مهندسی زلزله – ضروری ترین گرایش عمران
مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های متنوعی دارد و یکی از این گرایش ها نیز، مهندسی زلزله می باشد.
در این مقاله قصد داریم گرایش زلزله را که در دانشگاههای سراسر کشورمان تدریس میشود را به شما معرفی کنیم ؛ اگر قصد دارید باقی گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی عمران را هم مطالعه کنید کلیک نمایید؛ یا در صورتی که قصد دارید با گرایش های زیر نیز آشنا شوید بر روی آن ها کلیک نمایید :
زلزله یکی از بلایای طبیعی خطرناک و غیرقابلپیشبینی است که امروزه به دلیل ساختمانهایی که در آن زندگی میکنیم هر لحظه زندگی ما را تهدید میکند؛ این تهدید علاوه بر جان، ازلحاظ اقتصادی نیز ضررهای بسیار زیادی به بار میآورد و متأسفانه کشور ایران از زلزلهخیزترین کشورهای دنیا است و به دلیل قرارگیری در کمربند لرزهای آلپ – هیمالیا (که یکی از فعالترین مناطق زلزلهای جهان به شمار میآید) سالانه زمینلرزههای زیادی در کشورمان رخ میدهد.
خوشبختانه با روشهایی میتوان ضررهای این بلا را کم یا بهصورت کامل نابود کرد.
ویدیو معرفی گرایش مهندسی زلزله
در ویدیو زیر می توانید به خوبی با گرایش مهندسی زلزله که یکی از پرطرفدار ترین گرایش های کارشناسی ارشد رشته عمران می باشد آشنا شوید.
هدف رشته مهندسی زلزله
کشور ایران از زلزلهخیزترین کشورهای دنیا است به صورتی که در 70 سال گذشته سالیانه بیش از 20 زلزله در آن رخداده است! بنابراین و با توجه به ضررهای جبرانناپذیری که زلزله میتواند به بار بیاورد، علم و مهارتمان در زمینه ی کنترل زلزله را باید بسیار بالا ببریم.
در دوره آموزشی گرایش زلزله در عمران سعی میشود افراد به نحوی آموزش ببینند تا مهارت لازم برای تحلیل، طراحی و نظارت بر سازهها در مقابل زلزله را به دست آورده و در مواردی مثل ساختمانها، تأسیسات آبی، انواع سازههای خاکی (مانند پی، دیوار حائل و شمع) کارشناسی کرده و مقاومسازی لازم را انجام دهند.
افراد پس از گذراندن این دوره باید توانایی لازم برای حل مسائلی که در این مسیر برایشان به وجود میآید را داشته و نسبت به تحقیقات موردنیاز رغبت خاصی داشته باشند.
این تحقیقات میتواند در زمینه های مختلفی باشد که در ذیل به این موارد اشاره می کنیم :
- رفتار لرزهای سازههای مختلف
- مطالعه رفتار دینامیکی اتصالات
- مطالعه خواص مکانیکی مصالح تحت بارهای دینامیکی
- تهیه نرمافزارهای موردنیاز جهت تحلیل دینامیکی و طراحی لرزهای
دروس گرایش زلزله
تمامی گرایشهای عمران دارای 32 واحد است که گرایش زلزله نیز از این قاعده مستثنا نیست.
این گرایش دارای 32 واحد شامل 24 واحد دروس تئوری و عملی، 2 واحد درس گروهی و 6 واحد پایاننامه است.
در دوره آموزشمحور بهجای 6 واحد پایاننامه، 6 واحد درس اختیاری است.
در هر درس گروهی سعی میشود به موضوعی خاص پرداخته و راجع به آن تحقیقاتی انجام شود.
ازجمله دروس مهم این گرایش میتوان موارد زیر را نام برد:
• دینامیک سازهها
• لرزهشناسی
• مهندسی زلزله
• طراحی لرزهای سازهها
• دینامیک خاک
همانطور که در بالا نیز ذکر شد گرایش زلزله دارای 6 واحد اختیاری است که دانشجو میتواند در صورت تمایل برای افزایش مهارتش آنها را نیز اخذ کند ؛ در ذیل لیست دروس اختیاری آورده شده است :
• اثر زلزله بر سازههای ویژه،
• ساختمانهای بتنی و فلزی مقاوم در برابر زلزله
• روش اجزاء محدود
• تحلیل خطرپذیری سازهها در برابر زلزله
• ارتعاشات تصادفی
• اندرکنش خاک سازه
• اندرکنش آب و سازه
• مکانیک محیطهای پیوسته
• روشهای ترمیم و تقویت ساختمانها در برابر زلزله و …میشود.
برای اینکه دید دقیقتری راجع به این گرایش داشته و مهمترین دروس آن را بشناسید، در زیر مهمترین آنان که در اصل ستون این گرایش هستند و نقش کلیدی دارند را بررسی می کنیم :
• مبانی مهندسی زلزله
• مقاومت مصالح
• تحلیل سازهها
بهترین دانشگاههای گرایش زلزله
ازآنجاییکه کشور ما هرساله با زلزلههای فراوانی روبرو است، تقریباً تمامی دانشگاههای تهران این گرایش را بهصورت کامل و حرفهای تدریس میکنند اما اگر بخواهیم بهترین آنها را نام ببریم قطعاً صنعتی شریف در گروه زلزله بهعنوان مطرحترین آنها شناخته میشود.
در رتبههای بعدی دانشگاههای امیرکبیر، خواجه نصیر، علم و صنعت و دانشگاه تهران حضور دارند که دارای سطحی بالا و مناسب هستند.
آینده شغلی مهندسی زلزله
اگر قصد ادامه تحصیل داشته باشید میتوانید در داخل کشور مدرک دکترا خودتان را دریافت کنید. پس از فارغالتحصیلی نیز بهسادگی میتوانید برای دریافت بورسیه و تحصیل در خارج از کشور اقدام کنید.
ازنظر آینده شغلی نیز گرایش زلزله دارای بازار کار مناسبی است؛ زیرا پس از فارغ تحصیلی شما دارای توانایی بالایی در مقاومسازی ساختمان و کارشناسی خواهید داشت و میتوانید در موارد پژوهشی و توسعهای مربوط به مهندسی به کار مشغول شوید.
پس از اتمام دوره و فارغالتحصیلی میتوانید در مشاغل زیر مشغول کار شوید:
- همکاری با وزارتخانهها و سازمانهایی مثل وزارت راه و شهرسازی، وزارت نیرو، وزارت صنایع و شهرداریها.
- توانایی کارشناسی و ورود به مباحث تحلیل خطر و همکاری با کارشناسان صنعتی درزمینهٔ مقاومت ساختمانها و طراحی آنها مثل کارخانهها، سیلوها، برجها، سدها، نیروگاهها، لولههای انتقال گاز و …
- همکاری با مهندسان و مشارکت در امور طراحی و مقاومسازی ساختمانها
- امکان همکاری با پژوهشگاههای مرتبط به امور زلزلهشناسی و تحقیق در این زمینه
- شرکتهای زیادی مرتبط با این رشته وجود دارند که بهصورت سالانه اقدام به استخدام کارمندان جدید میکنند؛ بهعنوان نمونه میتوان به: پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله اشاره کرد که جزو معروفترینها در این زمینه هستند.
روشهای یادگیری
بهصورت کلی شما به دو صورت میتوانید دوره گرایش زلزله را بگذرانید؛ حضوری و یا آنلاین. همانطور که میدانید برای یادگیری حضوری، سختیها و مشکلات بسیاری وجود دارد و شاید برخی دانشجویان امکان یادگیری از این طریق را نداشته باشند. در این صورت بهسادگی میتوانید بهصورت آنلاین در دورهها شرکت کنید.
دوره مجازی
اگر به هر دلیلی امکان شرکت در کلاسهای حضوری را ندارید، این دوره برای شما طراحیشده است؛ با دوره مجازی میتوانید بهصورت آنلاین و تنها با در اختیار داشتن یک موبایل یا یک لپتاپ، با اساتید دانشگاهها در تماس باشید و آموزشهای لازم را دریافت کنید. نگران نباشید! اساتید دورههای آنلاین همان اساتیدی هستند که در کلاسهای حضوری تدریس میکنند و ازاینرو شما هیچ محدودیتی نسبت به کلاسهای حضوری نخواهید داشت.
این دوره بهصورت رسمی برای کارشناسی ارشد است و پس از اتمام آن، مدرک معتبر کارشناسی ارشد که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است دریافت میکنید.
نحوه شرکت کردن و هزینهها
برای شرکت در این دوره به دو صورت میتوانید عمل کنید؛ یا از طریق آزمون کارشناسی ارشد و یا دورههای مجازی که توسط سازمان سنجش آموزش طراحی و برگزار میشود.
برای تحصیل در این دورهها نیز باید چند نوع هزینه بپردازید:
- شهریه ثابتی که در هر ترم باید بپردازید
- هزینهای که برای اخذ واحدهای درسی باید بپردازید
- هزینههای پایاننامه دریافتی
- هزینه اخذ واحدهایی که مردود شدهاید
نکته مهم این است که این هزینهها همیشه ثابت نبوده و سالیانه و با توجه به شرایط هر دانشگاه تغییر میکند؛ همچنین این هزینهها برای همه دانشگاهها یکسان نیست و برای اطلاع دقیق از آنها باید به سایت اختصاصی دانشگاه موردنظر رجوع و اطلاعات موردنیازتان را دریافت کنید.
پردیس خودگردان
در دورههای پردیس خودگردان، دورهها در محلی دیگر در داخل شهر برگزار میشود و خارج از محل اصلی دانشگاه است؛ البته در برخی از دانشگاهها ممکن است شرایط فرق داشته باشد و این دورهها نیز، در خود دانشگاه برگزار شود (مثل دانشگاه امیرکبیر و علم و صنعت)
این دورهها فقط برای دانشجویان ایرانی طراحیشده و پس از فارغالتحصیلی «پردیس دانشگاهی» در مدرک دریافتیتان ذکر میشود.
دیدگاهتان را بنویسید