انواع کپسول آتش نشانی
کپسول آتش نشانی مخزنی استوانه ای شکل است که با مواد تحت فشار پرشده و در حین آتش سوزی کمک میکند تا آتش مهار شده و از گسترش آن جلوگیری شود. نحوه مواجهه با انواع آتش متفاوت و وابسته به ماهیت آتش است. به همین ترتیب کپسول های آتش نشانی مختلفی به وجود آمده اند که هر کدام از آن ها برای حریق های متفاوتی قابل استفاده هستند. استفاده از انواع کپسول آتش نشانی برای جلوگیری از خسارات مالی و جانی امری مهم محسوب می شود و تاثیر بسیار زیادی در کاهش خسارات دارد. اگر قصد آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی و کاربردهای آن را دارید، در ادامه با ایمن پیشتاز همراه باشید.
کپسول آب و فوم
کپسول آب و فوم با از بین بردن عناصر مثلث آتش، باعث خاموشی آتش می شود. فوم، عنصر اکسیژن را از دیگر عناصر جدا می کند. کپسول های آب صرفا مربوط به آتش سوزی کلاس A بوده و نباید از آن ها در آتش سوزی کلاس B یا C استفاده کرد. جریان تخلیه می تواند مایع قابل اشتعال در آتش کلاس B را پخش کند و خطر آتش سوزی کلاس C را دو برابر کند. کپسول های خاموش کننده آب و فوم برای آتش سوزی کلاس A و B گزینه مناسبی محسوب می شوند. این کپسول ها به خصوص برای استفاده در آتش سوزی هایی که به وسیله چوب، منسوجات و کاغذ ایجاد میشوند، بسیار موثر عمل می کنند. همچنین باعث خنکی شعله با تبخیر آب موجود در کف میشوند. از دیگر ویژگی های مثبت کپسول آتش نشانی آب و فوم، غیرسمی بودن آن است.
این کپسول دارای یک نازل اسپری است که در صورت استفاده، ناحیه وسیعی را تحت پوشش قرار می دهد و در عرض چند ثانیه شعله را با موفقیت خاموش می کند. خاموش کننده های فوم، قدرتمند در مقابل مایعات قابل اشتعال هستند. این کپسول ها با ایجاد یک کاور کف، آتش را خفه می کنند و در نهایت می تواند به سرعت از احتراق مجدد و افزایش شعله های آتش جلوگیری نماید. استفاده از این خاموش کننده ها برای انواع خانه ها، آپارتمان ها و اتومبیل ها بسیار متداول است. کپسول های آتش نشانی آب و فوم در اندازه کوچک، مناسب استفاده در اتومبیل و دیگر وسایل نقلیه بودهاند زیرا کوچک هستند و به راحتی در کمترین زمان ممکن توسط یک براکت نصب می شوند.
کپسول مواد شیمیایی خشک
این نوع کپسول با قطع واکنش شیمیایی مثلث آتش، باعث خاموشی آتش می شود. امروزه پرمصرف ترین نوع کپسول آتش نشانی، کپسول مواد شیمیایی خشک چندمنظوره است که در آتشسوزی کلاس A،B و C موثر عمل می کند. این کپسول با ایجاد سدی بین عنصر اکسیژن و عنصر سوخت در آتش سوزی کلاس A به خوبی عمل می کند. استفاده از کپسول صحیح متناسب با نوع سوخت مهم محسوب می شود. اگر از کپسولی نادرست برای اطفا حریق استفاده گردد، باعث روشن شدن مجدد آتش می شود.
کپسول مواد شیمیایی مرطوب
کپسول مواد شیمیایی مرطوب با از بین بردن حرارت مثلث آتش، منجر به خاموشی آتش می شود. این کپسول با ایجاد سدی میان اکسیژن و عناصر سوخت، مانع از احتراق مجدد می شود. کپسول مواد شیمیایی مرطوب برای آتشسوزی های حاصل از سرخ کردن چربی های عمیق با راندمان بالا در عمل پخت و پز ساخته شده اند. برخی از آن ها نیز در آشپزخانه های تجاری و آتش سوزی های کلاس A استفاده می شوند.
کپسول پودر خشک
کپسول های پودر خشک تقریبا مشابه کپسول مواد شیمیایی خشک هستند. البته در این مدل با جداسازی سوخت از عنصر اکسیژن یا با از بین بردن عنصر گرما مثلث آتش، آتش را خاموش می کند. کپسول های پودر خشک فقط برای آتش سوزی های فلزات قابل احتراق یا کلاس D مناسب هستند و در تمام رده های دیگر آتش سوزی، بی اثر عمل می کنند.
کپسول های آتش نشانی پودر شیمیایی خشک (DCP) به دلیل توانایی مقابله با انواع مختلف آتش و هزینه های پایین آن ها جزو رایج ترین کپسول های آتش نشانی محسوب می شوند. این کپسول ها به راحتی با نوار سفیدرنگ در اطراف سیلندر اطفا حریق که در نزدیک قسمت بالا آن قرار دارد، قابل تشخیص می باشد. این کپسول ها در صورت نصب در ساختمان باید دارای یک برچسب باشند که مشخص کنند کپسول حاوی مواد شیمیایی خشک برای چه نوع آتش سوزی هایی مورد استفاده قرار می گیرد.
کپسول های پودر شیمیایی خشک قابلیت ذوب شدن و جاری شدن پس از گرم شدن را دارند، که این کار باعث می شود عامل سوخت را مهار کنند و آتش خاموش شود. در آتش سوزی های کلاس B، پودر شیمیایی خشک سطح آتش را خفه می کند و بخار را از بین می برد و بلافاصله آتش از بین می رود. این دسته از کپسول های آتش نشانی دارای مزایا فروانی هستند که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد:
- در مقایسه با دیگر کپسول های آتش نشانی اندازه مناسب تری دارند
- در خاموش کردن آتش بسیار قدرتمند و سریع هستند
- در انواع مختلف آتش مورد استفاده قرار می گیرند
- دارای اندازه و رتبه بندی های مختلفی هستند
- بسیار مقرون به صرفه محسوب می شوند
- مناطق وسیعی از آتش را پوشش می دهند
- به دلیل تنوع بالا، در آتشسوزی های الکتریکی قابل استفاده هستند
کپسول آتش نشانی بیوورسال
خاموش کننده های بیوورسال با قابلیت محصور کردن هیدروکربن ها، آتش را به گونه ای خاموش می کنند که پس از انجام عملیات خاموش سازی، امکان اشتعال مجدد وجود نداشته باشد. بیوورسال سازگار با محیط زیست، غیر مخرب برای انسان و حافظ زیستگاه گیاهان و جانوران و میکروارگانیسمهای زنده در طبیعت می باشد و از ایجاد هرگونه صدمه به تاسیسات و تجهیزات جلوگیری می کند.
سخن پایانی
کپسول های آتش نشانی از جمله مهم ترین تجهیزات در هر مکانی محسوب می شوند. این کپسول ها انواع مختلفی دارند که شما باید متناسب با نوع آتش سوزی از آن ها استفاده کنید. شناخت دقیق و کامل هر یک از انواع کپسول های آتش نشانی، به شما کمک موثری هنگام بروز حادثه می کند. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کاملی در ارتباط با انواع کپسول آتش نشانی کسب کرده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید