اجرای چاله آسانسور؛ ضوابط اجرایی و هر آنچه که نیاز است بدانید!
اولین و به عبارتی مهمترین بخش از اجرای هر نوع آسانسوری با هر کاربری و ابعادی، اجرای چاله آسانسور است. در این فرایند علاوه بر اصول و استانداردهای فنی، برخی ضوابط و مقررات نیز وجود دارد که باید رعایت شوند، وگرنه امکان اجرا و استفاده از آسانسور وجود نخواهد داشت. چنین سختگیریهایی به این جهت است که نامناسب بودن چاله آسانسور علاوه بر اینکه باعث کاهش طول عمر مفید خود آسانسور میشود، امکان بروز خسارات جانی و مالی را نیز ایجاد میکند.
در صورتیکه مشتاق به کسب اطلاعات بیشتر در این باره هستید، تا انتهای نوشته همراه ما باشید تا به بررسی نحوه اجرای چاله آسانسور و ضوابط اجرایی آن بپردازیم.
چاله آسانسور چیست و چرا اجرای اصولی آن اهمیت زیادی دارد؟
به بیان ساده، چاله آسانسور فضایی است که آسانسور در آن حرکت میکند. در این چاله علاوه بر کابین آسانسور، تمام متعلقات مربوطه نظیر قرقرهها، سیم متصل به کابین، چارچوبهای آسانسور و سایر موارد در آن قرار میگیرند.
تمامی تجهیزاتی که در چاله آسانسور قرار گرفتهاند، حیاتی و بسیار مهمند. اگر پنل درونی آسانسور خراب شود مشکل خیلی خاصی بروز نمیکند، اما اگر سیمها، ترمزها و قرقرهها دچار مشکل شوند، اشکالات اساسی به وجود خواهد آمد. حال اینکه تمامی این اجزا به درستی عمل کنند و دچار مشکل خاصی نشوند، تا حدود زیادی وابسته به استاندارد بودن ساختار چاله آسانسور و رعایت نکات فنی درباره آن است.
ضوابط اجرایی چاله آسانسور
برای اینکه بتوان چاله آسانسور را به شکل استاندارد و مناسب اجرا کنید، نیاز به رعایت برخی اصول و ضوابط وجود دارد. این ضوابط تماما از روی مبحث 15 مقررات ملی ساختمان ایران (آسانسورها و پلهبرقیها) تعیین میشوند و در صورت عدم رعایت، به احتمال زیاد سازه از نظر قانونی به مشکل برخواهد خورد. در ادامه به بررسی این ضوابط پرداختهایم.
ابعاد چاله آسانسور
ابعاد چاله آسانسور بر اساس نوع آسانسور و تعداد توقفات آن تعیین میشود. به عنوان مثال، برای آسانسور 4 نفره با 2 توقف، ابعاد چاله آسانسور باید حداقل 140 سانتیمتر عرض، 160 سانتیمتر عمق و 250 سانتیمتر ارتفاع داشته باشد.
برای اینکه ابعاد چاله آسانسور دقیق باشند، نیاز به بهرهگیری از یک نقشه دقیق و مهندسیشده وجود دارد و طرح این نقشه نیز باید به افراد متخصص و با تجربه سپرده شود. در تعیین ابعاد آسانسور متغیرهای زیادی وجود دارد؛ مواردی نظیر نوع کاربری آسانسور، سایز کابین، تجهیزات حمل آسانسور، سرعت آن و برخی موارد دیگر.
مهمترین موضوع درباره ابعاد چاله آسانسور، مناسب بودن ابعاد بر اساس سایز کابین است؛ به این صورت که به جز یک مقدار فضای آزاد برای نصب سایر تجهیزات حمل آسانسور، نباید هیچگونه فضای آزاد دیگری وجود داشته باشد.
مصالح دیوارهای چاله آسانسور چاله آسانسور
دیوارهای چاله آسانسور باید از مصالح مقاوم در برابر آتش ساخته شوند. به عنوان مثال، میتوان از بتن مسلح یا آجر نسوز استفاده کرد و همچنین در صورت نیاز دیوارها را با رنگ نسوز رنگ کنید.
مصالح کف چاله آسانسور چاله آسانسور
کف چاله آسانسور باید از مصالح صاف و یکنواخت ساخته شود تا از لغزش کابین آسانسور جلوگیری به عمل آید که به عنوان مثال، میتوان از بتن یا سنگ استفاده کرد. کف چاله آسانسور نیز میبایست در حد امکان در برابر آتش مقاوم باشد تا در صورت سقوط آسانسور، آتشسوزی گسترش پیدا نکند.
تجهیزات ایمنی چاله آسانسور
در یک چاله آسانسور باید تجهیزات ایمنی مختلفی تعبیه شود؛ این موارد عبارتند از حفاظهای دیواری، سیستم روشنایی اضطراری، سیستم تهویه و سیستم تلفن اضطراری. از آنجا که چنین تجهیزاتی برای افزایش ایمنی آسانسور در نظر گرفته میشوند، باید توجه داشته باشید حتما از محصولات با کیفیت و مناسب استفاده کنید تا در هنگام بروز مشکل، این لوازم عملکرد مناسبی داشته باشند.
مراحل اجرای چاله آسانسور
اجرای چاله آسانسور امری تخصصی بوده و برای این کار نیاز به نیروی متخصص است، چرا که کوچکترین اشتباه و سهلانگاری در این فرایند میتواند ایمنی آسانسور را به خطر بیندازد. این موضوع باعث شده است تا جزئیات زیادی برای اجرای چاله آسانسور وجود داشته باشند که بررسی تمام این موارد در این نوشته نمیگنجد، اما در ادامه کلیات این امر را بررسی کردهایم.
حفر چاله آسانسور
اولین مرحله برای اجرای چاله آسانسور، حفر اولیه چاله است. حفر چاله آسانسور بر اساس ابعاد و مشخصات تعیینشده در نقشههای اجرایی صورت میگیرد. در این مرحله مهم است تا از تجهیزات مناسب استفاده کنید، وگرنه امکان تخریب بیشتر و آسیب رسیدن به ساختمان وجود دارد.
اجرای دیوارهای چاله آسانسور
بعد از حفر چاله آسانسور نوبت به اجرای دیوارها میرسد. دیوارها باید تا حدود زیادی در برابر انواع مشکلات نظیر زلزله و رطوبت نیز مقاوم باشند، زیرا در صورت ریزش دیوارها، سقوط و آسیب به آسانسور قطعی است. همچنین مهم است که دیوارها کاملا شاقولبندی شده باشند و بر روی آنها چیزی به جز متعلقات آسانسور وجود نداشته باشد.
سطح داخلی دیواره چاله آسانسور خصوصا در سمت ورودی میبایست صاف و بدون هیچگونه فرورفتگی یا بیرونزدگی باشد. دیوارهای جداکننده نیز باید بهنحوی اجرا شوند که کلاف افقی در آن مدفون نشود.
از این رو باید در محل نصب براکتها بر روی کلافهای افقی، فضای خالی مناسب پیشبینی شود. برای عملکرد بهتر میتوانید از نقشههای درب و ریل که توسط فروشنده آسانسور ارائه میشود، استفاده کنید.
اجرای کف چاله آسانسور
بعد از اجرای دیوارها باید کف چاله را بهخوبی تمیز کرده و از هر گونه اضافات پاک کنید تا فضا برای اجرای کف چاله آسانسور و استفاده از مصالح آماده شود؛ سپس با بهرهگیری از مصالح مناسب میتوانید کف چاله آسانسور را اجرا کنید. بعد از اجرا اطمینان حاصل کنید که کف چاله کاملا هموار و یکدست باشد تا اتصالاتی که روی آن قرار میگیرند به خوبی محکم شوند.
نصب تجهیزات ایمنی
در بین تمامی مراحل مذکور، نصب تجهیزات ایمنی آسانسور از سایر مراحل اهمیت بیشتری دارد. تجهیزات ایمنی باید با دقت بسیار بالا و بدون هیچ اشتباهی نصب شوند، چرا که نصب اشتباه تجهیزات ایمنی، خود، میتواند عاملی برای بروز حادثه باشد.
اجرای تجهیزات ایمنی آسانسور دارای جزئیات زیادی است و از طرفی نمونههای مختلف ممکن است طرز کار متفاوتی داشته باشند. با توجه به این موضوعات، توصیه میشود که چنین کاری را به نیروی آموزشدیده و متخصص بسپارید.
نکات مهم در اجرای چاله آسانسور
همانطور که پیشتر گفته شد، در اجرای چاله آسانسور جزئیات زیادی وجود دارد که بررسی همه آنها نیازمند نوشتهای جداگانه است. اما در این بین برخی نکات اهمیت بیشتری دارند و باید حتما به آنها دقت ویژهای کنید. این نکات را در ادامه ذکر میکنیم:
- حفر چاله آسانسور باید توسط افراد ماهر و باتجربه انجام شود.
- مصالح مورد استفاده در اجرای چاله آسانسور میبایست دارای کیفیت و مقاومت کافی باشند.
- لازم است تجهیزات ایمنی چاله آسانسور مطابق با استانداردهای ملی و بینالمللی نصب شوند.
- با بررسی قیمت روز تیرآهن و قیمت سایر مصالح کاربردی در اجرای چاله آسانسور، مقرونبهصرفهترین و باکیفیتترین موارد را پیدا کنید.
رعایت ضوابط اجرایی و نکات ایمنی در اجرای چاله آسانسور، نقش مهمی در تامین ایمنی آسانسور و سرنشینان آن دارد.
خرید انواع آهن آلات کاربردی برای اجرای چاله آسانسور
در اجرای بخشهای مختلف یک سیستم آسانسور، از کابین آن گرفته تا سیمهای بکسل و دیوارهها، مقاطع فولادی و انواع آهن آلات کاربردهای زیادی دارند. یکی از شروط مهم برای تضمین ایمنی آسانسور، بهرهگیری از آهن آلات باکیفیت است.
برای تهیه این محصولات میتوانید از خدمات فروش ویژه مجموعه بازرگانی آیرومارت استفاده کنید. در آیرومارت محصولات معتبرترین تولیدکنندگان کشور با خدماتی نظیر ارائه قیمت رقابتی و مشاوره رایگان خرید به مشتریان ارائه میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر، بررسی قیمت سیم بکسل، ورقهای فولادی و سایر محصولات مشابه، تنها کافی است که به سایت آیرومارت به آدرس www.iromart.com مراجعه کرده و یا با شماره تلفن 02145306 تماس بگیرید. در آیرومارت علاوه بر امکان ثبت سفارش تلفنی و آنلاین، خدمات مختلفی نیز در رابطه با انواع مقاطع فولادی ارائه میشود.
کلام آخر
در بین تمامی مراحل اجرای آسانسور، میتوان گفت که مرحله اجرای چاله از همه سختتر و مهمتر است. رعایت اصول و استانداردهای قانونی در اجرای چاله آسانسور اهمیت زیادی دارد، زیرا یک چاله نامناسب میتواند جان افرادی را که با آسانسور جا به جا میشوند، به خطر بیندازد. ضوابط قانونی اجرای چاله آسانسور، مراحل اجرا و نکات مهم، موضوعاتی بودند که ما در این نوشته بررسی کردیم و امید است مطالب مذکور برای شما مفید بوده باشند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بررسی انواع شیشه بالکن 2025
راهنمای خرید پیچ و مهره برای ساختمانها
انتخاب پیچ و مهره مناسب برای بالا بردن عمر مفید پروژهها
زیبایی و اصالت با کاغذ دیواری پتینه
زیبایی و اصالت با کاغذ دیواری پتینه
معرفی بورس روشویی کابینتی و راهنمای خرید بهترین مدلها
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام سپاس ازمحبت شما