انتخاب مناسب ترین سایز لوله آب
انتقال آب و دیگر سیالات نیاز به لوله کشی دارد. برای هدایت این مواد از لوله ها با اندازه و ضخامت های مختلفی استفاده می کنند. برای مثال، انتقال آب در زمینه فاضلاب نیاز به سایز و اندازه لوله خاصی دارد. در حالی که لوله کشی ساختمان ها با اندازه و سایز متفاوتی قابل اجراست. در صورت عدم استفاده از سایز لوله مناسب، احتمال بروز مشکلات متعدد در سیستم لوله کشی وجود دارد.
به همین خاطر، امروزه لوله های مختلفی با سایزهای متفاوت ارائه می شود که انتخاب از میان آنها کاملاً به نوع سیستم، نیاز صنایع و محیط های مسکونی بستگی دارد. هدف از انتخاب مناسب ترین سایز لوله آب، انتقال آن به درستی به قسمت های مختلف ساختمان است. همچنین این سیستم در کنار دیگر سیستم های لوله کشی به خوبی ایفای نقش کند و در جریان درستی، از مبدا به مقصد برسد.
سایز لوله آب بر چه اساسی انتخاب می شود؟
این روزها شاهد انواع لوله های مختلف برای اجرای سیستم لوله کشی مانند لوله PVC و دیگر اتصالات برای تغییر مسیر سیستم لوله کشی هستیم. هنگام طراحی و اجرای این سیستم باید مهمترین عواملی که روی انتخاب سایز لوله ها تاثیر دارد بررسی می شود و با توجه به آن ها ضخامت لوله نیز قابل انتخاب است. در ادامه با مهمترین عوامل موثر بر انتخاب سایز لوله آشنا می شوید:
1- روش لوله کشی
اولین عامل تاثیرگذار روی انتخاب سایز لوله آب، نوع روش لوله کشی است. به طور کلی، لوله کشی آب به دو صورت کلکتوری و انشعابی انجام میشود که در مدل کلکتوری هیچ اتصالی وجود ندارد؛ یعنی آب سرد و گرم به صورت مجزا اجرا می شود، اما برای اجرای مدل انشعابی از انشعابات مختلفی استفاده می کنند. بنابراین انتخاب اندازه لوله و تناسب آن با روش لوله کشی بسیار اهمیت دارد.
2- تعداد انشعابات
هماهنگ بودن اندازه لوله با تعداد انشعابات از موضوعات مهم سیستم لوله کشی است. هنگامی که انشعابی بر سر راه انتقال آب وجود دارد سایز انتخابی هرگز نباید فشار ایجاد شده را کاهش دهد. برای مثال، برای انتقال آب از نقطه ای به نقطه دیگر در فاصله ده متری که دارای یک انشعاب است باید از لوله پنج لایه با سایز ۱۶ یا یک لوله تک لایه 1.2 استفاده شود. هرچه تعداد انشعابات و مسیر انتقال آب طولانی تر باشد سایز لوله باید بزرگتر انتخاب شود.
3- اجرای استانداردها در انتخاب اندازه لوله آب
اگر نگاهی به نوع سیستم لوله کشی آب ساختمان های جدید نسبت به قدیمی بیندازید کامل متوجه تفاوت ها می شوید. امروزه اجرای سیستم لوله کشی با رعایت استانداردهای لازم انجام میشود که برخی استانداردها برای انتخاب سایز لوله مناسب تعیین شده اند. با رعایت آنها آب با فشار متناسب و بدون هیچ مشکلی انتقال پیدا می کند. هرکدام استانداردها بر اساس شرایط و سایز مشخص و جنس لوله ها تعیین تعریف شده است. برای مثال، اجرای لوله پلی اتیلن بر اساس استانداردهای خاص انجام می شود که با رعایت این نکات کمتر مشکلی برای سیستم به وجود می آید.
4- جنس لوله
یکی دیگر از نکات مهم و تاثیر گذار روی انتخاب سایز لوله آب جنس آن است. لوله های موجود در بازار با متریال های متفاوت مانند لوله upvc و در اندازه های مختلف تولید می شوند که با توجه به جنس آن ها اندازه متفاوتی برای اجرای سیستم لوله کشی پیشنهاد می شود. برای مثال، لوله کشی آب شهر و روستا بیشتر مواقع با کمک لوله های تک لایه پلی پروپیلن در رنگ های مختلف اجرا شده است.
انواع سایز لوله آب
برای سیستم لوله کشی از متریال های مختلفی استفاده می کنند که مجریان و مهندسین اجرایی ساختمان با توجه به شرایط، موضوع فنی و قیمت، مناسب ترین گزینه راپیشنهاد می دهند. رایج ترین لوله های مورد استفاده برای سیستم لوله کشی آب شامل انواع لوله های تک لایه سفید پلی پروپلین لوله ها و اتصالات پنج لایه و لوله های گالوانیزه فلزی است. لوله های فلزی از سایز 1.2 اینچ تا ۲ اینچ و حتی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و لوله های پرکاربرد برای اجرا در ساختمان های شهری و روستایی تک لایه پلی پروپلین سفید یا سبز و پنج لایه پلیمری است که در برخی موارد از لوله پلی اتیلن مشکی رنگ نیز استفاده می کند. لوله و اتصالات پلی اتیلن بیشتر برای انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر در خانه های ویلایی باغ و زمین های کشاورزی مشاهده می شود.
اگر بخواهیم بهترین و بهداشتی ترین نوع لوله برای اجرای لوله کشی ساختمان معرفی کنیم، لوله های مسی بهترین و سازگار ترین متریال برای انسان هاست. اما به دلیل گرانقیمت بودن آنها هرگز مورد استفاده قرار نمی گیرد.
نحوه تشخیص سایز لوله آب
سایز لوله با توجه اندازه های مختلف مانند ضخامت، دیواره ها و طول آن مشخص می شود. تشخیص آن توسط افراد عادی بسیار سخت است و کسانی که در این زمینه دانش کافی ندارند نمی توانند براساس طراحی و سیستم اجرای سایز مناسب لوله را انتخاب کنند. استانداردهای سایز لوله براساس نوع طراحی و جنس لوله تعریف شده اند و با کمک آن ها نحوه تشخیص سایز راحت تر است. اما به طور کلی، ساخت و نصب لوله در سیستم پایپینگ با توجه به استاندارد b31 انجمن مهندسان مکانیک آمریکا انجام می شود. در جدول زیر سایز لوله ها براساس اینچ و میلیمتر مشاهده می کنید:
استانداردها |
کاربردها |
استاندارد ASME | 10: استاندارد لوله فولادی جوشکاری شده و بدون درز (فشار بالا و پایین)
19: استاندارد لوله فولاد ضدزنگ جوشکاری شده و بدون درز (فشار بالا و پایین)
|
استاندارد ANSI | 10: استاندارد لوله فولادی جوشکاری شده و بدون درز (فشار بالا و پایین)
19: استاندارد لوله فولاد ضدزنگ جوشکاری شده و بدون درز (فشار بالا و پایین)
|
استاندارد ANSI | API 5L: لوله فولادی جوشکاری شده و مانیسمان (انتقال نفت و گاز) |
استاندارد ASTM |
A53: استاندارد لوله فولادی گالوانیزه جوشکاری شده و بدون درز A106: استاندارد لوله فولاد کربنی جوشکاری شده و بدون درز (فشار بالا) A333: استاندارد لوله فولاد کربنی جوشکاری شده و بدون درز (فشار پایین) |
کلام آخر
انتخاب مناسب ترین سایز لوله آب برای رساندن آب مصرفی از نکات بسیار مهم در اجرای سیستم های مختلف ساختمانی است. نحوه لوله کشی از منابع مختلف به مکان مورد نظر با توجه به شرایط تعریف می شود و مجریان با در نظر گرفتن استانداردهای معرفی شده سایز و نوع لوله را برای هر قسمت مشخص می کنند. هر چه دقت و توجه به این موضوع بیشتر باشد، نتیجه نهایی و انتقال دهی آب بهتر و ایمن تر انجام می شود.
سوالات رایج
محاسبه اینچ قطر لوله چگونه است؟
با اندازه دور لوله توسط متر می توانید قطر لوله را محاسبه کنید. توجه داشته باشید قطر داخلی بسته به ضخامت لوله ممکن است متفاوت باشد.
قطر لوله 2 اینچ چند میلی متر است؟
اندازه لوله های 2 اینچی تقریبا 50 میلی متر است.
سایز لوله آب سرد و گرم چقدر است؟
سایز لوله های آب مصرفی سرد و گرم با توجه به استانداردها و نوع لوله مشخص می شود.
دیدگاهتان را بنویسید