همه چیز مورد آسانسور
همه چیز در مورد آسانسور
در گذشته ای نه چندان دور، اکثر خانه ها ویلایی بودند و کسی برای ورود به خانه، نیازی به استفاده از پله نداشت. با گذشت زمان و افزایش جمعیت، صنعت ساختمان سازی، رشد بسیاری کرد و اکثر خانه های ویلایی به برج های مرتفعی تبدیل شدند. مطمئنا رفت و آمد در این ساختمان ها و برج های بلند، تنها با استفاده از پله، امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل معماران، برای راحتی هرچه بیشتر بشر، از آسانسور در ساختمان های خود استفاده کردند.
آسانسور ها در نمونه های مختلفی در بازار عرضه می شوند و هر کدام کاربرد و کارایی خاص خود را دارند. در این مقاله قصد داریم تا انواع آسانسور ها را به شما معرفی کنیم و ویژگی های هر کدام را بیان نماییم. بنابراین تا پایان با ما همراه باشید.
انواع آسانسور ها
تمامی آسانسور هایی که امروزه در ساختمان های مختلف به کار می روند، از نظر نحوه حرکت (عمودی) و نحوه توقف در طبقات، مشابه با یکدیگر هستند، اما نیرویی که باعث حرکت عمودی آنها می شود، یکسان نمی باشد. در ادامه این مقاله، انواع مختلف بالابر ها از نظر نیروی محرکه را به شما معرفی خواهیم کرد؛
1. آسانسور های کششی
بالابرهای کششی، اولین نمونه از آسانسور های امروزی می باشند که در ساختار آنها از سیم بکسل، وزنه، موتور و فلکه کشش، استفاده شده است. در این بالابر ها، نیروی موتور از طریق فلکه کشش، به کابین منتقل می شود. در واقع، موتور با ایجاد نیروی اصطکاک بین فلکه کشش و سیم بکسل، کابین را به حرکت در می آورد.
سیم بکسل در این نوع آسانسور ها، از یک سمت به کابین و از سمتی دیگر، به وزنه وصل می باشد. در این حالت، هنگامی که موتور، کابین را به سمت بالا می کشد، وزنه ها به سمت پایین حرکت می کنند. این نوع حرکت وزنه ها، سبب جابجایی راحت تر کابین می شود.
1.1. مزیت های بالابر کششی
در مجموع، مزایای بالابر کششی را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم؛
1.1.1. سرعت حرکت بالاتر نسبت به بالابرهای هیدرولیکی
1.1.2. قابلیت استفاده در ارتفاعات بالاتر نسبت به بالابرهای هیدرولیکی
1.1.3. جابجایی روان و بدون صدا
2. آسانسور های هیدرولیکی
یکی دیگر از انواع آسانسورها، بالابر هیدرولیکی نام دارد. در بالابر های هیدرولیکی، از جک و فشار روغن، برای جابجایی کابین استفاده می شود.
مکانیزم عملکرد آسانسور های هیدرولیکی بدین صورت است که ابتدا دستگاهی به نام پاوریونیت، روغن را با فشار به سمت پیستون های جک هدایت می کند. سپس، فشارِ روغن سببِ حرکتِ جک می شود و کابین را به سمت بالا جابجا می نماید.
فرآیند پایین آمدن کابین نیز از طریق تخلیه روغن موجود در پیستون ها صورت می گیرد. هرچه میزان تخلیه روغنِ پیستون بیشتر باشد، کابین نیز بیشتر پایین خواهد آمد. بنابراین، تابلو فرمان با مشخص کردن میزان تخلیه روغن، محل توقف کابین برای سوار یا پیاده کردن مسافران را تعیین می کند.
2.1. مزایای بالابر هیدرولیکی
در مجموع، مزایای بالابرهای هیدرولیکی عبارتند از؛
2.1.1. اشغال فضای کمتر نسبت به بالابرهای کششی
2.1.2. توانایی جابجایی اجسام سنگین
2.1.3. فرآیند نصب آسان تر نسبت به بالابر های کششی
2.1.4. سطح ایمنی بالاتر نسبت به بالابرهای کششی
2.1.5. جابجایی روان و بدون صدا
3. آسانسور های MRL
آسانسور های MRL، بالابرهایی هستند که به موتورخانه احتیاجی ندارند. در این بالابر ها، موتوری بسیار کوچک و قدرتمند، در چاه آسانسور و بر روی ریل قرار می گیرد. همچنین، در بالابرهای MRL، به جای استفاده از سیم بکسل، از تسمه های فولادی استفاده می شود. این تسمه ها مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان می دهند و بر خلاف سیم های بکسل، نیازی به روغن کاری و سرویس دوره ای ندارند.
3.1. مزایای بالابرهای MRL
در مجموع، مزایای بالابرهای MRL را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم؛
3.1.1. عدم نیاز به موتور خانه
3.1.2. اشغال فضای کمتر نسبت به بالابر های مشابه
3.1.3. قابلیت تحمل وزن بیشتر نسبت به بالابر های مشابه
3.1.4. فرآیند نصب آسان نسبت به بالابر های مشابه
3.1.5. عدم نیاز به روغن کاری تسمه های فولادی آسانسور
4. آسانسور های مغناطیسی
آسانسور های مغناطیسی، نمونه ای جدید و پیشرفته از انواع بالابر ها می باشند و با ایجاد یک میدان مغناطیسی جابجا می شوند.
مکانیزم عملکرد این بالابر ها بدین صورت است که ریل آسانسور نقش یک استاتور را بر عهده می گیرد و کابین به عنوان یک روتر عمل می کند. ابتدا جریان برق به ریل (استاتور) وصل می شود و میدان مغناطیسی را ایجاد می کند. سپس، این میدان مغناطیسی به روتر القاء می شود و کابین شروع به حرکت می کند.
تابلو فرمان نیز با تغییر جریان برق، سرعت آسانسور را تعیین می کند و در زمان های لازم، دستور توقف کابین را می دهد.
4.1. مزایای بالابرهای مغناطیسی
در مجموع، مزایای بالابرهای مغناطیسی را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم؛
4.1.1. عدم نیاز به کابل فولادی و وزنه تعادل
4.1.2. عدم نیاز به موتور خانه
4.1.3. ایمنی بسیار بالا
4.1.4. تحمل وزن بسیار بالا (تا 20 هزار کیلوگرم)
4.1.5. حرکتِ کاملا روان و بدون ارتعاش
کدام آسانسور را برای ساختمان خود انتخاب کنیم؟
در این مقاله، انواع آسانسور های مورد استفاده در ساختمان ها را به شما معرفی کردیم. به منظور انتخاب بالابر مناسب برای ساختمان، شما باید میزان بودجه، نوع طراحی ساختمان، تعداد طبقات و… را در نظر بگیرید.
البته، انتخاب بالابر مناسب امری تخصصی است و شما باید برای انتخاب، از یک کارشناس کمک بگیرید. یکی از بهترین مراکز در این زمینه، سایت آسانسور 24 می باشد. شما در این سایت می توانید معروف ترین شرکت های سازنده آسانسور را بشناسید و در صورت تمایل، با این شرکت ها ارتباط برقرار کنید.
سخن پایانی
در این مقاله، انواع آسانسور ها را به شما معرفی کردیم و ویژگی های هر کدام را نیز توضیح دادیم. شما باید به منظور انتخاب بالابر مناسب برای ساختمان خود، میزان بودجه، نوع طراحی و تعداد طبقات ساختمان را در نظر بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید