انواع سقف وافل در صنعت ساخت و ساز
انواع سقف وافل
امروزه روش های مختلفی برای اجرا سقف ها وجود دارد. سقف وافل یکی از انواع سقف های بتنی است که علاوه بر داشتن ظاهری شکیل، مزایا اقتصادی و فنی بسیار زیادی نیز دارد. برای اجرا این سازه از قالب وافل استفاده می شود. این قالب وزن مرده سازه را تا حد زیادی کاهش می دهد. سازه وافل نما نسبتا زیبایی در سطح پایینی سقف ایجاد می کند. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره انواع سقف های وافل اطلاعات جامعی کسب کنید.
سقف وافل چیست؟
پیشینه سقف وافل مربوط به ابتدا قرن 19 میلادی است که با پیشرفت فناوری های سازه ای، ماشینآلات مدرنی در زمینه ساختمان سازی اختراع شدند. سقف وافل در ابتدا توسط کشورهای آمریکایی و اروپایی اجرا شد. مزایا و راحتی سقف وافل باعث شده این سقف تا به امروز در سیستم های سازه ای استفاده شود. بسیاری از متخصصین و طراحان سازه های حرفه ای، برای ساختمان های پیشرفته و خاص نیز سقف وافل را برمی گزینند. از سقف وافل در سازه های مختلفی از جمله فروشگاه ها، موزه ها، دانشگاه ها، استخرها، پارکینگ ها و هتل ها استفاده می شود.
انواع سقف وافل
به طور کلی دو نوع طرح برای اجرای سقف های وافل وجود دارد که شامل سقف های وافل یک طرفه و سقف های وافل دو طرفه است.
سقف های وافل یک طرفه بیشترین استفاده را در دهانه های کوتاه دارند. قالب های ساخت سقف در سقف های وافل یک طرفه به شکل مستطیل می باشند. تیرچه هایی که قرار است در ساخت این نوع سقف به کار رود یک طرفه قرار می گیرد. بنابراین میلگرد کمتری مصرف می شود. به دلیل بالا بودن قیمت میلگرد، هزینه ها در ساخت سقف وافل یک طرفه تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
سقف وافل دوطرفه بیشتر در دهانه های بلند استفاده می شود. تعداد میلگردهای به کار رفته در ساخت سقف های وافل دوطرفه بیشتر و هزینه ها نیز دو برابر میشوند.
سقف وافل یک طرفه
این نوع سقف در دهانه های کوتاه کاربرد گسترده ای دارد. قالب های مورد استفاده در این نوع سقف، قالب های مستطیل شکل هستند. این قالب ها به صورت دال یک طرفه عمل می کنند. میزان مصرف میلگرد در مقایسه با سقف وافل دوطرفه کاهش پیدا می کند. در این روش میلگردها فقط در یک جهت تعبیه می شوند. بنابراین مصرف میلگرد تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. سقف وافل یک طرفه صرفه اقتصادی بیشتری برای کارفرما دارد.
سقف وافل یک طرفه در دو جهت مختلف توسط تیرها پشتیبانی می شود تا بار را بتواند در یک جهت حمل کند. خم شدن دال یک طرفه به جهت تیرچه ها وابسته است. با توجه به اینکه اختلاف زیاد بین طول ها بار به تیرهایی که کوتاه است منتقل نمی شود.
سقف وافل دوطرفه
ساختمان هایی که دارای دهانه بلندی هستند، باید از سقف وافل دوطرفه استفاده کنند. قالب های مورد استفاده در این روش به شکل مربعی هستند و به صورت دال دوطرفه عمل می کنند. میلگردها در دو جهت متعامد بسته میشوند. بنابراین میزان مصرف میلگرد افزایش پیدا می کند و در نتیجه قیمت تمام شده بیشتری نسبت به سقف وافل یک طرفه خواهد داشت. البته سقف وافل دوطرفه دارای مقاومت، استحکام و ایمنی بیشتری نسبت به سقف وافل یک طرفه است. در سقف وافل دو طرفه بار از هر دو جهت منتقل می شود. بنابراین تقویت اصلی نیز در هر دو جهت برای دال دوطرفه فراهم می شود.
تفاوت سقف وافل یک طرفه با سقف وافل دوطرفه
نوع سقف وافل یک طرفه و دو طرفه در ابتدا با توجه به طول و عرض دهانه تعیین می شود. اگر نسبت طول دهانه به عرض آن بیشتر از 2 باشد عملکرد یک طرفه به شمار می رود. در صورتی که این مقدار از 2 کمتر باشد، عملکرد سقف دو طرفه است. به طور کلی هنگامی که طول دهانه بیشتر از 9 متر باشد باید از سقف وافل دوطرفه استفاده شود. به منظور کاهش هزینه ها، استفاده از سقف وافل یک طرفه هنگامی که دهانه کوتاه تر از 8 و استفاده از سقف وافل دوطرفه هنگامی که دهانه بیشتر از 8 است، توصیه می شود.
تفاوت اجرا سقف وافل یک طرفه و دوطرفه
برای اجرا سقف وافل یک طرفه تیرهای میانی را نمی توانید حذف کنید. این نوع سقف بر روی تیرها قرار می گیرد. میلگردگذاری تیرچه ها در اجرای سقف وافل یک طرفه در یک جهت انجام می شود. همچنین این سقف دارای دو تکیه گاه ستونی است که بار را از سقف به ستون منتقل می کند. سقف وافل یک طرفه با سقف تیرچه تفاوت زیادی ندارد. تنها تفاوت سقف وافل یک طرفه با تیرچه در نوع اجرا آن ها است. در سقف وافل یک طرفه به تیرچه و یونولیت نیاز نمی شود.
در سقف وافل دوطرفه تیرها یا ستون ها در هر دو جهت به عنوان تکیه گاه عمل میکنند. به طور کلی چهار تکیه گاه برای انتقال بار به ستون وجود دارد. در سقف وافل یک طرفه از میلگردهای حرارتی استفاده می شود، اما در سقف وافل دوطرفه در هر دو طرف، از میلگرد اصلی به شکل شبکه استفاده می شود. سقف وافل دو طرفه از نظر اقتصادی هزینه بیشتری دارد. البته این سقف مزایا زیادی از جمله امکان اجرا در دهانه های وسیع و حذف تیرهای میانی دارد.
سخن پایانی
سقف وافل یک طرفه و دوطرفه یکی از مقرون به صرفه ترین سیستم های اجرا سقف هستند. استفاده از سیستم سقف وافل علاوه بر مزایا فنی بی شمار، دارای مزایا اقتصادی بی نظیری است. از مزایا اقتصادی استفاده از این سیستم میتوان به کاهش میلگرد مصرفی و حجم بتن ریزی، عدم نیاز به نیروی کار متخصص و کاهش هزینه قالب بندی و آرماتوربتدی اشاره نمود. اجرا بی نقص و موفقیت آمیز این سقف ها موجب رضایت خیال شما می شود. شما می توانید با توجه به نیاز مجموعه خود، از انواع سقف های وافل استفاده کنید. هر یک از انواع سقف های وافل یک طرفه و دو طرفه کاربردهای متفاوتی دارند که با توجه به ویژگی های هر مجموعه از آن ها استفاده می شود. امیدواریم شناخت انواع سقف های وافل برای شما مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید