فرایند تولید ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه یکی از انواع ورق فولادی است. این ورق کاربرد گستردهای در صنایع مختلف داشته و به همین دلیل بهتر است که بیشتر با این ورق آشنا باشید. به علت کاربرد گستردهای که دارد قیمت آن میتواند روی خدمات دیگر صنایع نیز تأثیرگذار باشد. در طول روز همه ما استفادههای مختلفی از ورق گالوانیزه داریم. همچنین می توانید قیمت ورق فولاد را از ایران متال مارکت دریافت کنید. برای مثال در بسیاری از مواقع از این ورق برای ساخت لولههای انتقال آب استفاده میشود. علاوهبرآن بسیاری از مخازن نگهداری آب نیز از ورقهای گالوانیزه ساخته شده است. به همین دلیل بد نیست که بیشتر درباره فرایند تولید ورق گالوانیزه صحبت کرده و اطلاعات کسب نماییم.
گالوانیزاسیون چیست؟
گالوانیزاسیون یکی از فرایند مهم در صنایع است. اگر فرایند گالوانیزاسیون نبود بدون شک هزینههای صنایع بهشدت افزایش مییافت. اما به لطف این فرایند حال میتوان هزینهها را به حداقل کاهش داد و ورقهای مقاومت تر و مستحکمتر تولید نمود و در اختیار صنایع مختلف قرار داد. بدون شک فولاد پرکاربردترین فلزی است که در حال حاضر از آن استفاده میشود. اما فولاد معایب مختلفی دارد که میتواند در ادامه برای صنایع مختلف دردسرساز باشد. به همین دلیل است که فلز فولاد یا فلزهای متخلف دیگر را گالوانیزه میکنند تا معایب را بپوشانند.
همه ما میدانیم که فولاد مقاومت خوبی در برابر رطوبت و اکسیژن ندارد. اگر فلز فولاد را برای مدتزمان طولانی در معرض رطوبت و اکسیژن قرار دهید بهراحتی زنگ میزند. همین موضوع باعث میشود تا فلز ترد شده و بهراحتی از بین برود. به همین دلیل لازم است که سریعاً تعویض گردد. در فرایند گالوانیزاسیون یک لایه فلز دیگر که مقاومتر است روی ورق فولادی کشیده میشود. این گونه دیگر فلز فولاد در تماس با اکسیژن و رطوبت نخواهد بود. به همین دلیل زنگ نخواهد زد و ما میتوانیم برای مدتزمان طولانیتری از این ورقههای فولادی استفاده نماییم.
معمولاً کارشناسان برای فرایند گالوانیزاسیون از فلز مشخصی استفاده میکنند و در همه جهان نیز از این فلز استفاده میشود. فلزی که برای گالوانیزاسیون از آن کمک میگیرند فلز روی است که مقاومت بیشتری در برابر رطوبت و اکسیژن از خود نشان میدهد و باعث مقاومسازی فولاد میشود. تا زمانی که روی بر روی ورقه فولادی قرار گرفته باشد در برابر زنگزدگی محافظت میشود. اما اگر یک خراش روی ورقه ایجاد کنید احتمال زنگزدگی بالا است. البته که این خراش باید عمیق باشد و خراشهای سطحی و کوچک نمیتوانند موجب چنین اتفاقی شوند.
انواع گالوانیزه سازی
حال که بهطورکلی متوجه شدید که گالوانیزاسیون چیست؟ سعی داریم در این قسمت از فرایند تولید ورق گالوانیزه انواع گالوانیزه سازی را به شما معرفی کنیم. فرایند گالوانیزاسیون انواع مختلفی دارند که هر کدام برای قسمت خاصی از صنایع مناسبتر بوده و میتوانند از آن استفاده نمایند. هر کدام از روشهای گالوانیزه سازی مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. برای مثال برخی از روشهای گالوانیزه کردن بسیار ارزان بوده و برخی از آنها به هزینه بالا و زمان بیشتری احتیاج دارند. به همین دلیل در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع روش گالوانیزه سازی آشنا شویم. ایران متال مارکت یکی از بزرگترین واردکنندگان ورق گالوانیزه است.
گالوانیزه گرم
اولین روشی که قرار است در فرایند تولید ورق گالوانیزه با آن آشنا شویم گالوانیزه گرم است. گالوانیزه سازی گرم یکی از شناختهترین روشها بوده و طرفداران زیادی دارد. یکی از دلایل پر طرفدار بودن این روش کمهزینهبودن و مقرونبهصرفه بودن آن است. در این روش ابتدا باید با روشهای شیمیایی و مکانیکی فلز را تمیز کنند. البته در برخی از مواقع در فرایند تولید از هر دو روش شیمیایی و مکانیکی برای پاکسازی فلز استفاده میشود. در سطح فلز نباید هیچچیز اضافی از جمله اکسیدهای خود فلز باشد و همه آنها پاکسازی میشود.
پس از پاکسازیهای مکانیکی و شیمیایی در مرحله آخر فلز درون حرارت نیز قرار میگیرد. این مرحله شاید اضافی باشد؛ اما موجب میشود تا بر اثر حرارت همه اکسیدهای موجود روی سطح فلز به طور کامل از بین برود و یک سطح صاف و بدون شیء اضافی داشته باشیم. در مرحله آخر نیز ورق فلزی را درون یک محفظه حاوی مذاب روی میریزند. ورق فلزی در مذاب روی شناور شده و روی تمامی قسمتهای آن را میپوشاند. همین موضوع باعث میشود تا ورق فلزی به روی متصل شده و سطح ورق فلزی موردنظر ما گالوانیزه شود.
الکترو گالوانیزاسیون
در روش الکترو گالوانیزاسیون دیگر خبری از روی مذاب و چنین مسائلی نیست. بلکه در این روش از جریانهای الکتریکی استفاده میکنند تا ورق فلزی موردنظر شما را گالوانیزه کرده و سپس در اختیار شما قرار میدهند. این روش هزینه بیشتری نسبت به گالوانیزه گرم دارد.
برای آغاز این فرایند در مرحله ابتدایی به یک محلول الکترولیتی احتیاج خواهیم داشت. ورق فلزی موردنظر را درون محلول الکترولیتی قرار میدهیم و سپس از جریان الکتریکی استفاده مینماییم. این کار باعث میشود تا یونهای فلز روی به ورق موردنیاز ما بچسبد. ممکن است در این روش سطح ورق صاف نباشد به همین دلیل از پالایندههای دانهای استفاده میشود تا سطح ورق نیز صافتر باشد.
گالوانیزه سازی فابریک
در این قسمت از فرایند تولید ورق گالوانیزه باید بگوییم که گالوانیزه سازی فابریک شباهت بسیار زیادی به گالوانیزه سازی گرم دارد. در این روش نیز ما به مذاب روی احتیاج داریم تا بتوانیم ورقهای فلزی را گالوانیزه کنیم و آنها را در برابر اکسیژن و رطوبت مقاومسازی نماییم. این روش بیشتر در کارخانههای تولید ورقههای فولادی استفاده میشود. برخی از ورقههای فولادی که امروزه در بازار آنها را مشاهده مینمایید از روش گالوانیزه سازی فابریک به وجود آمدهاند. این روش برای ورقههای فولادی استفاده میشوند که نمیتوان آنها را با روش گرم گالوانیزه کرد.
این روش به درد ورقههایی میخورد که شکل و قالب خاص خودشان را دارند. در این روش نیز پاکسازی مکانیکی و شیمیایی از مراحل اصلی محسوب میشود. پس از پاکسازی ورق فولادی درون مذاب روی شناور میشود تا فرایند گالوانیزه سازی تکمیل گردد. شما میتوانید انواع ورق گالوانیزه فابریک فولادی را از ایران متال مارکت خریداری نمایید. این مجموعه انواع ورقههای گالوانیزه شده را به فروش میرساند. همچنین محصولات این مجموعه از نظر شیوه گالوانیزه شدن تنوع خوبی دارد و شما میتوانید محصول موردنظر خود را پیدا نمایید.
فرایند تولید ورق گالوانیزه
وقت آن رسیده تا سرانجام با فرایند تولید ورق گالوانیزه آشنا شویم. در مرحله اول تولید ابتدا در کارخانه ورقهها را بهصورت رول درمیآورند. اگر ورقهها یکنواخت و رول شده نباشند آنها را با استفاده از جوشکاری به هم متصل میکنند تا بهصورت یک رول یکپارچه در بیایند.
پس از آن نوبت به شستوشو میرسد. ورقهها با آب داغ و مواد شیمیایی مختلف شستوشو داده میشود. این کار باعث میشود تا انواع آلودگیها از جمله چربی از روی ورق پاک شود. پس از شستوشو ورقهها با کمک جریان هوای داغ خشک میشوند. پس از آن ورق آماده شده درون کوره آنیل قرار میگیرد و حرارت میبیند تا اکسیدها نیز بهخوبی از آن جدا شود. پس از آن ورق آماده شده را وارد اصلیترین مرحله تولید میکنند. ورق را در مذاب روی شناور میکنند تا دو طرف ورق بهخوبی به روی آغشته و آماده شود.
پس از آن ورق از مذاب خارج میشود. در مرحله بعد با استفاده از جت هوا فرایند خنکسازی ورقهها آغاز میشود. در این مرحله ضخامت ورق اندازهگیری میشود تا از مقدار روی پوشیده شده مطمئن شود. سپس ورق تأیید شده درون آب سرد فرومیرود تا خنک شود. سپس ورق وارد مرحله خشککردن میشود. در این مرحله نیز از دوباره میزان ضخامت ورق اندازه میگیرد تا همه چیز طبق استانداردهای تولید ورق گالوانیزه باشد. در این مرحله زبری و صافی ورق نیز اندازهگیری خواهد شد. در صورت بروز مشکل ورق با استفاده از نورد پوستهای عیبگیری میشود.
ممکن است پس از پایان شاهد شوره روی ورق باشیم. به همین دلیل ورقها از مرحله کروماته کردن نیز میگذرند. این موضوع باعث میشود روی کاملاً به ورق بچسبد. در نهایت ورقها برای جلوگیری از تماس با رطوبت روغنکاری شده و به بازار عرضه می گرند.
جمعبندی
در نهایت با فرایند تولید ورق گالوانیزه با شما همراه بودیم. علاوهبرآن با انواع روشهای گالوانیزه شدن نیز آشنا شدیم تا شما اطلاعات جامعی در این بار کسب نماییم. شیوه گالوانیزه شدن ورق روی قیمت نهایی آن تأثیر مستقیمی دارد و بهتر است از این موضوع باخبر باشید. گالوانیزه شدن بسیار خوب و پر سود بوده و موجب شده تا در صنایع مختلف هزینههای اضافی از جمله تعویض ورقهها به حداقل ممکن برسد. اگر میخواهید انواع ورق گالوانیزه را خریداری نمایید ایران متال مارکت میتواند بهترین گزینه برای شما باشد تا انواع ورق گالوانیزه خود را تهیه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید