توجه به ضوابط در بازسازی آشپزخانه
توجه به ضوابط در بازسازی آشپزخانه یکی از مسائل مهم و حیاتی در پروژه های بازسازی های ساختمان است. آشپزخانه، قلب خانه و محلی است که علاوه بر پختن غذاهای خوشمزه، باید دارای طراحی مناسب و سازگار با نیازهای استفادهکنندگان باشد. در بازسازی آشپزخانه، رعایت ضوابط و استانداردها از اهمیت بالایی برخوردار است که به ایجاد یک محیط کارآمد و ایمن کمک میکند. در این مقاله برخی از ضوابط مهم در بازسازی آشپزخانه بررسی شده است.
1- چینش وسایل و تجهیزات
محل قرارگیری تجهیزات مختلف مانند سینک، یخچال، گاز و فر و… باید به گونهای باشد که حرکت در آشپزخانه راحت باشد و امکان دسترسی به هر یک از این تجهیزات فراهم شود.
یکی از مهمترین موارد در بازطراحی و بازسازی آشپزخانه توجه به مثلث کار آشپزخانه است که رعایت آن سبب میشود، آشپزخانه بصورت کاملا کاربردی طراحی شود. مثلث کار، مثلثی فرضی است که در سه راس اصلی آن (سه گوشه) یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی خواهد بود. از آنجایی که بیشتر کارهای آشپزخانه با این سه وسیله در ارتباط است، فاصله بین آنها باید نه زیاد باشد که فردی که در آشپزخانه کار میکند خسته شود و نه کم باشد که فضای کار تنگ شود .
از بین این سه وسیله، اجاق گاز به فضای بیشتری نیاز دارد. بنابراین محل قرار گیری اجاق گاز، باید بگونهای باشد که لبه آن از نزدیکترین لبه بازشو پنجرههای مجاور آن، حداقل 80 سانتیمتر فاصله داشته باشد.
بنابراین اگر وضعیت در فعلی آشپزخانه، به مثلث کار آشپزخانه و فاصله استاندارد بین آنها توجه نشده است، برای بازسازی آشپزخانه به این مسئله توجه لازم را داشته باشید.
2- توجه به ابعاد استاندارد برای عناصر مختلف در بازسازی آشپزخانه
ارتفاع کابینت های بالا: 50 تا 100 سانتیمتر
ارتفاع کابینت های پایین: 70 تا 90 سانتیمتر
ارتفاع کانتر برای غذا خوردن و یا آماده کردن غذا: 89 الی 91 سانتیمتر
عمق کابینت های بالایی بین 30 تا 40 سانتیمتر (در صورتی که بالای یخچال قرار بگیرد، عمق آن باید برابر با عمق یخچال باشد.)
فاصله بین کابینت های بالا و پایین: 50 تا 70 سانتیمتر
فاصله بین دو کانتر در آشپزخانه: حداقل 122 سانتیمتر
3- توجه به مساحت آشپزخانه در بازسازی
اگر ابعاد آشپزخانه کوچک باشد و امکان بزرگکردن آن وجود داشته باشد، بهتر است که در بازسازی آشپزخانه این اصلاح انجام شود. در آشپزخانههای مسکونی که صرفا برای پخت و پز طراحی میشوند، مساحت استاندارد نباید کمتر از 5/5 مترمربع باشد، اما اگر از این فضا به عنوان بخش غذا خوری نیز استفاده میشود، مساحت استاندارد آن نباید کمتر از 7/5 مترمربع باشد. حداقل عرض استاندارد برای آشپزخانه 1/8 متر و حداقل ارتفاع 2/4 متر میباشد.
4- توجه به مسائل ایمنی
محل قرارگیری اجاق گاز باید بهگونهای انتخاب شود که در مسیر پرتاب باد سیستمهای گرمایش و سرمایش خانه مانند دریچه کولر آبی یا کولر گازی نباشد.؛ در غیر اینصورت باید حداقل 7 متر فاصله بین دریچه باد و اجاق گاز وجود داشته باشد. علت اهمیت این دو موضوع، امکان خاموش شدن شعله گاز در اثر وزش باد و در نتیجه پخش شدن گاز دی اکسید کربن و نهایتاً انفجار خانه یا خفگی ساکنین خانه در اثر انتشار گاز می باشد.
همچنین شیر اجاق گاز، باید حتماً در فضای باز بین کابینتهای زمینی و دیواری و در فاصله حداقل 10 سانتیمتر و حداکثر 30 سانتیمتر باشد. این موضوع یکی از مهمترین اصول طراحی آشپزخانه است. به خصوص در پروژه های بازسازی آشپزخانه، بدون توجه به این استاندارد مهم، شیر گاز داخل کابینت جانمایی می شود که در مواردی باعث جمع شدن گاز داخل فضای کابینت و انفجار آن شده است.
اطمینان حاصل کنید که نصب تجهیزات الکتریکی بر اساس استانداردهای ایمنی انجام شده است. همچنین، استفاده از پریزها و سوکتهای با کیفیت و استاندارد، در محل درست، ضروری است.
5- انتخاب مصالح مناسب آشپزخانه
در انتخاب مصالح دیوار، کف، کابینتها و وسایل آشپزخانه به متریالی فکر کنید که قابل شستشو و تمیزکردن باشند و از رشد باکتریها جلوگیری کنند. در انتخاب کفپوش نیز توصیه میشود که انواع ضد لغزش، مقاوم در برابر آب و حرارت استفاده کنید که تمیز کردن آنها آسان باشد.
6- نورپردازی مناسب
نور آشپزخانه بسیار اهمیت دارد. جانمایی درست برای نورهای سقفی، استفاده از نورهای زیرکابینتی برای روشن شدن فضای سینک و میزکار و… از اهمیت زیادی برخوردار است.
7- انتخاب رنگ درست برای آشپزخانه
استفاده از رنگهای روشن و طرحهای ساده برای دیوارها و کابینتها، به همراه انتخاب کاشیها و سرامیکهای مناسب، به زیبایی و آرامش در فضای آشپزخانه کمک میکند.
8- انتخاب طرح درست متناسب با فضای آشپزخانه
به طور کلی میتوان 5 طرح اصلی برای بازسازی آشپزخانه درنظر گرفت: آشپزخانه با جزیره، آشپزخانه با طرح L، آشپزخانه با طرح U ، آشپزخانه یک طرفه و دو طرفه. انتخاب طرح درست متناسب با مساحت و طول و عرض آشپزخانه بسیار مهم و حیاتی است.
الف) آشپزخانه با جزیره
در طراحی آشپزخانه با جزیره، بخشی از لوازم و کابینتها، مثل سینک یا اجاق گاز، در مرکز یا میانه آشپزخانه روی کابینت جزیره که از هیچ سمتی به دیوار متصل نیست قرار میگیرند. این نوع طراحی برای بازسازی آشپزخانه های بزرگ مناسب است.
ب) آشپزخانه با طرح L
همانطور که از اسم طرح پیداست، از دو دیوار عمود بر هم برای جا دادن لوازم آشپزخانه و کابینتها استفاده میشود. در طراحی به شکل ال، دست طراح برای استفاده از فضا بازتر است و از آنجایی که طراحی آن سادهتر است، تنوع بیشتری نیز در نحوه چیدمان نسبت به مدلهای دیگر وجود دارد.
پ) آشپزخانه با طرح U
یکی از اصولیترین و استانداردترین مدل طراحی آشپزخانه، طراحی به شکلU است. این نوع طراحی برای زمانی است که سه دیوار کامل و فضای کافی برای قرار دادن لوازم آشپزخانه وجود داشته باشد. در طراحی به این روش، تنوع زیادی در چیدمان لوازم و قرارگیری کابینت ها داریم. این آشپزخانه برای افرادی به فضای بیشتری برای لوازم و کار کردن نیاز دارند بسیار مناسب است.
ت) آشپزخانه با طرح خطی ( یک طرفه)
این طرح برای فضاهای کوچک که فقط یک دیوار دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. در این طرح تمام لوازم و کابینتها روی یک دیوار و بصورت خطی قرار میگیرند. طول این دیوار نه باید آنقدر کوتاه باشد که وسایل به هم دیگر نزدیک شوند و نه انقدر دور که فضای کار، طولانی و خسته کننده شود.
ث) آشپزخانه دو طرفه
در این نوع طراحی، دو دیوار رو به روی هم برای قرار گیری کابینتها و لوازم آشپزخانه طراحی میشود. در این طرح میتوانید به خوبی مثلث کار را نیز رعایت کنید. توجه کنید که فاصله بین کابینت ها باید حداقل 140 سانتیمتر باشد اما اگر محدودیت در فضا وجود داشته باشد تا 90 سانتیمتر هم مجاز است. این فاصله باید برای جابجایی دو نفر کنار هم، نشستن، باز کردن درب کابینتها، درب یخچال و … کافی باشد.
انتخاب بهترین طرح، متناسب با شکل و مساحت آشپزخانه بسیار اهمیت دارد. در واقع برای بازطراحی و بازسازی آشپزخانه، انتخاب طرح درست، مهمترین مسئله است که تاثیر بسیار زیادی در استفاده بهینه از تمام فضاهای آشپزخانه خواهد شد.
منبع:
دیدگاهتان را بنویسید