خم انتهای آرماتور و کوپلر انتهایی
مقاومت یک سازه در برابر عوامل طبیعی مثل زلزله و سیل از اهمیت ویژهای برخوردار است. ساخت یک سازه مقاوم به عوامل زیادی بستگی دارد که در حین ساخت سازه باید جزئیات اجرایی آن به درستی پیاده سازی شود. یکی از عوامل بسیار مهم در ساخت سازه فونداسیون سازه است. چون فونداسیون وظیفه دارد وزن سازه را به زمین انتقال دهد. شاکله اصلی فونداسیون نیز از آرماتوربندی و بتن تشکیل شده است که هر کدام نکات اجرایی مربوط به خود را دارند. در این مقاله قصد داریم در مورد یکی از موارد مهم در آرماتوربندی ساختمان که کمک زیادی به مقاومت سازه میکند صحبت کنیم.
دلیل خم کردن انتهای آرماتور چیست؟
در اجرای آرماتوربندی ساختمان برای افزایش مقاومت و استحکام سازه، انتهای آرماتورها را به سمت داخل شبکه آرماتوربندی خم میکنند تا هر آرماتور درون شبکه آرماتوربندی و توسط بتن مهار گردد. شاید برای شما سوال باشد که دلیل این خم در میلکردها چیست؟ با ما همراه باشید تا در مورد این موضوع اطلاعات کاملی کسب کنید.
سر خوردن آرماتور درون بتن آرمه
در صورت استفاده از آرماتور درون بتن و اجرای بتن آرمه، اگر بتن تحت فشار قرار بگیرد و آرماتور درون بتن مهار نشده باشد احتمال سر خوردن و حرکت آرماتور درون بتن وجود دارد. در واقع اگر فشاری به مجموعه بتن و میلگرد وارد شود، ممکن است منجر به سر خوردگی و بیرون آمدن میلگرد از بتن شود. برای جلوگیری از این اتفاق، اقداماتی باید صورت بگیرد تا بتن آسیب نبیند و مقاومت آن حفظ شود. 3 روش برای جلوگیری از حرکت آرماتور در بتن وجود دارد:
- استفاده از میلگرد آجدار
یکی از اقدامات مهم جهت جلوگیری از حرکت آرماتور در بتن استفاده از میلگرد آجدار است. آجهای موجود بر روی میلگرد آجدار، به سبب درگیری بیشتر با بتن نسبت به میلگرد ساده، احتمال سر خوردگی را کم میکند به طوریکه میلگرد آجدار توان کمتری برای حرکت در داخل بتن دارد. استفاده از میلگرد آجدار به مقاومت بیشتر مجموعه میلگرد و بتن کمک میکند و به دلیل مزایای میلگرد آجدار، امروزه در اکثر سازهها از این نوع میلگرد استفاده میشود.
- خم انتهای آرماتور
اقدام مهم دیگر برای مهار آرماتور در بتن که بر روی میلگرد اجرا میشود، خم انتهای آرماتور است. در این روش انتهای میلگردها را به سمت داخل شبکه آرماتوربندی خم میکنند تا احتمال سر خوردگی و بیرون آمدگی میلگرد در بتن به حداقل برسد. در واقع با این کار آرماتور درون بتن گیر میافتد و سر خوردن آن بسیار بعید است.
خم انتهای آرماتور با وجود مزایای بسیار، معایبی هم دارد. مثلا در این روش مقادیر زیادی از میلگرد درون بتن مدفون خواهد شد. در صورت استفاده از میلگرد اضافی در سازه، هم هزینه ساخت بالا رفته و هم وزن سازه بیشتر خواهد شد.
این روش جایگزینی برای خم انتهای آرماتور است به این صورت که با رزوه دار کردن انتهای آرماتور و بستن یک قطعه کوچک به آرماتور، از سر خوردگی و حرکت آرماتور درون بتن جلوگیری میشود. این روش علاوه بر استحکام بخشی به سازه، باعث مصرف مقادیر کمتر فولاد در سازه خواهد شد پس میتوان گفت هم در هزینهها صرفهجویی شده است و هم سازه وزن کمتری خواهد داشت و فشار وارده به فونداسیون کمتر خواهد بود. کوپلر انواع مختلف دیگری هم دارد که در جایگاههای مختلف کاربرد دارد.
کوپلر چیست؟
کوپلر یک قطعه فولادی با وزن کم و کارایی بالاست که میتواند دو آرماتور را از طریق رزوه به یکدیگر وصل کند و یک ارتباط ناگسستنی بین آنها به وجود بیاورد که از خود آرماتور قویتر عمل نماید. کوپلر انواع مختلفی دارد که در شرایط مختلف و در جایگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از انواع کوپلر، کوپلر تبدیل است که قابلیت اتصال دو آرماتور با قطرهای متفاوت ، به صورت سر به سر به یکدیگر را دارد. یکی دیگر از انواع کوپلر، کوپلر انتهایی است که در بالا به آن اشاره کردیم.کوپلر انتهایی برای برقراری ارتباط بین دو آرماتور نیست بلکه به عنوان خم انتهای آرماتور مورد استفاده قرار میگیرد و در میزان میلگرد مصرفی صرفهجویی به عمل میآورد.
از انواع دیگر کوپلر میلگرد میتوان به کوپلر با رزوه چپ و راست اشاره کرد که زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که دو آرماتور اتصالی توانایی چرخیدن سر جای خود را نداشته باشند و تنها با چرخاندن این کوپلر، دو آرماتور به یکدیگر متصل میشوند.
کلام آخر
امروزه در ساختمانهای بزرگ و مدرن برای استحکام بیشتر ساختمان و کاهش وزن سازه از کوپلر استفاده میشود. با این روش سرعت ساخت سازه نیز بالا خواهد رفت و هزینه اجرای عملیات ساختمانی به طور محسوسی کاهش خواهد یافت و از دفن میزان بسیار زیادی فولاد در سازه جلوگیری به عمل میآید. شرکت اتصالات مکانیکی سهند بنیانگذار صنعت کوپلر در ایران، آماده عقد قرارداد و همکاری با شرکتهای عمرانی است. سازندگان محترم میتوانند برای دریافت مشاوره رایگان با شرکت سهند تماس بگیرند و با متخصصان این شرکت تبادل نظر داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید