گرایش محیط زیست عمران [دروس + بازارکار + اپلای]
گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران است و در این رشته چالش های زیست محیطی به طور عمده مورد بررسی قرار می گیرند. کسانی که در رشته مهندسی عمران تحصیل کرده اند و با مبانی ساختن سازه ها آشنا شده اند و دغدغه های زیست محیطی دارند میتوانند در دوره کارشناسی ارشد گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران را برای تحصیل انتخاب کنند و به ساختن بناهایی بپردازند که با محیط زیست سازگارند.
گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران خود دارای تعدادی زیر دسته یا گرایش می باشد که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
کارشناسی مهندسی عمران
رشته مهندسی عمران برای ساختن مهندسانی به وجود آمده است که بتوانند پروژه های ساختمانی، راه سازی و تاسیسات آبی و… را طراحی و اجرا کنند و بر حسن اجرای پروژه های عمرانی نظارت کنند.
کسی که قصد تحصیل در رشته کارشناسی مهندسی عمران را داشته باشد، باید به مطالعه دروس مرتبط با مسائل سازه، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک بپردازد.
دانشجوی رشته مهندسی عمران باید در طراحی و ساخت اسکلت سازه های ساختمانی مهارت پیدا کند. از طرفی لازم است که با رفتار خاک و زمین آشنایی پیدا کند زیرا ساختن هر بنای روی زمینی خاص امکان پذیر است.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران می توانند در وزارتخانه هایی مانند راه و ترابری و مسکن و شهرسازی به فعالیت بپردازند. امکان فعالیت در شرکت های خصوصی به عنوان طراح، مجری و مشاور پروژه های ساختمانی هم وجود دارد.
اگر کسی که دوره کارشناسی مهندسی عمران را گذرانده باشد و بخواهد در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل ادامه دهد، باید بداند که مقطع کارشناسی ارشد این رشته دارای حدودا 21 گرایش مختلف است که گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران نیز شامل آن ها می شود.
لیست گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی عمران
- گرایش سازه
- گرایش زلزله
- گرایش ژئوتکنیک
- گرایش راه و ترابری
- گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب
- گرایش مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی
- گرایش مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
- گرایش حمل و نقل
- گرایش مدیریت ساخت
- گرایش مهندسی محیط زیست:
- گرایش آب و فاضلاب رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش آلودگی هوا رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش سواحل، گرایش منابع آب رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش مواد زائد جامد رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش آلودگی خاک رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش مهندسی ساختمان های هوشمند
- گرایش مهندسی خطوط راه آهن
- گرایش پدافند غیرعامل گرایش سازه های دفاعی
- گرایش پدافند غیرعامل گرایش طراحی
- گرایش مهندسی ایمنی راه و ترابری
- گرایش مهندسی سیستم های محیط زیست
- گرایش مهندسی ژئوتکنیک زیست محیطی
- گرایش مدیریت آموزشگاهی ویژه هنرستان ها (ویژه فرهنگیان)
- گرایش مهندسی پدافند غیرعامل گرایش طراحی صنعتی
- گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب
هدف گرایش محیط زیست
گرایش مهندسی محیط زیست طیف وسیعی از آموزه های زیست محیطی را در بر می گیرد. گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران است که در آن به طور کلی دروس مرتبط با آلودگی های زیست محیطی و راه های حفظ محیط زیست مطالعه می شوند.
در گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران موضوعاتی مانند واکنش های شیمیایی و زیستی موجودات، موضوعات مربوط به اتلاف انرژی، تصفیه و پالایش آب و هوا و مباحثی مانند پاک کردن محیط هایی که در اثر فعالیت های مختلف از جمله فعالیت های صنعتی دچار آلودگی شده اند بررسی می شوند.
گرایش محیط زیست سبب می شود که کارشناسان این رشته ها آموزش های لازم به جهت برخورداری از توانایی های مورد نیاز برای طراحی و اجرای پروژه های تخصصی محیط زیستی را به دست آورند. ضمنا دانشجویان این رشته پس از فارغ التحصیلی باید قادر باشند که به تحقیق و بررسی و حل مسائل و مشکلات زیست محیطی بپردازند.
پروژه های تخصصی محیط زیست می توانند مواردی مشابه عنوان های زیر باشند:
- شناخت دلایل آلودگی منابع آب و خاک و هوا و کنترل این آلودگی ها
- طراحی و ساخت سیستم های آب و فاضلاب شهر و روستا
- کنترل آلودگی های ناشی از زباله های جامد
- بررسی جنبه زیست محیطی طرح های عمرانی
- و…
انتظار می رود دانشجویان پس از گذراندن دوره کارشناسی ارشد محیط زیست بتوانند چنین پروژه هایی را طراحی و اجرا کنند.
گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران خود دارای چند شاخه یا گرایش است که در ادامه ذکر شده اند:
- گرایش آب و فاضلاب رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش آلودگی هوا رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش سواحل، گرایش منابع آب رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش مواد زائد جامد رشته مهندسی محیط زیست
- گرایش آلودگی خاک رشته مهندسی محیط زیست
دروس اصلی و تخصصی گرایش محیط زیست
1- دروس اصلی گرایش محیط زیست در مقطع کارشناسی ارشد
هوا و اقلیم شناسی، اقتصاد عمومی، خاکشناسی، شناسایی گیاهان مرتعی، شناخت محیط زیست، هیدرولوژی، آشنایی با رایانه، گیهان آبزی، عکس های هوایی، جامعه شناسی، مساحی و نقشه برداری، حفاظت خاک، درختان و درختچه های ایران، مبانی سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی
2- دروس تخصصی الزامی گرایش محیط زیست در مقطع کارشناسی ارشد
بوم شناسی مهره داران، زیست شناسی و شناخت حیوانات شکاری، مبانی مدیریت حیات وحش، حقوق و مدیریت محیط زیست، اکولوژی دریاها، آلودگی هوا، فنون مدیریت حیات وحش، انسان و محیط زیست، مناطق حفاظت شده، پارکداری، آلودگی آب و خاک، زیست شناسی حفاظت، طراحی و مهندسی پارک های ملی و جنگلی، جلسه بحث و پروژه.
دانشجویان رشته های دیگری مانند مهندسی آب، مهندسی محیط زیست، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی و مهندسی نساجی، مهندسی بهداشت محیط و مهندسی پلیمر هم می توانند در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل در گرایش مهندسی محیط زیست بپردازند و این رشته مختص مهندسی عمران نیست.
ادامه تحصیل گرایش محیط زیست در خارج از کشور
امروزه به دلیل فجایع زیست محیطی که در شرف وقوع هستند، بیشتر کشورهای جهان به خصوص کشورهای توسعه یافته در پی یافتن کارشناسانی هستند که بتوانند راه حل هایی خلاقانه برای حل مشکلات محیط زیست کشورها ارائه دهند. به همین دلیل فرصت های شغلی و تحصیلی در گرایش محیط زیست از گرایش های ارشد مهندسی عمران در خارج از کشور هم وجود دارد. امکان تحصیل در هر دو مقطع ارشد و دکترا در این رشته وجود دارد.
دیدگاهتان را بنویسید