سبک سازی ساختمان و روشها و مصالح نوین آن!
امروزه با وجود پیشرفت صنعت ساختمانسازی، روند ساخت سازهها با هدف جلوگیری از آلودگی محیط زیست، کاهش هزینهها و افزایش ایمنی صورت میگیرد. سبک سازی ساختمان یک راهحل کاربردی برای پیشبرد این دسته از اهداف صنعت ساختمانسازی است. با توجه به کاربردهای گسترده این روش، میتوان در ساخت سازههای مختلف از انواع روشهای آن مانند خرید بلوک هبلکس برای پروژه بهره گرفت. با توجه به رویکردهای سبکسازی، دیگر نمیتوان از آجر و خشت برای ساخت سازهها استفاده کرد و باید مصالح جدید را در پروژهها جایگزین نمود. در این مطلب روشهای مختلف سبکسازی سازهها را بررسی و مصالح جدید و کاربردی در این روش را معرفی میکنیم.
سبک سازی ساختمان چیست؟
برای آشنا شدن با روشهای نوین ساختمانسازی ابتدا باید بدانیم سبک سازی ساختمان چیست. طرح سبک سازی ساختمان به معنی کاهش وزن نهایی سازه با استفاده از تکنیکهای نوین و مصالح جدید است. در واقع در فرایند سبکسازی، سازه نهایی نسبت به ساختمانهایی با متراژ و تعداد طبقات یکسان، وزن کمتری خواهد داشت. جهت انجام عملیات سبکسازی سازه میتوان از روشهای مختلفی مثل خرید بلوک هبلکس استفاده کرد. در ادامه به بررسی روشها و مصالح مختلف جهت ساخت سازههای سبک به شکل دقیقتری میپردازیم.
اهمیت سبک سازی ساختمان
استفاده از روشهای مختلف برای سبک سازی ساختمان مزایای زیادی را به ارمغان میآورد. با بررسی دقیق مزایا و معایب سبک سازی ساختمان میتوان تصمیمگیری در مورد انجام این فرایند را تسهیل کرد. مهمترین موارد در اهمیت سبک سازی ساختمان شامل موارد زیر میشود:
- افزایش سرعت ساختوساز: با استفاده از مصالح جدید برای انجام سبکسازی سازه، سرعت پیشرفت عملیات افزایش پیدا میکند چرا که حمل و نقل، استفاده و توزیع آسانتر خواهد بود.
- کاهش هزینه نهایی: به کمک متریال جدید، میتوان هزینه نهایی ساختوساز را کاهش داد و با بودجه کمتری به سراغ فرایند ساختمانسازی رفت.
- کاهش آسیب بر محیط زیست: برای تولید مصالح جدید در سبک سازی ساختمان، از مواد شیمیایی کمتری استفاده میشود؛ بنابراین میزان آسیب وارد شده بر محیط زیست کمتر است.
- افزایش ایمنی و دوام سازه: بکارگیری متریال جدید برای ساخت سازههای مختلف در نهایت باعث افزایش ایمنی میشود. یک هدف مهم سبکسازی افزایش دوام سازه در برابر حوادث طبیعی مثل زلزله است. بکارگیری این فرایند باعث کاهش چشمگیر خسارتهای مالی و جانی در مواقع حساس خواهد شد.
معایب سبکسازی ساختمانها
مانند تمام روشهای اجرایی، سبکسازی ساختمانها نیز معایبی دارد. با بررسی معایب سبک سازی ساختمان میتوان با دید بازتری نسبت به اجرای این فرایند تصمیمگیری کرد. گرانتر بودن مصالح جدید نسبت به انواع قدیمی یکی از بزرگترین معایب محسوب میشود. البته لازم به ذکر است که مصرف مصالح جدید در پروژهها محدودتر است و شاید به این واسطه هزینههایی تغییر چندانی نداشته باشد.
نکته مهم دیگر در استفاده از روشهای سبکسازی، اهمیت حضور یک گروه ماهر در اجرایی کردن این روش است. با توجه به حساسیت بالای ایمنی ساختمانها، باید طراحی نوین و ساخت هر ساختمان تحت نظر یک گروه متخصص باشد.
روشهای سبکسازی ساختمانها
به طور کلی انواع سبک سازی ساختمان را میتوان به دستههای سبکسازی به وسیله ایجاد تغییر در طراحی سازه و یا سبکسازی با استفاده از مصالح جدید تقسیمبندی کرد. شما میتوانید در بخش مجله مانامستر مطالب دقیق و مهمی را در رابطه با انواع روشها و مصالح مورد استفاده در سبکسازی ساختمان را با جزئیات دقیقی مطالعه کنید. در ادامه روشهای سبکسازی ساختمان را به شکل کلی بررسی خواهیم کرد:
استفاده از مصالح جدید برای اجرای سبکسازی
استفاده از جدیدترین مصالح سبک سازی ساختمان، یک ایده عالی برای ساخت سازهای ایمن و مقاوم است. امروزه صدها متریال جدید در صنعت ساختمانی وجود دارند که شرایط را برای سبکسازی هر ساختمانی فراهم میکنند و هر روز به تنوع آنها اضافه میشود. انتخاب متریال مناسب برای اجرای سبک سازی ساختمان با مصالح جدید باید با توجه به شرایط جغرافیایی پروژه، ویژگیهای سازه و بودجه مالی پیمانکار تعیین شود. محبوبترین مصالح در اجرای روش سبکسازی شامل بتنهای سبک، چوب شفاف، آجرهای خنککننده و بلوکهای سبک میشوند.
استفاده از بتن سبک در ساختوساز
صنعت بتنسازی در سالها اخیر دچار پیشرفتهای چشمگیری شده است که از مهمترین آنها میتوان به تولید بتنهای سبک اشاره کرد. مهمترین انواع بتن سبک که در انواع پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر میشود:
بتن اسفنجی
بتن اسفنجی با داشتن حفرههایی مملو از هوا و گاز، باعث ایجاد تخلخل در بافت و سبک شدن وزن کلی آن میشود. این بتن به نامهای دیگری مثل بتن متخلخل، کفی و گازی نیز شناخته میشود.
بتن سبکدانه:
در تولید این بتن به جای استفاده از شن و ماسه، از ذرات سبکتر و مخصوصی استفاده میشود. با وجود وزن پایینتر این ذرات، مقاومت مخلوط نهایی بتن کاهش نداشته و حتی در مواردی بیشتر نیز میشود.
بتن بدون ریزدانه:
ترکیبات این بتن شامل آب، سیمان و شن میشود. در واقع ماسه که مادهای با دانههای ریز است از ترکیب اصلی بتن حذف شده و این بتن با نام ریزدانه شناخته میشود.
بتن کربن:
بتن کربن یا بتن نساجی یک اختراع بسیار بزرگ در مصالح پیشرفته محسوب میشوند و مقاومت آنها حدود 6 برابر بتن معمولی است. بتن کربن عمر طولانیتری دارد و با توجه به وزن پایینش، میتوان آن را در عملیات سبکسازی به کار برد.
بتن خود ترمیمکننده:
این بتن با افزودن باکتری و آب به بتن حاصل میشود. ترکهایی که با گذر زمان و مشکلات قدیمی ایجاد شدهاند به کمک این ترکیب ترمیم خواهند شد.
استفاده از چوب شفاف در اجرای سبکسازی:
چوب شفاف نوعی متریال جدید در سبکسازی است که نسبت به چوب عادی مقاومت بیشتری دارد. این چوب با اضافه کردن پلیمری به نام اپوکسی غیر پایدار به چوب معمولی تولید میشود و مشخصا وزنش هم کمتر از چوب معمولی است.
بکارگیری آجرهای خنککننده در سبکسازی:
آجرهای خنککننده از جدیدترین مصالح در ساختمانسازی هستند که در ساخت دیوارها مورد استفاده قرار میگیرند. این آجرها که به آجرهای هیدروسرامیکی نیز شناخته می شوند، از ترکیب خشت با هیدروژل به دست میآیند. آجرهای خنککننده عایق بسیار خوبی هستند و در مصرف انرژی صرفهجویی میکنند.
استفاده از بلوکهای سبک در طراحی و اجرای سبکسازی:
یک روش بسیار کاربردی برای کاهش وزن سازه، استفاده از بلوکهای سبک در ساخت سازه است. این بلوکهای جدید و پیشرفته، از مصالح نوین ساختمانسازی محسوب میشوند که در برابر سیل، زلزله و باد مقاوم هستند. بلوکهای سبک ساختمانی، ضد آب و آتش بوده و در برابر صدا و انرژی گرمایی، عایق هستند. انواع بلوکهای سبک ساختمانی را میتوان پرکاربردترین متریال برای ساخت سازههای سبک در کشور دانست. آشنایی و بررسی مدلهای مختلف بلوکها نقش مهمی در انتخاب بهترین متریال برای سبکسازی دارد.
نقش بلوک در سبکسازی ساختمانها:
تنوع بلوکهای سبک بسیار بالا بوده و این موضوع باعث سخت شدن فرایند تصمیمگیری میشود. انتخاب بلوک مناسب برای کم کردن وزن سازه باید با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه، ویژگیهای بلوک، بودجه مالی و تعداد طبقات ساختمان و غیره صورت بگیرد. محبوبترین انواع بلوک سبک در ساختمانسازی شامل بلوک سیمانی، بلوک سبک گچی، بلوک فومدار، بلوک لیکا و از همه مهمتر بلوک هبلکس میشود.
بلوک سیمانی در سبکسازی ساختمانها:
بلوکهای سیمانی نقش پررنگی در ساخت دیوار و سقف هر سازه دارند. مواد تشکیلدهنده این بلوکها شامل سیمان پرتلند، ماسه و آب میشود. جدول مشخصی برای سایز استاندارد ملی این بلوکها وجود دارد و ضخامت یکسانی برای آنها در نظر گرفته میشود.
بلوکهای گچی در سبکسازی:
این بلوکها به شکل مکعب مستطیل هستند و سطوح صافی دارند. ملات این بلوکها شامل چسب مخصوصی است که از مخلوط گچ به دست میآید. فاق و زبانه بلوکهای گپی در هنگام چیدمان کنار یکدیگر قرار میگیرند.
بلوک فومدار برای سبکسازی:
بلوکهای فومدار معمولا از کف فوم تشکیل میشوند و تخلل زیادی دارند. بین آنها فومی قرار میگیرد که خاصیت عایق دمایی دارد و ضد زلزله است. این بلوک در ساخت دیوارهای پارتیشن، پر کننده دیوار و سقف مورد استفاده قرار میگیرد.
بلوک لیکا و سبکسازی:
بلوک لیکا یا صنعتی از ترکیب دانههای سبک، آب و سیمان تشکیل شده است. وزن این بتنها بسیار پایین است و جهت ساخت دیوارهای خارجی، نما، پارتیشن و سقفهای بتنی از آنها استفاده میشود. بلوکهای لیکا دارای خاصیت ضد حریق هستند و به عنوان عایق دمایی نیز از آنها استفاده میشود.
بلوک هبلکس در ساخت سازه سبک:
بلوک هبلکس یا بلوک سبک aac، نوعی بلوک متخلخل از جنس بتن است که در عایقکاری ساختمانها نقش موثری دارد. این بلوکها با جلوگیری از هدر رفت انرژی و بالا بردن سرعت دیوارچینی باعث صرفهجویی در هزینهها میشوند. سازگاری با محیط زیست نیز جزو مزایای مهم بلوک هبلکس محسوب میشود. در ادامه در رابطه با این محصول کاربردی و مهم توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم داد:
اهمیت بلوک هبلکس در سبکسازی ساختمانها:
از بلوک هبلکس در ساختار درون و بیرون ساختمانها استفاده میشود و به طور کل کاربرد بسیار گستردهای دارند. مقاومت این نوع بلوک در برابر تغییر دما، فشار عبور صدا بسیار چشمگیر بوده و با استفاده از این بلوک نیازی به عایقکاری مجدد نخواهد بود.
بلوکهای هبلکس به دو نوع اتوکلاوی و غیر اتوکلای تقسیمبندی میشود. انواع غیر اتوکلاوی دارای قیمت ارزانتری هستند و کیفیت آنها به مراتب پایینتر است. میتوان از بلوک هبلکس برای دیوارچینی یا از هبلکس سقفی برای سبکسازی سقف ساختمانها استفاده کرد. تنوع در ابعاد این بلوکها باعث شده که به پرکاربردترین متریال در صنعت ساختمانسازی تبدیل شوند.
اگر قصد اجرای روند سبکسازی ساختمانها را دارید، انتخاب بلوک هبلکس یک گزینه منطقی برای این کار محسوب میشود. مراحل سبک سازی ساختمان به کمک بلوک هبلکس باید توسط تیم متخصصی صورت بگیرد و بلوکها باید دارای کیفیت قابل قبولی باشند.
گروه تولید و پخش مصالح ساختمانی مانامستر، با پخش با کیفیتترین بلوکهای هبلکس و عرضه آنها با مناسبترین قیمت، میتواند همکار مطمئنی برای پروژهداران، انبوسازان، مغازهداران مصالح ساختمانی و سایر فعالین در این حوزه باشد. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و برخورداری از مشاورههای رایگان با تیم ماهر مانامستر در تماس باشید.
اجرای عملیات سبکسازی با تغییر نقشه سازه:
در این روش طراحی ساختمان باید به شیوهای هوشمندانه و مطابق با استاندارهای لازم انجام شود. تغییر هندسه سازه، چیدمان دقیق عناصر و تحلیل بلاهای احتمالی در جغرافیا از عوامل موثر در سبکسازی به این روش هستند. به طور کلی میتوان با ایجاد تغییر در ساختار نما، اسکلت، سقف، دیوار و حتی پنجرهها و موارد جزئی این چنینی، وزن کلی سازه را سبکتر کرد.
تغییر در نمای سازه برای کاهش وزن ساختمان:
به کمک نرمافزارهای پیشرفته معماری میتوان نقشه سازه را به گونهای طراحی کرد که از کمترین میزان ستون بهرهمند باشد. همچنین نمای ساختمان تا حد امکان باید بدون استفاده از سیمان، آجر و سنگ طراحی شود. بهترین گزینه برای طراحی، استفاده از نمافومها است که کمترین وزن را دارد اما در عین حال میتوان به کمک انواع آن نماهای مدرن و جذابی را به وجود آورد.
استفاده از اسکلت سبک ساختمانی:
اسکلت مهمترین نقش را در وزن کلی ساختمان دارد. استفاده از اسکلت فولادی سبک LSF که از ورقهای آهن گالوانیزه تولید میشوند راهکاری برای کاهش وزن کلی در این بخش است. این اسکلت به دلیل وجود پوشش زینک و شرایط خاص تولیدش مقاومت بالایی را با وجود وزن پایین دارد. استفاده از این مدل اسکلت باعث کاهش هزینهها، افزایش سرعت ساختوساز و انعطاف در طراحی سازه نیز خواهد شد.
سبک سازی سقف ساختمان:
سقف یکی از مهمترین بخشهای سازه به شمار میرود؛ زیرا فشارهای وارد بر آن بسیار زیاد است. بنابراین فرایند سبکسازی سقف باید با دقت بسیار زیاد و مطابق اصول انجام شود. رایجترین سقفهای سبک را میتوان شامل سقف عرشه فولادی، سقف دال بتنی، سقف تیرچه بلوک و کرومیت دانست. به طور کلی سبک سازی سقف ساختمان بر پایه حذف بتن اضافی و جایگزینی پلاستیک در فضای خالی رخ میدهد. سبک سازی در این بخش به مسائل ایمنی و کاهش خسارات در زمان حادثه کمک زیادی خواهد کرد و استفاده از بلوک هبلکس یکی از راههای مطمئن در این بخش خواهد بود.
روشهایی برای سبکسازی دیوار در سازه:
استفاده از دیوارهای کم وزن در ساختمان یک شیوه هوشمندانه برای کاهش وزن کلی سازه است. دیوارهای سبک شامل انواع دیوار تریدی پنل، درای وال، دیوار سبک ساندویچ پانل و دیوار سبک هبلکس میشود. بکارگیری دیوارهای سبک در ساختمان، نقش پررنگی در افزایش سرعت رشد سازه دارد.
ساخت پنجرههای متناسب برای سبکسازی ساختمانها:
پنجرههای مخصوص ساختمانهای امروزی به شکل دو جداره هستند و فضای بین شیشهها با هوا پر شده است. این مدل پنجرهها اجازهی ورود صدا و ذرات غبار را نمیدهند؛ همچنین عایق خوبی در برابر تغییر حرارت هستند. چارچوب این پنجرهها از متریالهای سبکی مثل آلومینیوم و پلاستیک ساخته میشوند که در نهایت از وزن کلی ساختمان میکاهد و در ساختمانهای بزرگ موثر خواهند بود.
قیمت نهایی سبکسازی ساختمان:
برآورد قیمت هر متر سبک سازی ساختمان باید با توجه به میزان وزن تقلیل یافته و فعالیت ناظران پروژه انجام شود. وزن سه جز اصلی در سبکسازی ساختمانها یعنی اسکلت، دیوار و سقف نقش تعیینکنندهای در سبکسازی دارد. قیمت اجرای این بخشها باید قبل از شروع پروژه تخمین زده شود تا هنگام اجرای عملیات مشکلات مالی پیش نیاید. نوسانات بازار تاثیر زیادی بر هزینه سبک سازی ساختمان دارند. علاوه بر هزینه مصالح و حقوق ناظران عملیات، باید به مسائل فرعی مثل حملونقل، بتنریزی و سایر موارد دقت شود.
کلام آخر:
بدیهی است که هر چه ایمنی سازهای بیشتر باشد، نرخ تلفات جانی و خسارتهای مالی کمتر میشود. انتخاب روشهای مختلف سبک سازی ساختمانها نقش موثری در بالا بردن ایمنی، صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست دارد. در این مطلب روشها و شرایط مختلف اجرای روند سبکسازی را ذکر و مصالح پرکاربرد در این را بررسی کردیم. با رعایت موازین اصولی در سبکسازی ساختمانها میتوان سازهای امن و مقاوم در برابر بلاهای طبیعی را به وجود آورد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مزایای استفاده از آسانسور هیدرولیکی در ساختمانها
مراحل دریافت مجوز ساخت ویلا در لواسان
مصالح مورد نیاز برای نمای ساختمان
بزرگترین پروژه اداری تجاری چیتگر چیست؟
قیمت تجهیزات کارخانه بتن آماده در سال 1403
آیا محاسبه کمیسیون املاک در استان های مختلف متفاوت است؟
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بلوک سبک ساختمانی که به عنوان بلوک عایق نیز در ساخت و ساز به کار می رود، دارای بالاترین مقاومت و ایمنی است که با استفاده از آن می توان ایمنی سازه و ساکنان آن را تامین کرد. این بلوک با اسامی و برندهای مختلفی در بازار مصالح ساختمانی از جمله: هبلکس، سیپورکس و … موجود است.