جرم قذف در قانون مجازات اسلامی (از شرایط تحقق تا راه های رسیدگی)
در جامعههای مختلف، احترام به عفت و شرافت افراد از اصول اخلاقی و قانونی بسیار مهم است. تهمت زدن به دیگران برای انجام اعمال منافی عفت، مانند زنا و لواط، علاوه بر آنکه یک عمل غیراخلاقی است و در نظام قانونی نیز به عنوان یک جرم شناخته میشود. این جرم با عنوان جرم قذف شناخته میشود و تحت قانون مجازات اسلامی، مجازاتی برای آن تعیین شده است.
در این مقاله از وبسایت مجموعه وکیل وند به بررسی جرم قذف و مجازات قانونی آن خواهیم پرداخت. در ابتدا، به توضیح مفهوم و معنی جرم قذف پرداخته و سپس به توضیح مجازات قذف، که به آن “حد قذف” نیز گفته میشود، خواهیم پرداخت. همچنین، روشهای شکایت از جرم قذف و نیز روند رسیدگی به این جرم نیز مورد بررسی قرار خواهند گرفت. با وکیل وند همراه باشید.
جرم قذف چیست؟
جرم قذف در قانون مجازات اسلامی، به معنای نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر است، حتی اگر آن شخص فوت کرده باشد. بنابراین، هرگاه کسی با هر گونه بیان و مضمونی به شخص دیگری اتهام زنا و یا لواط را وارد کند، به عنوان جرم قذف شناخته میشود. این موضوع در ماده 245 از قانون مجازات اسلامی ذکر شده است. بهعلاوه، قذف همچنین ممکن است به صورت غیرمستقیم نیز رخ دهد. به عنوان مثال، زمانیکه به شخصی میگویید تو از پدرت نیستی (فرزند آن پدر نیستی) یا به فرزند خود میگویید “تو فرزند من نیستی”، در واقع قذف به صورت غیرمستقیم به مادر شخص مورد قذف وارد شده است و به او تهمت جرم زنا دادهاید.
شرایط تحقق و اثبات جرم قذف
در قانون مجازات اسلامی، برای تحقق و اثبات جرم قذف، شرایط دیگری نیز ذکر شده است. از این رو، قذف و تهمت در رابطه نامشروع داشتن شخص، باید بهصورت کاملا واضح و بدون دوگانگی صورت گیرد. قاذف باید از معنای لفظی که استفاده میکند آگاه باشد و واقعاً قصد نسبت دادن آن لفظ را به دیگری داشته باشد، اگرچه کسی که به او تهمت لواط یا زنا دادهاند، اطلاع دقیقی از معنای این لفظ نداشته باشد. این شرایط نشان میدهد که قذف باید با قصد و آگاهی انجام شود و عمل قذف نباید بهصورت مبهم یا تعمیمدهی اتفاق بیفتد.
همچنین در صورتیکه یک شخص به منظور این که زنا یا لواط را به دیگری نسبت بدهد، از الفاظی استفاده کند که به طور لفظی به زنا یا لواط اشاره نکنند، اما مفهوم آنها به انتساب زنا یا لواط به مادر، همسر، پدر، خواهر یا برادر مخاطب بپردازد، تهمت زننده به حد قذف محکوم خواهد شد. اگر مخاطب اصلی که این موارد به او نسبت داده شده، از این عمل اذیت و ناراحت شده باشد، این توانایی را خواهد داشت است تا به خاطر جرم توهین از قاذف شکایت نماید. در این حالت، قذف به صورت غیرمستقیم صورت گرفته و باعث تشویش و تخریب شخصیت فرد مخاطب میشود. این نوع قذف، بر اساس قوانین توسط وکیل حقوقی قابل پیگیری و مجازات است.
دانستن این نکته خالی از لطف نیست که در جرم قذف، تهمت رابطه نامشروع باید به زنا یا لواط مرتبط باشد تا بتوان مرتکب این عمل را به مجازات جرم قذف محکوم کرد. در واقع زنا به معنای دخول آلت تناسلی شخص مذکر به مونث به اندازه ختنهگاه است. به علاوه، لواط به معنای دخول آلت تناسلی شخص مذکر در دُبُر یا پشت مرد دیگری خواهد بود، همانطور که در ماده ۲۳۴ قانون مجازات اسلامی نیز به طور کاملا تخصصی ذکر شده است. بنابراین، اگر تهمت صرفاً ناظر به رابطه نامشروع غیر از زنا یا لواط باشد، هیچگونه جرم قذفی محقق نخواهد شد و این نکته در تفسیر و اجرای قانون مجازات اسلامی بسیار مهم است.
مجازات حد قذف چگونه است؟
در بخش قبلی به طول مفصل حول بررسی این مطلب پرداختیم که معنای جرم قذفی چیست و در این رابطه گفته شد که قذف در واقع تهمت زدن در مورد داشتن رابطه جنسی زنا یا لواط به دیگری است. این امر جرم به حساب میآید و در قانون مجازات اسلامی مجازاتهایی در بر خواهد داشت. در ادامه مطلب به بررسی مجازات قذف اشاره میشود:
جرم قذف یکی از جرایمی است که مجازات حدی دارد. مجازات حدی به مجازاتی اطلاق میشود که میزان آن از قبل در شرع تعیین شده باشد و قاضی اختیاری برای تعیین میزان مجازات ندارد. در صورت ثابت شدن جرم قذف، قاضی وظیفه دارد دستور دهد که میزان مجازاتی را که در شرع و قانون تعیین شده است، به صورت عینی و بدون تغییر روی مرتکب با رعایت شرایط قانونی اجرا شود. این مجازات جزئی از سیاستهای حفظ عرض و شرف افراد و جامعه است. در ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم قذف به عنوان حد قذف به ۸۰ ضربه شلاق تعیین شده است.
اجرای مجازات حد قذف چگونه است؟
اجرای حد قذف بر مرتکب بستگی به شرایطی دارد که در قانون مجازات اسلامی ذکر شده است و در ادامه به بررسی آن میپردازیم:
-
در جرم قذف، مجازات حدی (هشتاد ضربه شلاق) بر قاذف تنها در صورتی اعمال میشود که قذفشونده شخصی باشد که کاملا بالغ و عاقل باشد. به علاوه قذفکننده باید مسلمان، معین و متظاهر به زنا یا لواط نباشد. در صورتیکه قذف نسبت به یک کودک نابالغ صورت گیرد یا اگر وی در عمل به زنا یا لواط تظاهر کند، مجازات حد قذف اعمال نمیشود و ممکن است مجازاتهای دیگری اعمال شود.
-
در صورتیکه اگر شخص قذف شونده نابالغ باشد، از سلامت عقلی برخودار نباشد (مجنون باشد) و غیر مسلمان، قذفکننده به جای مجازات حد قذف، به مجازات تعزیری درجه شش (سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق) محکوم میگردد. اما در صورتیکه قذف شونده به زنا یا لواط تظاهر کند، قذفکننده هیچ مجازاتی برای این عمل نخواهد داشت. این مجازاتها براساس قوانین مجازات اسلامی تعیین میشوند.
-
اگر که کسی به شخص ثالثی جرم زنا یا لواطی نسبت بدهد که انجام آنها حد را موجب نمیشود، مانند اکراه به زنا یا زنا در صورت عدم بلوغ، قذف کننده به حد قذف یعنی آن ۸۰ ضربه شلاق محکوم نمیگردد. در این موارد، فقط به مجازات تعزیری سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم خواهد شد. این تفاوت در مجازاتها براساس شرایط خاصی که در قانون مجازات اسلامی تعیین شده است، اعمال میشوند.
دیگر مجازات حد قذف
از دیگر مجازات حد قذف میتوان میتوان به مواردی اشاره کرد:
-
چنانچه که پدر یا جد پدری، نسبت به قذف نمودن فرزند یا نوه خود اقدام کند، به مجازات تعزیری سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم است.
-
اگر دو نفر نسبت به قذف کردن یکدیگر اقدامی کرده باشند، حد قذف از هر دو طرف ساقط میگردد. اما به جای آن، هر دو نفر به مجازات تعزیری سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم هستند.
-
اگر قذف یا تهمت لواط یا زنا به وسیله شهادت و تا توسط دانش و آگاهی شخص قاضی مورد اثبات باشد، یا مقذوف این امر تایید نماید، اجرای حد قذف ممکن نمیشود و قاذف به مجازات قذف محکوم
-
نخواهد شد.
-
در شرایطی که شخصی پیش از این هم به مدت سه بار نسبت به قذف اشخاص اقدام کرده باشد و مجازات قذف بر روی او اعمال شده باشد، در مرحله چهارم حتما محکوم به اعدام خواهد شد.
بهترین وکیل را با مجموعه وکیل وند پیدا کنید
در این مطلب به طور دقیق و کامل به بررسی موضوع قذف و مجازات آن پرداخته شد. مجازات تعیین شده برای این موضوع مطابق قانون مجازات اسلامی است. شما عزیزان میتوانید با مراجعه به وبسایت مجموعه تخصصی وکیل وند، نسبت به پیدا کردن بهترین وکیل در خصوص جرم قذف و دعاوی حقوقی، کیفری و … اقدام کنید. وکیل وند با گردآوری وکلای با مهارت و متخصص همواره در تلاش است تا خدمات ارزندهای را به شما هموطنان گرامی ارائه دهد.
سوالات متداول
جرم قذف چیست؟
جرم قذف در قانون مجازات اسلامی، به معنای نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر است، حتی اگر آن شخص فوت کرده باشد.
اجرای مجازات حد قذف چگونه است؟
اجرای حد قذف بر مرتکب بستگی به شرایطی دارد که در قانون مجازات اسلامی ذکر شده است.
مجازات جرم قذف چیست؟
جرم قذف یکی از جرایمی است که مجازات حدی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید