قطعات بتنی چگونه می توانند باعث تسریع روند پروژه شوند؟
در هر پروژه ی مربوط به راه و ساختمان، بتن اصلی ترین جزء آن را تشکیل میدهد؛ چراکه از فوندانسیون گرفته تا ساخت دیوار و سایر بخش های پروژه از این متریال استفاده بسیاری می شود. اگرچه در برخی از موارد مصرف کننده می تواند برای صرفه جویی در زمان و هزینه از قطعات بتنی پیش ساخته ای استفاده کند که در کارگاه های دور از محل انجام پروژه تولید می شوند. این امر علاوه بر صرفه جویی در زمان، می تواند باعث کاهش هزینه و همچنین استفاده کمتر از نیروی انسانی شود. در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر معرفی برخی از قطعات بتنی پر استفاده نگاهی اجمالی به کاربرد آن ها و نحوه انتخاب و خرید قطعات بتنی داشته باشیم.
قطعات بتنی پیش ساخته یکی از پر کاربرد ترین متریال در صنعت راه و ساختمان می باشند. شایان ذکر است که تنوع این دسته از مصالح ساختمانی در طیف وسیعی جای می گیرد و لذا پرداختن به تمامی آن ها درحوصله این مقاله نمی گنجد. پر کاربرد ترین قطعات بتنی در صنعت مذکور به شرح زیر است:
- بلوک بتنی
- بلوک نیوجرسی
- لوله بتنی
- اسلب یا دال بتنی
- دیوار پیش ساخته بتنی
در ادامه به بررسی موارد بالا خواهیم پرداخت.
بلوک بتنی یا بلوک سیمانی از جمله قطعات بتنی ای هستند که در ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارند. چرا که با وجود اشکال و اندازه های متنوع به سازنده اجازه می دهد تا در پروژه های مختلفی استفاده شوند. این بلوک میتواند سرعت دیوار چینی را به طرز چشمگیری افزایش داده و هزینه کمتری نسبت به آجر چینی برای سازنده داشته باشد.
شایان ذکر است با وجود مزایای بلوک بتنی، معایبی هم هستند که اشاره به آن ها خالی از لطف نیست. برای نمونه بلوک سیمانی در ارتفاعاتی بیش از 3 متر استحکام خود را به شدت از دست می دهند و همچنین در برابر رطوبت مقاومت کمتری دارند. از دیگر معایب این مصالح ساختمانی می توان به ضایعات زیاد در زمان حمل و نقل اشاره کرد.
بلوک سیمانی را می توان با توجه به جرم آن در سه دسته ی سبک ، نیمه سبک و سنگین دسته بندی کرد.
بلوک سیمانی سبک: این بلوک ها به دلیل وجود حباب های که پس از زنجیره ای از واکنش های شیمیایی در ساختار بتن ایجاد می شوند، دارا چگالی بسیار پایین تری نسبت به سایر بلوک ها هستند که این امر موجب شده که از بلوک در سقف های تیرچه بلوک مناسب برای استفاده باشند. چگالی این بلوک بتنی کمتر از 1700 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.
بلوک سیمانی نیمه سبک: این بلوک چگالی بیشتری از بلوک سیمانی سبک داشته اما از بلوک سینگین چگالی کمتری دارد که می تواند کاربرد منحصر به خود را در صنعت راه و ساختمان داشت باشد. چگالی آن بین 1700 تا 2000 کیلوگرم بر مترمکعب است.
بلوک سیمانی سنگین: بالاترین چگالی بلوک های بتنی را می توان در این نوع یافت. در واقع سوراخ های موجود در این بلوک به وسیله ی شن و ماسه پر می شوند تا چگالی آن را بالا 2000 کیلوگرم بر مترمکعب ببرند. همین امر موجب شده است که مقاومت این نوع بلوک از سایرین بیشتر باشد.
بلوک نیوجرسی:
بلوک و یا مانع بتنی نیوجرسی بیشترین کاربرد را برای جداسازی معابر و جاده ها دارند. این موانع بتنی قابل حمل در اندازه ها و اشکال متنوع قابل خریداری هستند و لذا میتوانند در صنعت راه سازی بسیار پر کاربرد باشند. در ادامه بیشتر به بررسی این نوع از بلوک خواهیم پرداخت.
مصالح استفاده شده در بلوک نیوجرسی:
از مهمترین اجزاء تشکیل دهنده بلوک نیوجرسی، میتوان به شن، ماسه، سیمان وافزودنی های بتن اشاره کرد. نوع و نسبت استفاده از این مصالح می تواند کیفیت بلوک حاصله را مشخص کند.
مناسب ترین نوع سیمان برای استفاده در این دسته از بلوک ها سیمان پرتلند تیپ 1 و 2 می باشند. مناسب ترین نوع شن نیز شن عدسی و یا بادامی است و در نهایت افزودنی های بتن که با هدف افزایش مقاومت به کار می روند، می تواند از طیف متنوعی انتخاب شود که پرداختنن به تمام آن ها در این مبحث مناسب نیست.
بلوک نیوجرسی از لحاظ اتصال به 3 نوع تقسیم می شوند:
- بلوک نیوجرسی مفصلی: این نوع بلوک دارایی سوراخ هایی برای عبور میلگرد از بین آن هاست. این میلگرد ها موجب افزایش مقاومت زینجیره بلوک نیوجرسی که در کنار هم استفاده شده اند می شود.
- بلوک نیوجرسی بدون اتصال: درست مانند بلوک های نیوجرسی مفصلی هستند با این تفاوت که حفره ای برای عبور میلگرد در آن تعبیه نشده است.
- نیوجرسی نر و ماده: این نوع به گونه ای ساخته شده است که کاملا به یکدیگر بچسبند تا یک دیوار نفوذ ناپذیر را ایجاد کنند. از این نوع بلوک درحاشیه جاده ها و رودخانه ها استفاده می شود.
لوله بتنی:
یکی دیگر از مهمترین قطعات بتنی پیش ساخته لوله ی بتنی است. این لوله ها در اکثر موارد برای انتقال آب استفاده ی شوند و دارای سایز های متنوعی هستند. شایان ذکر است که این نوع لوله ها در دو نوع مسلح و ساده قابل عرضه هستند. تفاوت لوله بتنی مسلح با لوله بتنی ساده در این فولاد بکار رفته در لوله های مسلح است که باعث افزایش مقاومت و استحکام آن می شود.
با وجود پیشرفت تکنولوژی در دهه های اخیر، لوله های با جنس پلی اتیلن جایگزین لوله های بتنی شده است. با این حال استفاده از لوله های بتنی مزایایی نسبت به سایر لوله ها دارد. از جمله مزایای این نوع لوله ها میتوان به ارزان قیمت بودن آن ها و همچنین مقاومت بیشتر در برابر خوردگی اشاره کرد. البته وزن زیاد آن ها و سختی حمل و نقل آن یکی از بزرگترین معایب لوله بتنی می باشد.
سایز بندی لولههای بتنی مسلح
لوله بتنی بر اساس قطر داخلی، در 5 قطر متفاوت 700، 800، 1000، 1200 و 1400 تولید میشود. طول هر شاخه از این نوع لوله، معمولا 2 و 5/2 متر است. بر اساس هر قطری که قصد استفاده از آن را دارید، وزن و مقدار میلگرد به کار رفته در آن متفاوت است.
اسلب و یا دال بتنی:
یکی دیگر از قطعات بتنی پیش ساخته اسلب بتنی است که آن را با نام دال بتنی نیز می شناسند. این متریال پرکاربرد که هم می توان آن را در محل پروژه ساخت و یا به صورت پیش ساخته آن را تهیه کرد، برای ساخت سطوح صاف افقی بیشترین کاربرد را دارد. معمولا برای افزایش استحکام این قطعه بتنی، از فولاد و میلگرد استفاده می شود. قیمت اسلب بتنی نسبت به سایر جاگزین ها مقرون به صرفه تر بود و همچنین باعث تسریع در روند پروژه می شوند که همین امر یکی از مهمترین دلایل برای محبوبیت اسلب بتنی در بین مصرف کنندگان گردیده. همچنین سهولت نصب و ماندگاری اسلب یا دال بتنی یکی دیگر از مزایای آن به شمار می رود.
دیوار پیش ساخته بتنی:
دیوار پیش ساخته بتنی نسبت به سایر قطعات بتنی ، مصالحی جدید تر است و استفاده از آن چند سالی در ایران مرسوم شده. با استفاده از این متریال روند دیوار چینی سهولت یافته که در نهایت باعث صرفه جویی در زمان و انرژی می شود. دیوار بتنی پیش ساخته دارایی انواع و اقسام متنوعی بوده که به صورت کلی به دو دسته ی باربر و غیر باربر تقسیم بندی می شوند. دیوار های بتنی بابر با معمولا با میلگرد و فولاد تقویت شده که سبب می شود تا مقاومت آن افزایش یابد.
جمع بندی:
همانطور که در بالا اشاره شد، قطعات بتنی دارای تنوع بسیار زیادی هستند که این امر موجب می شود تا خرید و سفارش آن ها به امری دشوار بدل شود. همچنین یکی دیگر از چالش های موجود، یافتن تامین کننده مناسب در محدوده جغرافیایی سازه است. خوشبختانه امروزه با وجود تکنولوژی و موتور های جستوجوگر مصالح ساختمانی در بستر اینترنت بسیاری از این چالش ها رفع شده و خریداران می توانند با استفاده از این امکانات قطعات بتنی مورد نظر خود را در سراسر کشور پیدا کرده و تامیین کننده های مختلف آن محصول را باهم مقایسه کنند تا در نهایت بتوانند کالای خود را با نازل ترین قیمت و بالاترین کیفیت پیدا کنند. برای مثال مت سل، اولین موتور جستوجوگر مصالح ساختمانی در ایران است که مصرف کننده به وسیله آن می تواند مصالح ساختمانی مورد نظر خود را ائم از شن و ماسه، بتن آماده، سیمان، قطعات بتنی و … . در هر استان و شهرستانی بیابد.
دیدگاهتان را بنویسید