فرق شناژ بندی با فونداسیون چیست؟
به گزارش زرین گستر اخوان، کاربرد میلگرد در شناژ بندی و همچنین فوندانسیون حیاتی است اما در گزارش می خواهیم اول به تفاوت شناژبندی با فوندانسیون بپردازیم.شناژبندی به عنوان یکی از اصول اساسی و حیاتی در بسیاری از پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند که ابتدا ممکن است در نگاه اول ساده به نظر برسد، در واقع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و نقش کلیدی در استحکام و پایداری سازهها دارد.
شناژ بندی نه تنها به اتصال پیها و فونداسیونها برای ایجاد پایداری و استحکام کمک میکند، بلکه با انتقال نیروها به طور یکنواخت، از مقاومت سازهها در برابر عوامل خطرناکی مانند زلزله و باد نیز محافظت میکند.
این فرآیند تلاش و همت بیپایان مهندسان و کارگرانی را نشان میدهد که با دقت سازههای بلند و مقاومی را برای آسایش و امنیت آیندگان ساختهاند.بنابراین، شناژ بندی بهعنوان ابزاری برای افزایش استحکام، پایداری و دوام سازهها از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید به عنوان یکی از اقدامات ضروری و زمانبر در هر پروژه ساختمانی در نظر گرفته شود.
منظور از شناژ ساختمان چیست؟
شناژ ساختمان یک قسمت اساسی از فونداسیون و پیهای نواری ساختمان است که با استفاده از میلگرد شناژ یا کلاف ساخته میشود. هدف اصلی استفاده از این شناژها و پیهای نواری، انتقال نیروهای ناشی از وزن ساختمان به زمین است. فونداسیونهای منفرد و پیهای نواری از فواصل مشخصی برخوردار هستند تا نیروها به طور متوازن به زمین انتقال یابند. استفاده از پیهای نواری در فونداسیونها، جلوگیری از انبساط ناهموار نیروها و تجمع نیرو در یک نقطه خاص ساختمان را فراهم میکند، این اقدام باعث توزیع بهتر و متوازن نیروها بر روی ساختمان میشود.
کاربرد میلگرد مناسب شناژ فونداسیون
میلگردهای شناژ یا کلاف، نقش مهمی در افزایش استحکام سازه و حفظ پایداری ساختمانها دارند. با تقویت بتن و سازه، این میلگردها از ترک خوردن یا تخریب ساختمانها جلوگیری میکنند. ویژگیهای ساختاری مناسب و مقاومت بالای میلگرد شناژ، آن را قادر به تحمل نیروهای کششی و فشاری از پیهای عمودی و افقی میکنند. از طرف دیگر، کلافها با تقویت سازه بتنی، مقاومت کششی آن را افزایش میدهند و در صورت بروز حوادث مانند زلزله، تنشها از طریق شناژ به زمین منتقل شده و خطرات احتمالی خنثی میشوند. بهطور کلی، استفاده از میلگرد شناژ بهبود استحکام و پایداری ساختمانها را تضمین میکند و نقش حیاتی در ایمنی و امنیت سازهها دارد.
انواع شناژ
شناژها بر اساس شکل، جهت و کاربرد به چهار دسته عمودی، افقی، مورب و مخفی تقسیم میشوند.در زمینه ساختمان و سازهها، شناژها بر اساس محل نصب به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم میشوند. این دستهبندی معیارهای مهمی را برای انتخاب نوع مناسب شناژ در سازهها ارائه میدهد. از طرفی، از نظر کاربرد، شناژها به سه دسته تقویتی، اتصالی و انتقالی تقسیم میشوند که هرکدام وظائف و کاربردهای مختلفی را در بهبود عملکرد و پایداری سازهها دارند. این دستهبندیها نقش مهمی در انتخاب، طراحی و استفاده از شناژها در پروژههای ساختمانی ایفا میکنند و بهبود کیفیت و ایمنی سازهها را تضمین میکنند.
در ادامه، به معرفی برخی از انواع شناژهای ساختمانی خواهیم پرداخت که بهعنوان قطعات اصلی در تقویت و ایمنسازی سازهها از
اهمیت بالایی برخوردارند. تمامی این دستهبندیها و انواع شناژها نقش بسیار حیاتی در ایجاد سازههای پایدار و ایمن دارند. انتخاب صحیح و استفاده بهینه از شناژها، تأثیر بسیار زیادی بر عملکرد و پایداری سازهها دارد. از طریق تقویت، اتصال و انتقال بار، شناژها به سازهها عملکرد قوی تر و ایمنتری میبخشند. با استفاده صحیح از انواع مختلف شناژها، میتوان عمر مفید سازهها را افزایش داد، خطرات احتمالی را کاهش داد و ایجاد یک محیط ایمن و پایدار برای کاربران سازه ها ایجاد کرد. از این رو، اهمیت و تأثیر بالای شناژها در بهبود عملکرد و ایمنی سازهها بسیار ارزشمند و حیاتی است.
شناژ عمودی
شناژ عمودی، یکی از انواع مهم میلگردهای شناژ است که اصطلاحاً به عنوان شناژ قائم نیز شناخته میشود. این نوع شناژ عموماً در سازههای چند طبقه برای تقویت و افزایش استحکام استفاده میشود. با متصل شدن این شناژها در امتداد طول پیهای عمودی، ساختار شناژبندی عمودی ایجاد میشود که از پایین به فونداسیون و از بالا به شناژهای افقی متصل میشود.
شناژهای عمودی برای مقاومت در برابر زلزله و دیگر عوامل طبیعی بسیار مهم هستند و در سازههای ضدزلزله، بهصورت خرپا متصل میشوند. با توجه به استانداردهای مربوطه، عرض حداقل شناژ عمودی باید 20 سانتیمتر و حداکثر آن 25 سانتیمتر باشد. برای ساخت این نوع شناژ، معمولا از حداقل 4 شاخه میلگرد استفاده میشود، با این حال در صورت عدم اتصال به ستون سازه، ممکن است برای تقویت از 8 شاخه میلگرد استفاده شود. این نشان دهنده اهمیت و کاربرد این نوع شناژ در افزایش استحکام و ایمنی سازهها است.
بهترین میلگرد برای شناژ ساختمان
برای انتخاب بهترین میلگرد شناژ، معیارهای مختلفی وجود دارد، اما مهمترین آنها جنس کلاف و جنس پوشش آن است. نوع کلاف و جنس میلگرد میتواند به طور مستقیم بر کیفیت و قیمت آن تأثیر بگذارد. برای جلوگیری از خوردگی، زنگزدگی و پوسیدگی در شناژها، استفاده از میلگردهای گالوانیزه و ضدزنگ توصیه میشود، که به خاطر کیفیت بالا و مقاومت آنها، هزینه بیشتری نسبت به میلگردهای معمولی دارند.
همچنین، جنس پوشش نیز میتواند بر روی کیفیت و قیمت کلاف تأثیرگذار باشد. بهترین میلگرد شناژ، با استفاده از پوشش بازالت سبز تولید میشود که دارای دوام و عملکردی عالی است. به دلیل مقاومت بالای پوشش بازالت سبز در برابر سایش، این نوع پوشش معمولاً برای مصارف حرفهای و پروژههای مهم استفاده میشود و عمر مفید بیشتری دارد. اگرچه هزینه آن بیشتر است، اما به دلیل عملکرد بالا و پایداری طولانی ، این انتخاب به طور کلی پیشنهاد میشود.
معمولاً میلگردهای استفاده شده برای کلافهای شناژ ساختمان به دو دسته تقسیم میشوند:
نوع میلگرد
نکات مهمی وجود دارد که باید در نظر گرفت. بهترین گزینه برای شناژ ساختمان استفاده از میلگردهای آجدار یا پیچشی است. میلگردهای صاف به بتن چسبیده و اصطکاک مناسبی ایجاد نمیکنند که این مورد باعث کاهش قدرت بتن شده و ممکن است مقاومت ساختمان را کاهش دهد. از این رو، میلگردهای آجدار یا پیچشی که با بافت بتن به خوبی درگیر میشوند و مقاومت سازه را به حداکثر میرسانند، به عنوان گزینههای مناسبی برای استفاده در شناژ ساختمان معرفی میشوند.
قطر کلاف
انتخاب قطر کلاف برای شناژ ساختمان بر اساس نوع و اندازه سازه یا ساختمان انجام میشود. اندازه کلافها با اینچ معین میشود و میتوانند در اندازههای 2، 3، 4، 5 و حتی بیشتر وجود داشته باشند. برای نمونه، اگر قطر میلگرد سایز 2 برابر 1/8 اینچ + ¼ اینچ باشد، آن قطر برابر ¼ اینچ میشود. بههمین ترتیب، میلگرد سایز 3 با قطر 10 میلیمتر برابر 3/8 اینچ است. در اصل، با افزایش اندازه و بزرگتر شدن سازه یا ساختمان، استفاده از کلافهایی با قطر بزرگتر برای شناژ آن توصیه میشود تا توانایی تقویت و پشتیبانی موثرتر فراهم گردد.
فرایند بکارگیری از میلگرد در شناژ سازه
همان طور که گفته شد شناژ، به عنوان قسمتی از فونداسیونهای نواری، برای ایجاد ارتباط و اتصال بین پیهای عمودی استفاده میشود. شناژهای عمودی با فواصل 5 متری از هم نصب میشوند و بین شناژهای افقی فاصله 4 متر قرار دارد. استفاده از میلگرد در فرایند ساخت شناژ دارای قوانین و استانداردهای مشخصی است. بهعنوان مثال، استفاده از شناژ مورب در کنار پیهای افقی برای شناژ کف الزامی است. همچنین، برای اتصال مناسب این شناژها، باید آرماتوربندی بهصورت صحیح و با اصولی انجام شود تا اطمینان حاصل شود که در هنگام ریختن بتن، فضای میان کلافها بهطور کامل پر شده و اتصال بهینهای برقرار شود.
نکات مهم در زمان خرید میلگرد برای شناژ ساختمان
یکی از مراحل ضروری در فرایند خرید میلگرد برای فونداسیون، محاسبه تعداد و انواع میلگردهای موردنیاز برای پروژه است. مهندسان اغلب با استفاده از جدول های وزنی میلگردها و نرخ زنده کلافها، قیمت نهایی میلگردهای لازم برای پروژه را تخمین میزنند. انتخاب نوع، سایز، پوشش، جنس آلیاژ، استاندارد تولید، برند و وزن میلگرد برای شناژ نیز از فاکتورهای مهمی است که باید در هنگام خرید به آنها توجه کرد تا اطمینان حاصل شود که میلگردهای انتخاب شده، نیازهای ساختاری و فنی پروژه را برآورده میکنند. توجه به این نکات، موجب میشود که مراحل اجرایی پروژه بهتر و با کیفیت تر انجام شود و از نظر اقتصادی نیز موثر باشد.
دیدگاهتان را بنویسید