تفاوت طراحی نمای ساختمان مسکونی، اداری و تجاری
طراحی نما یکی از کلیدیترین بخشهای معماری یک ساختمان به حساب میآید. نمای یک ساختمان تاثیر مستقیمی بر جذابیت و قیمت ملک دارد. هنگام طراحی نمای ساختمان باید به طور کامل با سبک و اصول معماری آشنایی داشت. نمای یک ساختمان به غیر از جذابیتهای بصری باید بتواند کاربری آن را به خوبی معرفی کند.
نما چیست؟
نمای یک سازه نشاندهنده هویت و ویژگیهای منحصربهفرد یک ساختمان است. با طراحی خلاق و استاندارد نمای ساختمان میتوان هویت و کاربری ساختمان را در ذهن مخاطب ماندگار کرد. مقایسه انواع ساختمانها و نمای آنها نشان میدهد که معماری هر بنا با توجه به کاربری آن از جمله اداری، تجاری، مسکونی و … چه پیامی را به مخاطب انتقال میدهد.
تاثیر و اهمیت نما در معماری
یکی از اصلیترین تاثیراتی که نما بر هر ساختمانی میگذارد، زیبایی بصری است که ویژگی منحصربهفردی به سازه میبخشد. علاوه بر زیبایی بصری، موارد دیگری از جمله جلوه شهری، عایق صوتی و حرارتی و طول عمر سازه نیز از دیگر دلایل اهمیت طراحی نمای ساختمان هستند. نمای یک سازه در واقع عامل ارتباط بین فضای بیرون و محیط داخلی ساختمان است. توجه داشته باشید که یک ساختمان بخشی از محیط شهری است و عدم زیبایی در نما، تاثیر منفی بر شهرسازی نیز خواهد داشت.
انواع سبک در طراحی نمای ساختمان
قبل از طراحی هر نوع ساختمانی باید انواع سبکها را بررسی کرد و یک گزینه را در اولویت طراحی خود قرار داد. سبک از اولین شاخصههای طراحی، بهخصوص در نمای ساختمان به حساب میآید. هر سبک معماری از ویژگیهای منحصربهفردی تشکیل شده است. به عنوان مثال، در طراحی ساختمانهای رومی و کلاسیک، مصالح سنگی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از سبکهای معماری به شرح زیر هستند:
طراحی نما به سبک کلاسیک
از جمله نماهای پرطرفدار به خصوص در میان ایرانیان، نماهایی به سبک کلاسیک است. در نماهایی به سبک کلاسیک، بیشتر از متریال و المانهایی مانند سردرهای مجلل، ستونهای باشکوه و … استفاده میشود. این نما اغلب از متریال سنگی ساخته میشود و به همین خاطر، اجرای آن نسبت به دیگر نماها، هزینه بیشتری دارد. از جمله متریال پرکاربرد در طراحی نمای کلاسیک یا رومی، سنگ تراورتن است. علاوه بر این، استفاده از مصالح پیش ساخته و سیمان نیز در ساخت نما به سبک کلاسیک کاربرد دارد.
طراحی نما به سبک مدرن
سبک مدرن یکی از پرکاربردترین سبکهای معماری در طراحی نمای ساختمان به شمار میرود. این سبک ترکیبی از سادگی و حجمهای پیچیده و خلاقانه است. در این سبک، اغلب از خطوط عمودی و افقی برای انتقال پیام استفاده میشود. این سبک را میتوان با پیچیدهترین تکنولوژیهای روز دنیا ادغام کرد.
طراحی نما به سبک مینیمال
سبک مینیمال را میتوان با استفاده از خطوط مستقیم نهایی کرد و با طرحهای ساده، جلوهای منحصربهفرد به ساختمان داد. در این سبک، اغلب از یک رنگ استفاده میشود و تزئینات و جزئیات زیادی به چشم نمیآیند. از اصلیترین مولفههای طراحی نما به سبک مینیمال، استفاده حداقلی از متریال است. در سبک مینیمال، فقط مصالحی که کاربردیتر هستند، به کار گرفته میشوند. این سبک را میتوان با کمترین هزینه اجرا کرد.
طراحی نما به سبک نئوکلاسیک
طراحی نما به سبک نئوکلاسیک تقریبا مشابه سبک کلاسیک است. تنها تفاوت این دو با یکدیگر این است که در طراحی به سبک نئو کلاسیک، از ابزارآلات و متریال سادهتری استفاده میشود. توجه کمتر به جزئیات در این سبک، منجر به طرحی لوکس و در عین حال ساده خواهد شد.
تفاوت انواع طراحی نمای ساختمان
در طراحی نمای یک ساختمان، مهمترین عاملی که باید به آن بپردازیم، بررسی کاربری سازه است. برای مثال، ما نمیتوانیم نمای ساختمان مسکونی را مطابق با نمای یک ساختمان تجاری طراحی کنیم. در طراحی نمای یک ساختمان مسکونی، مهمترین و اولین نکته، حفظ حریم خصوصی است. این در حالی است که در طراحی نمای تجاری، مهمترین مسئله، شعاع دید بالا در نما به حساب میآید. از انواع کاربری در طراحی نمای ساختمان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
نمای ساختمان مسکونی
نمای یک ساختمان مسکونی اولین عنصری است که در نظر خریدار نقش میبندد و تاثیر بسیاری در جذب یا دفع افراد خواهد داشت. مخاطبان از ملکی که خریداری میکنند، توقع دارند در نگاه اول به بخشی از خواستههای آنها پاسخ مثبتی بدهد. نمای یک ساختمان مسکونی از ویژگیهای زیادی برخوردار است. این ویژگیها عبارتاند از:
- زیبایی ظاهری
- عدم اتلاف انرژی
- عدم انتقال آلودگی صوتی
- مقاومت ساختمان در شرایط جوی مختلف
نمای ساختمان اداری
نمای یک سازه با کاربری اداری، نشان از جایگاه و هویت مالکان ساختمان دارد. مدیران برند و مالکان کسب و کار باید بتوانند ذهن مخاطبان خود اعم از مشتریان، شرکا و همکاران را با اولین عنصر یعنی نمای ساختمان اداری آماده معرفی کسب و کارهای موجود در آن کنند.
قبل از طراحی نمای ساختمان اداری باید به منطقه و موقعیت جغرافیایی ملک توجه داشت؛ زیرا جایگاه یک ساختمان اداری میتواند تاثیر نما را دو چندان کند. در نظر داشته باید که چه سبکی میتواند هویت واقعی برند شما را بروز دهد. از روشهای خلاقانه در طراحی ساختمان اداری، استفاده از شیشه در نمای سازه است. ترکیب شیشه با نور طبیعی محیط، رضایت و اعتماد مخاطبان را به همراه خواهد داشت و در نتیجه، زمینهساز پیشرفت کاری شما خواهد شد. مهمترین ویژگیهای نمای ساختمانهای اداری عبارتاند از:
- بیانگر فرهنگ
- هماهنگی با معماری بومی منطقه
- سازگاری با برند و هویت بصری فعالیت
- تاثیرگذاری در ذهن مخاطب
نمای ساختمان تجاری
از عوامل مهم در نمای تجاری، جذابیت بصری در فرم و رنگ است. ورودی نمای تجاری باید بهگونهای باشد که افراد را به داخل دعوت کند. انتخاب متریال و سبک طراحی نمای بیرونی ساختمان از اولویتهای تاثیرگذار در طراحی نما به حساب میآیند.
طراحی نمای زیبا و بهروز در مجتمعهای تجاری میتواند یک بنای تجاری را به نمادی برجسته برای تفریح و خرید افراد تبدیل کند. کارفرمایان میتوانند با انتخاب یک طرح جذاب برای نمای ساختمان تجاری، مشتریان بیشتری را بهسوی خود جلب کنند. سازگاری نمای بیرونی مجتمعهای تجاری با محیط داخلی، باعث میشود کاربر زمان زیادی از وقت خود را در این مراکز بگذراند.
در طراحی نمای ساختمان تجاری باید کسب و کارهای فعال درون آن را در نظر داشت. طراحی باید با اصناف موجود در مرکز تجاری سازگار باشد و از فضای بیرونی بتوان ماهیت ساختمان را تشخیص داد. در نمای ساختمانهای تجاری و اداری برخلاف ساختمانهای مسکونی، اغلب از شیشه و فلز استفاده میشود. سبک مورد استفاده برای طراحی نما در این نوع ساختمانها نیز بیشتر مدرن است. ویژگیهای نمای مجتمع تجاری شامل موارد زیر است:
- مقاومت نما در برابر شرایط جوی مختلف
- سازگاری در سازههای مرتفع
- ارتباط نمای بیرونی و فضای داخلی
- منعطف بودن متریال در طرحهای خاص
جمعبندی
طراحی نمای ساختمان نیازمند شناخت سبکهای مختلف معماری است. علاوه بر این، شناخت نوع کاربری ساختمان از دیگر اصلهای حیاتی در طراحی نمای یک بنا به حساب میآید.
از طریق تلفیق سبک مورد نظر خود با هویت و کاربری ساختمان میتوان طرحی را پیاده کرد که در عین زیبایی، پیام واضحی را نیز به مخاطب انتقال دهد.
شرکت طراحی و معماری آرل با بهرهگیری از مشاوران و مهندسان مجرب خود میتواند به شما در زمینه معماری و طراحی نما و دکوراسیون مشاوره دهد.
دیدگاهتان را بنویسید