کاربردهای تیترواژه آزمون نظام مهندسی
با نگاهی به تاریخچه سوالات آزمونهای نظام مهندسی، تغییر سبک سوالات مشهود است. این تغییر سبک لزوما به معنی سختتر شدن سوالات آزمون نیست، بلکه طراح توقع دارد، که داوطلب آشنایی بیشتری با مباحث مقررات ملی ساختمان داشته باشد. اخیرا سوالاتی به آزمون نظام مهندسی اضافه شده است که هر گزینه آن، خود یک سوال است و این موضوع به این معنی است که داوطلب باید با استراتژی بهتری وارد جلسه آزمون شود؛ به طور خلاصه یعنی داوطلب باید زمان خود را در آزمون مدیریت کند تا وقت کم نیاورد.
هر چند کتابهای کلیدواژه راهگشای آزمون نظام مهندسی بوده و در همه آزمونها حدود 80 درصد سوالات را پاسخ میدهد، ولی با توجه به محدودیت زمانی و تغییر سبک سوالات، نیاز به مکمل دیگری به نام تیترواژه میباشد.
تیترواژه چیست؟
تیترواژه شامل تیترها و زیرتیترهای مباحث مقررات ملی ساختمان میباشد که معمولا به ترتیب مباحث مقررات ملی ساختمان و به ترتیب فصلها نوشته میشود؛ به طور مثال از مبحث دوم فصل اول آغاز میشود و به ترتیب جلو میرود. تیترواژه آزمون نظام مهندسی به این موضوع کمک میکند که داوطلب، موضوعهای کلی آن فصل را در یک نگاه داشته باشد و خود این موضوع باعث ذخیره زمان داوطلب میشود؛ فرض کنید سر جلسه آزمون برای پاسخگویی به کمک مباحث، باید تعداد صفحات زیادی را ورق بزنید تا موضوع را پیدا کنید ولی در تیترواژه همه موضوعهای یک فصل را نهایتا در یک الی دو صفحه میتوانید پیدا کنید.
در کتاب تیترواژه آزمون نظام مهندسی عمران و معماری ، برای اثربخشی بهتر، ذیل هر تیتر، عبارات توصیفی یا کلمه کلیدی هم آورده شده است که داوطلب بداند در آن تیتر چه موضوعهایی بیان شده است و همچنین برای عملکرد سریعتر داوطلب در جلسه آزمون، در کتاب تیترواژه، به شماره صفحات و شماره بندها هم آدرس داده شده است؛ برای درک بهتر این ویژگیها، به تصویر زیر از کتاب تیترواژه توجه نمایید:
در مبحث دوم مقررات ملی صفحه 26 بند 5-3 آمده: «ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی طراحی ساختمان» و در زیر آن شش بند آمده است که به آن زیر تیتر گفته میشود؛ در تصویر بالا دیده میشود که ذیل این تیتر مواردی نوشته شده است؛ مثلا 1- ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی طراحی 2- تشکیل دفاتر مهندسی طراحی 1 تا 10 نفره و… ؛ 1 یعنی زیرتیتر اول از تیتر 5-3، و در اصل یعنی بند 5-3-1 از مبحث دوم؛ به این نحو علاوه بر اینکه درباره آن تیتر، توصیفاتی بیان شده، آدرس آنها نیز خلاقانه بیان شده است.
برخی از تیترهای مباحث مقررات ملی ساختمان، ناقص است که در کتاب تیترواژه این تیترها کامل شده است و این امر باعث افزایش سرعت داوطلب میشود؛ برای درک بهتر این موضوع، به طور مثال اگر به بند 9-20-5-2-3 مبحث نهم صفحه 353 و بند 9-20-5-3-3 مبحث نهم صفحه 355، دقت کنید برای هر دو مورد تیتر آرماتورهای عرضی قید شده است که میتوان گفت تیتر ناقصی است و این موضوع در کتاب تیترواژه درست شده است و به صورت زیر نشان داده شده است که داوطلب بداند موضوع این تیتر چیست؛ به تصویر زیر دقت نمایید:
پس با توجه به تصویر بالا، به کمک کتاب تیترواژه میتوان فهمید که آرماتور عرضی در صفحه 353 مبحث نهم مربوط به تیرها در قاب با شکلپذیری متوسط میباشد و آرماتور عرضی در صفحه 355 مربوط به ستونها در قاب با شکلپذیری متوسط است؛ به این معنی که تیترها کامل شده است.
کاربرد تیترواژه چیست؟
همانطورکه بالاتر بیان شد، با تغییر سبک سوالات آزمون، نیاز به استراتژی بهتر برای پاسخگویی سوالات آزمون میباشد تا بتوان مدیریتی در زمان آزمون داشت. بدیهی است که بدون هیچگونه مطالعه و آمادگی برای آزمون، شانس قبولی پایین میآید و نیاز است تا داوطلبان تا حدودی با مباحث آشنا باشند. برخی از سوالات در رابطه با یک موضوع کلی طرح شده است، به طور مثال به نمونه سوال زیر دقت نمایید:
کدام عبارت در خصوص ملاتهای مورد استفاده در ساختمانهای بنایی صحیح نیست؟
1) میتوان از ملات ماسه سیمان در ساخت دیوار آجری و سنگی استفاده کرد.
2) استفاده از ملاتهای آهکی در ساخت عناصر بنایی مجاز است.
3) برای اجرای جانپناه بام و بالکن صرفا باید از ملات ماسه سیمان استفاده شود.
4) ملات خیلی قوی برای ساخت عناصر بنایی در زیر سطح زمین استفاده میشود.
برای پاسخ دادن به این نوع سوالات، با توجه به اینکه داوطلب میداند که این سوال از مبحث هشتم طرح شده است، با مراجعه به کتاب تیترواژه طلایی عمران و معماری یک نگاه کلی به تیترها، میتواند موضوع ملاتها را پیدا کند و وقتی محدوده جواب را بهدست آورد، میتواند به بند مربوط به هر گزینه برسد؛ دقت نمایید که این سوالات را میتوان با کلیدواژه هم پاسخ داد ولی به علت محدودیت زمانی بهتر است از تیترواژه پاسخ داده شود.
به سوال زیر دقت نمایید:
به لحاظ کنترل عایقکاری حرارتی لوله حاوی مبرد به طول 48 متر، حداقل در چند نقطه لازم است اندازهگیری و یا سونداژ انجام پذیرد؟
1) 5 2) 4 3) 6 4) 1
برای پاسخ به این سوال، درصد کمی از داوطلبان میدانند که باید به مبحث نوزدهم مراجعه کنند؛ یعنی تشخیص مبحث مقررات ملی ساختمان دشوار است، این اتفاق بیشتر زمانی میافتد که از مباحث غیرتخصصی سوال پرسیده میشود؛ به طور مثال در رشته عمران، شاید آشنایی با مباحثی مثل 13، 14، 17 و… خیلی زیاد نباشد و لذا تشخیص مبحث مورد نظر کار دشواری باشد؛ لذا برای این سوالات، استفاده از کتاب کلیدواژه منطقیتر خواهد بود؛ چرا که به کمک کتاب کلیدواژه و با انتخاب کلمه کلیدی بدون اینکه مبحث را بشناسیم میتوان به بند مورد نظر رسید.
سخن آخر
با توجه به تغییر سبک سوالات، داوطلب باید حدود 20 الی 25 درصد آزمون را با کمک شناختی که به مباحث دارد پاسخ دهد که برای این موضوع استفاده از کتاب تیترواژه بسیار راهگشا خواهد بود و برای مابقی سوالات، میتوان از کلیدواژه استفاده کرد؛ حتما توصیه میشود که این دو کتاب تیترواژه و کلیدواژه را در جلسه آزمون به همراه داشته باشید و حتما قبل از آزمون، نحوه استفاده از این کتابها را یاد بگیرید و به روز آزمون موکول نکنید؛ باید بدانید که در کجاها از تیترواژه و در کجاها از کلیدواژه استفاده کنید که با تمرین و ممارست، این موضوع را یاد خواهید گرفت و در روز آزمون به بهترین بازده و عملکرد خود خواهید رسید.
دیدگاهتان را بنویسید