گانت چارت (Gantt chart) چیست؟
گانت چارت (Gantt chart) نموداری میله ای است، که وظیفه آن نمایش بصری فعالیت های پروژه می باشد.
بنابر این، گانت چارت در برنامه ریزی های پروژه استفاده می شود؛ چرا که استفاده از گانت چارت روشی مفید برای نمایش فعالیت هایی است که بایستی در یک روز خاص به اتمام برسند.
در واقع، گانت چارت با نمایش بصری تاریخ های شروع و پایان فعالیت ها، به مدیران و اعضای پروژه کمک شایانی می کند.
تاریخچه گانت چارت (Gantt chart)
اولین گانت چارت در سال 1896 توسط کارول آدامیسکی، مهندس لهستانی یک کارخانه فولاد در جنوب لهستان؛ طراحی شد.
حدود 15 سال بعد، هنری گانت، مهندس آمریکایی و مشاور مدیریت پروژه، نسخه ای از یک گانت چارت طراحی نمود و همین جرقه ای بود، بر استفاده از گانت چارت در مدیریت انواع پروژه ها.
پس از طراحی هنری گانت، این نمودار در کشور های غربی بسیار شناخته و محبوب شد؛ بنابر این نام هنری گانت برای این طراحی استفاده شد و نه کارول آدامیسکی.
گانت چارت ها علاوه بر مزایای بسیار خود، عیب بزرگی نیز داشتند و آن سختی ترسیم و اصلاح گانت چارت ها بود؛ فرض کنید در حال مدیریت پروژه ای با هزاران فعالیت کوچک و بزرگ هستید، به نظر شما طراحی گانت چارت برای این پروزه چه میزان زمان نیاز دارد؟
حال اگر هم گانت چارت را با مشقت های فراوان آن طراحی کنید، پس از از اولین کنترل پروژه و مشاهده اختلاف بین مقادیر پیش بینی و حقیقی در پروژه بایستی گانت چارت جدیدی طراحی نمایید و تمامی این موارد از معایب گانت چارت ها در آن دوره محسوب می شد.
اما اکنون ماجرا کمی فرق کرده است؛ نرم افزار های مدیریت پروژه در سریع ترین زمان ممکن گانت چارت ها را طراحی میکنند و در زمان لازم این گانت چارت ها را اصلاح و به روز نیز می کنند.
مزایا گانت چارت
با مشاهده نمودار گانت چارت، به سادگی می توان فعالیت هایی که قابلیت اجرای موازی دارند یا آن ها که روابط پیش نیازی دارند را شناسایی نمود؛ همچنین با استفاده از گانت چارت می توان مسیر های بحرانی را در یک چشم به هم زدن تشخیص داد.
با استفاده از گانت چارت می توان فعالیت های بحرانی مانند زمان های استراحت را به صورت دقیق مشخص نمود، چرا که با افزایش این زمان امکان وقوع تاخیر در پروژه وجود خواهد داشت.
یکی از مزایای گانت چارت ها ارائه امکان استفاده در پروژه های کوچک و یا بزرگ است؛ بنابر این فرقی نمی کند پروژه ای که در حال مدیریت آن هستید زیرساخت های ساختمانی مانند سد، پل یا بزرگراه باشد، در تمامی این موارد می توانید از گانت چارت ها بهره بگیرید.
حال که با مزایای گانت چارت ها آشنا شده اید شاید قصد ترسیم اولین گانت چارت خود را داشته باشد؛ برای ترسیم گانت چارت ها به صورت کامپیوتری می توانید از نرم افزار هایی مانند نرم افزار MSP کمک بگیرید.
نرم افزار MSP، یکی از محبوب ترین نرم افزار های مدیریت و کنترل پروژه است؛ یکی از دلایل محبوبیت نرم افزار MSP، سهولت در یادگیری آن است؛ بنابر این اگر قصد یادگیری این نرم افزار را دارید می توانید از دوره آموزش MSP ساختمون 24 استفاده نمایید.
کاربرد گانت چارت در مدیریت پروژه
کاربرد ها و موارد استفاده از گانت چارت ها بسیار متنوع است و در این جا به معرفی برخی از آن ها اکتفا می کنیم.
1- تنظیم برنامه ریزی اولیه
مشخص کردن وظیفه کارکنان ، زمان شروع و پایان و مدت
2- تخصیص منابع
با تخصیص صحیح منابع، کارمندان را با آنچه بایستی انجام دهند آشنا سازید
3- نظارت و گزارش پیشرفت
گانت چارت به علت مزایای ویژه خود و ارائه راهکار های نظارتی شما را در برنامه زمان بندی نگه می دارد
4- نمایش فعالیت های اصلی
رویدادهای اصلی را نشان می دهد.
5- شناسایی و گزارش مشکلات
از آنجایی که همه چیز در گانت چارت به صورت بصری ارائه شده است، بلافاصله می توانید ببینید که چه چیزی باید تا تاریخی مشخص به دست می آمده است، و اگر پروژه ای از برنامه عقب افتاده است، می توانید برای بازگرداندن آن به مسیر اصلی خود اقدام کنید.
مثالی از گانت چارت
اگر پروژه در مورد نصب نرم افزار جدید بر روی سرور باشد، وظایف پروژه که نیاز به تکمیل دارد تحقیق، انتخاب محصول نرم افزاری، تست و نصب نرم افزار می باشد.
فرض کنید مدت زمان پروژه 40 روز است و انجام هر فعالیت 10 روز طول می کشد و هر فعالیت به فعالیت قبلی وابسته است؛ یک فعالیت مهم تست نرم افزار در محیط های آزمایشی است.
در نهایت تاریخ شروع و پایان کار، مدت زمان و مایلستون ها به صورت نوارهای افقی ظاهر می شوند و درصد کار انجام شده برای هر کار نیز در نوارهای افقی نمایش داده می شود.
دیدگاهتان را بنویسید