تعدیل چیست؟ + شاخص تعدیل 1400
تعدیل در لغت به معنای متعادل کردن و همتراز کردن است و در پروژه ها و طرح های عمرانی نیز به معنای متناسب کردن قیمت ها به قیمت های روز می باشد.
با توجه به تورم های دو رقمی در سالیان اخیر که در کشور وجود داشته است، در صورتی که در تاریخ 1 فرودین 1401 و مطابق با فهرست بهای 1401 پروژه ای را آغاز نمایید احتمالا در اواسط سال و در مقام پیمانکار با کمبود بودجه شدیدی مواجه می شوید و در این حالت امکان ادامه پروژه با نرخ شروع پیمان تقریبا امکان پذیر نمی باشد.
و یا حالتی را فرض کنید که نرخ خدمات و مصالح در اواسط سال کاهش بیابد و کارفرما بتواند پروژه خود را با قیمتی پایین تر به سرانجام برساند.
در این شرایط نیاز است که قیمت های پروژه تعدیل شود تا بدین صورت کارفرما و پیمانکار متضرر نشوند.
در این مقاله با نحوه تعدیل قیمت پروژه ها آشنا خواهید.
بخشنامه تعدیل
نحوه تعدیل آحاد بهای پیمان نیازمند دستورالعمل هایی مصوب است؛ بنابر این در سال 1382، نظام فنی و اجرایی دستورالعملی به این منظور ارائه کرده است (این بخشنامه نسخه جدیدی از این دستورالعمل است که در گذشته و در سال 1370 ارائه شده بود).
دستورالعمل نحوه تعدیل آحاد پیمان به شماره بخشنامه 101/173073 مورخ 1382/09/15 از نوع گروه اول یا همان لازم الاجرا به تصویب شورای عالی فنی رسیده است و به تمام دستگاه های اجرایی، مهندسان مشاور و پیمانکاران ابلاغ شده است.
برای دانلود بخشنامه تعدیل جدید (ابلاغ سال 1382) بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
تعدیل به چه پروژه های تعلق می گیرد؟
این که به چه پروژه های تعدیل تعلق می گیرد بستگی به شرایط خصوصی پیمان دارد؛ در ماده 29 بند (ه) شرایط خصوصی پیمان وضعیت اعمال و یا عدم اعمال تعدیل ذکر شده است.
در تصاویر زیر می توانید نمونه هایی از ماده 29 بند (ه) شرایط خوصی پیمان را مشاهده نمایید.
نحوه تعدیل چگونه است؟
همانطور که اشاره شد، سازمان برنامه و بودجه در سال 1382 اقدام به ارائه نسخه جدیدی از دستورالعمل نحوه تعدیل آحاد پیمان نمود و در سال 1383 نیز با ارائه نشریه 289 با نام “راهنمای روش محاسبه تعدیل آحاد پیمان ها” فرایند و روش تعدیل را برای دست اندرکاران پروژه ها تسهیل نمود.
برای دانلود نشریه 289 بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
دانلود نشریه 289 (راهنمای روش محاسبه تعدیل آحاد پیمان ها)
در نشریه 289، نحوه تعدیل بر حسب زمان به 5 مرحله زیر تقسیم می شود :
- مرحله برآورد
- مرحله تهیه و آماده سازی اسناد و مدارک برای اخذ پیشنهاد قیمت
- مرحله پس از دریافت پیشنهاد (ها) و قبل از انعقاد پیمان
- مرحله پس از انعقاد پیمان و شروع کار تا تحویل موقت
- مرحله پس از تحویل موقت
در نشریه 289 مثال هایی آورده شده است تا ذینفعان بتوانند ابهامات خود را در خصوص محاسبه تعدیل مرتفع نمایند.
ضریب تعدیل چیست؟
ضریب تعدیل عددی است که از فرمول زیر به دست می آید.
در فرمول ضریب تعدیل، عدد 0.95 بسته به شرایط زیر تغییر می یابد :
- ضریب 0.95 در پیمان هایی که مدت اولیه پیمان به اتمام رسیده و تحویل موقت شده اند به 1 تغییر می یابد.
- ضریب 0.95 در پیمان هایی که مدت اولیه پیمان + مدت های تمدید شده به اتمام رسیده باشند و تحویل موقت شده باشند، به 0.975 تغییر می یابد.
- از آنجا که تعدیل صورت وضعیت موقت با ضریب 0.95 پرداخت میشود، در صورت تغییر ضریب به 0.975 یا یک (دو مورد ذکر شده در بالا)، باید تمام صورت وضعیت ها از موقت یک با لحاظ این عدد مجددا محاسبه شود.
- در مواردی که پیمان دچار تغییرات غیرمجاز شود، ضریب 0.95 بدون تغییر می ماند.
- مطابق با بخشنامه تعدیل، مابهالتفاوت مبالغ تعدیل به دلیل تغییر ضریب 0.975 یا یک در هر کدام از حالتهای 1 و 2 فوق، همزمان با تعدیل صورت وضعیت قطعی که خود آن نیز با همین ضریب محاسبه شده است به پیمانکار پرداخت میشود.
شاخص های تعدیل
شاخص عددی است که متوسط قیمت هر دوره را نسبت به دوره ای معین با نام دوره پایه بر حسب درصد نشان می دهد؛ در این صورت شاخص دوره پایه عدد 100 می باشد.
شاخص های تعدیل برای دوره های 3 ماهه ارائه می شود و تا کنون برای تمامی فصول سال 1400، شاخص های تعدیل ارائه شده است؛ با کلیک بر روی لینک زیر می توانید شاخص های نیم سال اول 1400 و همچنین تعدیل سه ماهه سوم و چهارم 1400 را دانلود نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید