نام انواع اتصالات لوله کشی آب
اتصالات لولهکشی آب را میتوان بخش مهمی از روند لولهکشی دانست. لولهها یک مسیر انتقال آب را فراهم میکنند اما برای ایجاد تغییر در مسیر، گرفتن انشعاب یا افزایش طول مسیر باید از اتصالات استفاده کرد. به جز افرادی که با لولهکشی و اتصالات آن سر و کار دارند، شاید کمتر کسی با نام اتصالات لوله کشی آب آَشنایی داشته باشد.
در این مقاله، قصد داریم نام اتصالات لولهکشی آب را به همراه تصویر و معرفی آنها بررسی کنیم تا بتوانید با این اتصالات آشنا شوید. آشنایی با این اتصالات از آنجا که لولهکشی هر خانهای میتواند به تعویض یا تعمیر نیازمند باشد، میتواند به کارتان بیاید. بنابراین، توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع اتصالات لوله کشی آب
اتصالات لولهکشی آب چند نوع متفاوت دارند. انواع این اتصالات بر اساس نحوه برقراری ارتباط با لولهها یا سایر اتصالات تفاوت دارند. بر این اساس، میتوانیم انواع اتصالات لوله آب را به دو صورت میتوانیم طبقهبندی کنیم که در ادامه با هر دو نوع طبقهبندی آشنا خواهید شد:
تقسیمبندی اول:
انواع اتصالات لوله کشی آب بر اساس نوع برقراری اتصال
-
اتصالات جوشی
همانطور که از نام این اتصالات پیداست، روش وصل کردن آن به لوله از طریق جوشکاری است. معمولا از طریق جوش گاز این اتصالات را به کار میبرند اما با جوش کاربید و الکترود نیز میتواند اتصال آن را برقرار نمود. توجه کنید که تنها اتصالات فلزی را میتوان با این روش متصل نمود.
-
اتصالات دارای فلنج
این نوع از اتصال، در محل اتصال جایی برای بسته شدن با پیچ و مهره دارد. برای استفاده در شرایطی که فشار آب بسیار زیاد است و میتواند نقطه اتصال را تحت تاثیر قرار دهد یا قطر لوله نسبتا زیاد است، اغلب از این نوع اتصال استفاده میشود.
-
اتصالات رزوهای
بیشتر اتصالاتی که در محیطهای اداری و مسکونی به کار برده میشوند، اتصالات رزوهای هستند. قطعات نر و ماده رزوهای درون یکدیگر میپیچند و اتصال محکمی برقرار میکنند. رزوه روی این اتصالات به وسیله دستگاههای حدیدهزنی دستی یا برقی اجرا میشود.
-
اتصالات پرسی
باز هم از نام اتصالات لوله کشی آب میتوان به نحوه کار آنها پی برد. اتصالات پرسی با پرس یک قطعه واسطه یا پرس لوله و اتصالات به یکدیگر متصل میگردند.
-
اتصالات پوش فیت
در بین تمام اتصالات، نوع پوش فیت بیشترین راحتی در نصب و اجرا را دارد. کافیست دو قطعه را در کنار یکدیگر قرار داده و به هم بفشارید تا با نیروی شما، دو قطعه متصل شوند. نصب این نوع اتصالات به هیچ تجهیزات یا شگرد خاصی نیاز ندارد و به همین دلیل، در بین استادکاران بسیار رایج است.
تقسیمبندی دوم:
انواع اتصالات لوله کشی آب بر اساس جنس اتصالات
اتصالات را به جز از طریق نحوه برقراری ارتباط، از طریق ماده سازنده نیز میتوان طبقهبندی کرد. بر این اساس، لوله و اتصالات لولهکشی میتوانند از مواد زیر ساخته شده باشند:
-
پلیپروپیلن
-
پلیاتیلن
-
فولاد ضد خوردگی
-
مس
-
برنج
-
آلومینیوم
-
چدن
-
تیتانیوم
-
زیرکونیوم
در بین این موارد، اتصالات پلاستیکی شامل اتصالات پلیاتیلن و پلیپروپیلن بیشترین کاربرد را در لولهکشی آب دارند. وینو پلاستیک یکی از تولیدکنندگان به نام و مشهور لوله و اتصالات upvc است که میتواند تمام اتصالات لوله کشی آب را با مواد اولیه مختلف تولید و عرضه نماید.
نام انواع اتصالات لوله کشی آب
حال که تقسیمبندی انواع اتصالات را شناختیم، میتوانیم به معرفی نام انواع اتصالات لوله کشی آب برویم. این اتصالات دارای کاربردهای متفاوتی هستند و همه آنها میتوانند با هر یک از مواد اولیه که در قسمت قبل گفتیم تولید شوند. بدون فوت وقت، به سراغ معرفی اتصالات میرویم:
-
مهره ماسوره
یکی از مشهورترین اتصالات لولهکشی آب، مهره ماسوره است. مهره ماسوره در واقع یک اتصال سه قسمتی برای متصل نمودن دو لوله میباشد.
ساختار مهره ماسوره به این صورت است که دو بخش ابتدایی و انتهایی آن به لوله ورودی و خروجی متصل میشوند و سپس یک مهره، این دو بخش را در کنار یکدیگر نگه میدارد. این نوع اتصال میتواند به سادگی باز و بسته شود و اصطکاک دائمی لولهها در حین باز و بسته شدن را کم کند. مهره ماسوره صرفا برای افزایش طول مسیر لولهکشی استفاده میشود و در تغییر مسیر کاربردی ندارد.
-
زانویی
یکی از مهمترین اتصالات لوله کشی آب، زانویی است. زانو میتواند مسیر انتقال آب را تغییر دهد. دو نوع زانوی 45 درجه و 90 درجه داریم که برای کنجها از زانوی 90 درجه استفاده میشود. زانو با قطر و اندازههای مختلف تولید میشود. برخی از انواع زانویی میتوانند قطر لوله ورودی و خروجی متفاوتی داشته باشند و به این شکل، سایزینگ لولهکشی را نیز تغییر دهند. در صورت نیاز و برای بهینهسازی افت فشار توسط زانو، میتوان از زانویی شعاع بلند و در غیر این صورت از زانویی شعاع کوتاه استفاده نمود.
نوع خاصی از زانویی با زاویه 180 درجه نیز وجود دارد که برای تغییر کامل مسیر آب استفاده میشود. در کویلهای گرمایشی و مبدلهای حرارتی از این نوع زانویی استفاده میشود.
-
خم لوله
در بسیاری از پروژههای لولهکشی، شرایطی پیش میآید که لازم است دو لوله از روی همدیگر عبور کنند. با اینکه لولههای پلاستیکی وینو پلاستیک نسبت به لولههای فلزی نرمی و انعطاف بیشتری دارند اما باز هم آنقدر خم نمیشوند که بتوانند از روی یک لوله رد بشوند. در این حالت، از یک نوع اتصالات به نام خم لوله استفاده میشود.
خم لوله در واقع یک تکه کوچک لوله است که به مقدار مشخصی انحنا دارد. مقدار انحنا دقیقا به اندازهای است که بتوانیم یک لوله دیگر را از زیر آن عبور بدهیم. خم لوله از دو طرف میتواند با لولههای اصلی اتصال برقرار کند. این قطعه در لولهکشی خانهها و ادارات بسیار پرکاربرد است.
-
سه راهی
از بین نام انواع اتصالات لوله کشی آب، سه راهی را احتمالا زیاد شنیدهاید. این قطعه در واقع دارای سه جایگاه برای اتصال لوله دارد که میتواند برای گرفتن انشعاب یا مخلوط کردن دو انشعاب کاربردی باشد. سه راهیها میتوانند شعاع ورودی و خروجی متفاوتی داشته باشند و عملا قطر لوله ورودی و خروجی را تغییر دهند. همچنین سه راهیها دارای انشعاب 45 درجه یا 90 درجه هستند. سه راهی 45 درجه منجر به کاهش سرعت سیال میشود و در اصطلاح علمی، به لمینار شدن جریان کمک میکند.
-
مغزی
پنجمین نوع اتصالات لیست نام انواع اتصالات لوله کشی آب، مغزی است. مغزی در واقع یک قطعه برای آببند کردن مسیر لوله است و در دو نوع فشاری و لغزشی تولید میشود.
-
بوشن
بوشن، نوعی تبدیل ساده برای افزایش طول مسیر جریان است. این قطعه نیز مانند مهره ماسوره نمیتواند به تغییر جهت جریان کمکی بکند. بوشنها دارای انواع متفاوتی هستند اما همه آنها، یک جایگاه برای لوله ورودی آب و یک جایگاه برای لوله خروجی آب دارند. این دو جایگاه میتوانند هممرکز یا غیر هممرکز باشند.
بوشنها از نظر نوع اتصال هم متفاوت هستند. برخی از این قطعات دارای قطر ورودی و خروجی نامساوی هستند و برای کاهش سایز لوله به کار میروند. برخی دیگر از انواع بوشن میتوانند از یک سو به لولههای پلاستیکی و از سر دیگر به لولههای گالوانیزه وصل شوند. برای ایجاد خاصیت آببندی، درون بوشنها هم میتوان از مغزی استفاده کرد.
تقسیمبندی دیگری که برای بوشنها وجود دارد، از نظر روش اتصال آنهاست. بوشن میتواند به صورت روپیچ یا توپیچ باشد. بوشن روپیچ نوعی اتصال است که لوله درون آن فرو میرود و بوشن توپیچ، اتصالی است که درون لوله فرو میرود.
بوشن همچنین در ساخت لوله خمدار کاربردی است. به هر یک از دو سر لوله خمدار، بوشن متصل شده است تا به سرعت و سهولت به قطعات قبل و بعد از خم متصل شوند.
-
بست
یکی از مهمترین اتصالات در لولهکشی آب که معمولا زیاد هم به چشم نمیآید، بست نام دارد. بست در واقع قطعهای که دو لوله را به یکدیگر پیوند بزند نیست بلکه لولهها را به دیوار پیوند میزند و نیروی وزن آنها را تحمل میکند. بستها میتوانند تکی یا دوقلو باشند و یا به صورت یک تکه با سایر اتصالات تولید شوند. بستها در لولهکشی گاز نیز کاربردی هستند و جلوی افت ارتفاع لوله نسبت به زمین را میگیرند.
-
کپ و درپوش
هر نوع لولهکشی را در نظر بگیرید، بالاخره در یک نقطه به انتها میرسد. گاهی در مسیر لولهکشی نیز توقفهای کوتاه و بلندی ایجاد میشود و کار نیمهکاره میماند. در هر صورت، انتهای لوله اگر به شیرآلات متصل نشود، باید به وسیله کپ و درپوش بسته شود. بسته شدن لوله از آنجایی اهمیت دارد که اولا گرد و غبار به درون آن نفوذ کرده و سطح آن را آلوده میکند و ثانیا در صورت اتصال لوله به شیر فلکه یا لوله اصلی از یک سو، میتواند عامل عبور جانوران موذی باشد.
کپ و درپوش دارای تفاوتهایی هم هستند. کپ یک قطعه توپیچ است و درون لوله فرو میرود و محیط داخلی آن را پوشش میدهد. درپوش اما یک نوع اتصال روپیچ به حساب میآید. این قطعه، محیط خارجی لوله را پوشش میدهد.
جمعبندی
تجهیزات زیادی برای رساندن آب از منابع به پشت شیرآلات به کار میرود. در فضای خانه شما، برای انشعابگیری آب و رساندن آن به نقاط مختلف، از لولهکشی استفاده میشود. لولهکشی یک سیستم ترکیبی از لولهها و اتصالات است. اتصالات میتوانند منجر به افزایش طول مسیر، تغییر زاویه حرکت آب و آببند شدن لولهها شوند. در این مقاله، نام انواع اتصالات لوله کشی آب را به شما معرفی کردیم تا به صورت مختصر با تمام این اتصالات آشنا شوید. 8 نوع قطعه مهره ماسوره، بوشن، سه راهی، کپ و درپوش، بست، لوله خمدار، زانویی و مغزی در این مقاله به شما معرفی شدند. همه این اتصالات میتوانند به صورت جوشی، رزوهای، پرسی، پوش فیت و فلنجدار باشند و از مواد مختلفی نظیر پلاستیک یا انواع فلزات ساخته شوند.
اگر شما هم قصد لولهکشی به کمک لوله پلاستیکی یا لوله سفید را دارید، میتوانید از محصولات سایت وینو پلاستیک که یکی از بهترین تولیدکنندگان لولههای پلیپروپیلن و پلیاتیلن است استفاده کنید. وینو پلاستیک با تجربه بالا و تخصص در تولید پلاستیکهای سفید، بهترین لولهها با بالاترین کیفیت را برای شما تولید میکند.
سوالات متداول
لولهکشی با چه نوع لولهای بهتر است؟
هر نوع لولهای، کاربرد خاص خود را دارد. به عنوان مثال برای لولهکشی گاز بهتر است از لولههای فلزی استفاده شود اما برای لولهکشی آب، استفاده از لوله پلاستیکی بهینهتر از لوله فلزی خواهد بود.
چه تفاوتی بین بوشن و مهره ماسوره وجود دارد؟
بوشن از نظر ساختار، یک اتصال یک تکه است که از دو طرف دارای رزوه یا دنده است تا با لولهها مرتبط شود. مهره ماسوره اما یک ساختار سه قسمتی دارد و دارای سه قطعه جداشدنی میباشد. از نظر کاربردی اما به جز طول بیشتر بوشن، تفاوتی بین این دو نوع اتصالات وجود ندارد.
از نظر قیمتی، لوله پلاستیکی مناسبتر است یا لوله فلزی؟
مسلما هزینه تولید و حمل و نقل پلاستیک از هر نوع فلزی کمتر است و به همین دلیل، از نظر اقتصادی نیز لولههای پلاستیکی نظیر لوله پلیاتیلن و پلیپروپیلن ارزانتر از لولههای فلزی فولاد، چدن یا آلومینیوم خواهد بود.
لولهکشی با چه نوع لولهای راحتتر است؟
رزوه زدن و متصل کردن لولههای پلاستیکی و همچنین حمل و نقل آنها بسیار راحتتر از لولههای سنگین فلزی خواهد بود. به همین دلیل، لولهکشی با این لولهها راحتتر میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید