تحویل موقت پیمان چیست؟
تحویل موقت پیمان برای کارفرمایان و پیمانکاران، یکی از چالش برانگیز ترین زمان ها در تمام مدت پروژه می باشد.
تحویل موقت منوط به 2 شرط زیر است :
- انجام تمام مفاد پیمان
- ارائه پروژه ای با قابلیت بهره برداری
اگر هر یک از دو مورد بالا محقق نشود امکان تحویل موقت از پیمانکار سلب می شود.
اما در صورتی که هم پروژه آماده بهره باشد و هم تمام مفاد مندرج در پیمان تکمیل شده باشد فرایندی طی می شود که این فرایند به تحویل قطعی منجر خواهد شد؛ در این مقاله به معرفی این فرایند خواهیم پرداخت.
تحویل موقت در شرایط عمومی پیمان
در ماده 39 شرایط عمومی پیمان می توان قوانین و نکات مربوط به تحویل موقت را مطالعه کرد.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، دو نکته اساسی تکمیل موضوع پیمان و آماده بهره برداری بودن پروژه به وضوح ذکر شده است؛ بنابر این اگر در پروژه ای پیمانکار با تضمین اصلاح نواقص موجود اقدام به تحویل موقت نماید ولی پروژه قابل بهره برداری نباشد، پیمانکار 7 روز فرصت دارد تا نواقص را به اطلاع وی برساند و به درخواست وی پاسخ منفی دهد.
فرایند تحویل موقت به این صورت است که در ابتدا پیمانکار تقاضای تحویل موقت خود را به مهندس مشاور تسلیم می کند و پیمانکار نیز در موعد مقرر به درخواست پیمانکار رسیدگی می کند و در صورت تایید پیش نیاز های ذکر شده که در خطوط بالاتر همین مقاله مفصلا به آن پرداختیم، تقاضای تحویل موقت وی را تایید نموده و از کارفرما تضای تشکیل هیات تحویل موقت می نماید (در مورد هیات تحویل در ادامه مفصلا بحث خواهیم نمود).
کارفرما بایستی طی یک فرصت 20 روزه هیات تحویل را تشکیل داده، به تایید مهندس مشاور رسانده و در نهایت این هیات تحویل در محل پروژه حاضر شوند (در صورتی که کارفرما به جای 20 روز این فرایند را در 20+x روز انجام دهد، دوره تضمین پیمانکار از روز بیستم آغاز می شود و به طبع زودتر نیز به اتمام می رسد و کارفرما متضرر خواهد شد).
در این فرصت 20 روزه که کارفرما در حال تشکیل هیات تحویل است، مهندس مشاور بایستی آزمایش های مورد نیاز برای تحویل کار را به پیمانکار اعلام نماید تا پیمانکار تدارکات لازم را برای انجام این آزمایش ها انجام دهد.
هیات تحویل چیست و شامل چه کسانی است؟
طبق بند الف ماده 39 شرایط عمومی پیمان هیات تحویل موقت شامل 3 بخش زیر است :
- نماینده کارفرما
- نماینده مهندس مشاور
- نماینده پیمانکار
وظیفه هیات تحویل موقت طبق بند الف ماده 39 شرایط عمومی پیمان، نظارت بر انجام آزمایش های لازم برای اجرای پروژه است؛ هیات تحویل موقت در صورتی که مشکل و نقصی در پروژه ها مشاهده ننماید اقدام به تنظیم صورتمجلس تحویل موقت می نماید و این صورتمجلس را برای کارفرما ارسال می کند و همچنین نسخه ای از آن را نیز تا ابلاغ کارفرما در اختیار پیمانکار قرار می دهد.
کارفرما در صورت تایید، تحویل موقت را به پیمانکار ابلاغ می نماید.
در اما در شرایطی که هیات تحویل نقایصی را در کار ها مشاهده نمایند اقدام به تنظیم صورتمجلس تحویل موقت با تعیین مهلت مدنظر برای رفع نقص و همچنین فهرستی از نواقص می کند که این موارد ضمیمه صورتمجلس تحویل موقت می شود.
پس از اعلام رفع نقص از سوی پیمانکار، مهندس مشاور به همراه نماینده پیمانکار دوباره عملیات را بازدید می کنند و در صورتی که نواقص برطرف شده باشند، گواهی رفع نقایص، که به تایید مشاور و نماینده کارفرما رسیده است به همراه نتایج آزمایش ها برای کارفرما ارسال می شود تا در صورت تایید به کارفرما ابلاغ شود.
تاریخ تحویل موقت چه زمانی است؟
تاریخ تحویل موقت، تاریخ تشکیل هیات در محل و تحویل کار به کارفرما است که در صورتمجلس تحویل موقت نوشته می شود.
تاریخ شروع دوره تضمین
تاریخ شروع دوره تضمین در صورتی که هیچ گونه تاخیری توسط کارفرما و پیمانکار رخ ندهد، همان تاریخ تشکیل هیات تحویل می باشد.
در صورتی که کارفرما در فرصت 20 روزه خود پس از اعلام آمادگی برای تحویل موقت توسط پیمانکار، هیات تحویل موقت را تشکیل ندهد و در 20+x روز هیات تحویل موقت خود را تشکیل و در محل پروژه حاضر کند و پیمانکار نیز یا نقصی نداشته باشد و یا نقایص اعلامی توسط هیات تحویل را در زمان معین شده رفع نماید، شروع دوره تضمین 20 روز پس از تاریخ اعلام آمادگی کار از سوی پیمانکار که به تأیید مهندس مشاور رسیده است میباشد؛ همچنین در این حالت، کارفرما بایستی هزینه های حفظ و نگهداری از کار را برای x روز تاخیر خود به پیمانکار پرداخت نماید.
در صورتی که پیمانکار فرایند رفع نقص را بیشتر از مهلت معین انجام دهد تاریخ شروع دوره تضمین برابر است با تاریخ رفع نقص که به تایید مهندس مشاور رسیده است منهای مدت تاخیر تشکیل هیات در محل (x روز تاخیر کارفرما در معرفی هیات تحویل).
وضعیت بیمه در تحویل موقت
طبق بند (ج) ماده 21 شرایط عمومی پیمان که در تصویر زیر نیز قابل مشاهده است، پیمانکار مکلف به تمدید بیمه نامه ها تا زمان نحویل موقت است و این هزینه ها نیز توسط کارفرما پرداخت می شود.
نکته : بخشی از هزینه بیمه که به علت تاخیر غیرمجاز پیمانکار می باشد به عنوان بدهی پیمانکار به کارفرما لحاظ می شود.
صورت وضعیت قطعی در تحویل موقت
طبق ماده 40 شرایط عمومی پیمان،پیمانکار پس از تحویل موقت پروژه، یک ماه فرصت دارد تا صورت وضعیت قطعی کار های انجام شده را به مهندس مشاور تسلیم نماید (در صورت عدم اقدام ظرف مدت مذکور، مشاور به هزینه پیمانکار اقدام به تهیه صورت وضعیت قطعی می کند و صورت وضعیت را به کارفرما ارسال می نماید).
کارفرما دو ماه فرصت برای رسیدگی به صورت وضعیت قطعی دارد و در نهایت نیز نظر نهایی خود را ضمن ارسال یک نسخه از آن به پیمانکار اعلام می کند.
سایر ضواط مربوط به صورت وضعیت قطعی را می توانید در تصویر زیر و همچنین مقاله جامع معرفی صورت وضعیت قطعی مطالعه نمایید.
در صورتی که برای محاسبات مالی پروژه های خود به فهارس بها نیاز دارید می توانید از لینک های زیر، فایل های pdf و اکسل فهرست بهای 1401 و همچنین فهرست بها 1400 را دانلود نمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تغییرات فهرست بها ابنیه 1403
شیوه نامه تشخیص صلاحیت اشخاص حقوقی نظام مهندسی + اصلاحیه
اکسل حداکثر حق الزحمه مناسب 1402 مشاوران [رایگان]
مدیریت ساخت ، پرطرفدار ترین گرایش عمران
آموزش ترسیم خط چین در اتوکد [تصویری و گام به گام]
دانلود GIS [آخرین نسخه] + آموزش نصب
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون مفید بود