منبع کویل دار چیست
با سرد شدن هوا استفاده از آب گرم و سیستم های گرمایشی آب افزایش پیدا کرده است. استفاده از یک پکیج گرم کننده آب گرم که مصرف انرژی داشته و میزان هدر رفت آب کمی داشته باشد الزامی است. منبع کویل دار بهترین سیستم گرم کننده آب می باشد که از طریق حرارت غیر مستقیم آب گرم ساختمان را تامین می کند.
منبع کویل دار چیست؟
منبع کویلی متشکل از یک مخزن و یک کویل حرارتی می باشد.وظیفه آن تولید آب گرم برای ساختمان در موتورخانه می باشد. منبع کویل دار با گرمایش غیر مستقیم آب یک روش عالی و مناسب و بدون ایجاد آلودگی می باشد. از منبع کویل دار در ساختمان های مسکونی، اداری وتجاری و به طور کلی در هر سیستمی که نیاز به آب گرم باشد استفاده می شود.
اجزای مختلف منبع کویل دار
منبع کویل دار از بخش های مختلفی کنترل کننده و عملیاتی تشکیل شده است در ادامه به معرفی این اجزا پرداخته ایم:
مخزن منبع کویلی
گرم شدن آب و ذخیره آب به منظور استفاده در مخزن اتفاق می افتد. فولاد گالوانیزه و استیل ضد زنگ دو جنس بدنه منبع کویل دار می باشد که هم در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند و هم عایق حرارتی مناسبی برای گرم نگه داشتن آب می باشند.
کویل حرارتی
فرایند انتقال حرارت به آب درون مخزن از طریق کویل ها انجام می شود. ظرفیت حرارتی کویل ها بر اساس میزان مصرف آب و حجم مخزن ذخیره تعیین می شود. با افزایش سطح کویل ها ظرفیت انتقال حرارتی نیز افزایش می یابد. در صورتی که آب مورد استفاده خاصیت خورندگی نداشته باشد از کویل مسی در منبع کویلی استفاده می شود. مس به دلیل قیمت مناسب و ضریب انتقال حرارت بهترین گزینه برای استفاده در این منابع می باشد. اما در صورتی که آب موجود خاصیت خورندگی داشته باشد بهتر است از کویل های استیل استفاده شود.
شکل کویل ها برای استفاده های معمولی یو شکل می باشد. کویل های u شکل به دلیل آسانی در تعمیر و نگهداری رایج تر از کویل های اسپیرال می باشند. کویل های حلزونی معمولا برای استفاده های خاص برای تولید حرارت بالا مورد استفاده قرار گرفته اند.
بویلر
آب سرد وارد منبع حرارتی شده و درون آن گرم می شود پس از رسیدن به فشار و دمای مناسب وارد کویل ها می شود. به این ترتیب حرارت به طور غیر مستقیم به آب درون منبع انتقال می یابد.
اتصالات
انواع فلنچ های چدنی و استیل برای هدایت آب به درون منبع کویلی و خروج از آن. واشر های آب بندی به منظور ممانعت از نشت آب و انواع سه راهی، شیر های یک طرفه، دو طرفه و غیره در سیستم گرمایشی نصب می شوند تا فرایند گرم شدن آب به شکل درستی صورت پذیرد.
انواع منبع کویل دار
منبع کویل دار در دو نوع افقی و عمودی (ایستاده) ساخته می شود. ظرفیت انتقال حرارتی هر دو مشابه می باشد و از لحاظ بازدهی کامل مثل هم عمل میکنند. اما دلیل استفاده از منبع افقی محدودیت فضای در دسترس می باشد. هنگامی که ارتفاع اتاقک موتور خانه و یا در های ورودی به گونه ای باشد که نتوان از منبع کویل دار عمودی ایستاده استفاده کرد از منبع افقی استفاده می شود.
از سوی دیگر اگر بر طبق اصول طراحی درست به منبع با ظرفیت بیش از 3 متر مکعب یا سه هزار لیتر نیاز باشد بهتر است از منبع کویل دار ایستاده استفاده شود.
طراحی منبع کویل دار
منبع کویل دار یکی از اجزای سیستم تاسیسات حرارت مرکزی ساختمان می باشد که باید در طراحی آن دقت بالایی به عمل آورد. دو فاکتور مهم در طراحی منبع کویل دار بسیار حائز اهمیت است. حجم مخزن و ظرفیت گرمایی تولیدی.
حجم مخزن بر اساس تعداد واحد های ساختمان، تعداد افراد حاضر، اداری و یا مسکونی بودن، تعداد حمام و دستشویی ها و شرایط اقلیمی. با توجه به این موارد می توان ظرفیت منبع کویل دار را محاسبه کرد. البته در صورتی که پیک های مصرف در ساختمان وجود داشته باشد. به این معنا که در ساعات خاصی مصرف آب چند برابر حالت نرمال شود باید ظرفیت مخزن ها به گونه ای انتخاب شود تا پاسخگوی این مصرف های لحظه ای باشد.
ظرفیت گرمایی منبع کویل دار را باید با توجه به حجم مخزن، دمای آب مورد نیاز و میزان مصرف محاسبه کرد. اگر مصرف آب ساختمان در کل ساعات روز از حالت متوسط بیشتر است باید ظرفیت حرارتی بیشتری در نظر گرفت تا در مدت زمان کم تری آب درون منبع گرم شود.
فرایند نصب منبع کوی دار
پیش از نصب باید زیر سازی انجام شود. محل نصب باید کاملا تراز و صاف باشد. سپس یک لوله کشی پیشرفته شامل لوله های آب سرد ورودی به منبع کویل دار و بویلر، لوله های آب گرم خروجی از منبع به ساختمان، لوله بازگشت آب گرم و غیره اعمال می شود.
نکات ایمنی هنگام نصب و اجرا
فضای بسته منبع کویلی، حرارت بالا، لوله کشی پیچیده همگی عواملی هستند که بروز حادثه را در صورت عدم رعایت نکات ایمنی ممکن می سازد. به صفر رساندن احتمال بروز خطر با رعایت یکسری نکات ایمنی انجام می شود.
- نصب شیر فشار شکن و شیر تخلیه
- نصب فشار سنج در بخش های مختلف سیستم
- نصب دما سنج در موقعیت های مختلف
- نصب شیر اطمینان و تنظیم آن بر روی 99 درجه سلسیوس.
نگهداری از منبع کویل دار
از مشکلات رایجی که در منبع کویل دار به وجود می آید، ایجاد رسوب در کویل های است. ورود آب با سختی بالا باعث می شود که کلسیم و منیزیم درون کویل ها رسوب کنند. برای حل این مشکل دو راه حل وجود دارد یکی اقدام پیشگیرانه و دیگر تمیز کاری.
راحت ترین روشی که می توان از بروز گرفتگی در منبع جلوگیری کرد، استفاده از سختی گیر رزینی است. البته نصب سختی گیر باعث افزایش هزینه های اولیه می شود اما به شکل کاملا تضمینی گرفتگی منبع کویل دار را به حداقل می رسانند.
راه حل دوم اسید شویی پس از گرفتگی می باشد. با توجه به در چرخش بودن کل آب سیستم می توان اسید را از یک سو وارد و از سوی دیگر خارج کرد. اسید در حین مسیر خود تمام رسوبات و نمک ها را از بین می برد.
مشکلات منبع کویل دار
به یک دلیل اساسی و مهم ممکن است منبع کویل دار شما با مشکل مواجه شود. طراحی اشتباه و استفاده از مواد اولیه نا مرغوب.
در صورتی که طراحی منبع کویل دار به درستی انجام شود و نقاط بحرانی به خوبی شناسایی نشود، پس از گذشت مدتی مخزن سوراخ می شود. سوراخ شدن مخزن با جوشکاری قابل احیا می باشد. اما باز هم ممکن است در همان نقطه منبع سوراخ شود.
دومین مشکلی که به دلیل طراحی غلط در منبع کویلی بروز می کند گرم نشدن سریع آب است. در صورتی که کویل ها استاندارد نباشند و یا سطح تماس مناسبی برای منبع انتخاب نشده باشد مشکل گرم نشدن سریع در منبع بروز می کند.
اطمینان خاطر با خرید از سازندگان برتر
جهت اطمینان خاطر از خرید خود بهتر است منبع کویلی مورد نظر را از سازندگان برتر این حوضه خریداری نمایید. شرکت هایی مانند گروه صنعتی آب سازه، گروه انصار و غیره از تولید کنندگان منبع کویل دار می باشند که در تمامی مراحل اعم از محاسبه ظرفیت، طراحی، ساخت، نصب و اجرای آن همراه شما می باشند. جهت دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از قیمت ها می توانید با کارشناسان تخصصی آب سازه تماس حاصل بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید