رشته معماری در هنرستان یا دانشگاه ؟ ، حقوق و بازارکار
به نظر شما معماری علم است یا هنر ؟ معماری دقیقا چیست ؟ فرق بین معماری و عمران را می دانید ؟ بازار کار معماری چگونه است ؟ می خوام مهاجرت کنم با معماری امکان پذیر هست ؟ سبک های معماری چیست ؟ معماری را در دانشگاه یاد بگیرم یا در هنرستان ؟ به عنوان یک خانم به سراغ رشته معماری بروم ؟
اگر هر یک از سوالات بالا تاکنون برای شما پیش آمده و به دنبال جواب آن هستید این مقاله پاسخگوی سوالات شماست پس با ما همراه باشید تا پاسخ سوال هایتان را پیدا کنید.
1 – معماری به زبان ساده
تعریف معماری را از دو گروه شغلی مورد بررسی قرار می دهد که یکی از گروه ها معماران هستند و در گروه دیگر مورخان معماری حال به بررسی نظر هر یک از گروه ها می پردازیم :
۱) فرآيند ساماندهی فضا و توجه به رویکرد آفرينشگری و خلق و بر پايهی علمي – تجربی که اين برداشت غالبا مورد توجه معماران می باشد.
۲) دستاورد ساماندهی فضا يا اثر معماری كه به ساختمان هايی اشاره دارد كه پيش از ساخت آن ها اين فرايند پيموده شده است که اين برداشت غالبا مورد توجه باستان شناسان و مورخان معماری می باشد
2 – معماری در هنرستان یا دانشگاه ؟
سوالی که از همان ابتدا برای علاقه مندان این رشته به وجود می آید انتخاب بین رشته ریاضی و ورود به دبیرستان یا ورود به هنرستان و مطالعه رشته معماری می باشد.
مسیری که باید درست و صحیح انتخاب شود و اشتباه در آن موجب هدر رفت وقت و انرژی شما خواهد شد بنابر این اگر پاسخ به این سوال برای شما مهم و حیاتی است این بخش مقاله را از دست ندهید.
در این بخش ما هر دو مسیر هنرستان و دانشگاه را پله به پله برایتان شرح خواهیم داد.
الف – رشته معماری در هنرستان
دانش آموزان هنرستانی رشته معماری می توانند در مقطع کاردانی پیوسته (فوق دیپلم) در یکی از دانشگاه های دولتی (آموزشکده های فنی و حرفه ای و موسسات غیرانتفاعی ) ، دانشگاه های آزاد و یا در مراکز علمی کاربردی در گرایش های معماری و طراحی داخلی ادامه تحصیل دهند و پس از گذراندن دوره های کاردانی و کارشناسی در مقاطع بالاتر (ارشد و دکتری) در دانشگاه های معتبر (تهران ، شهید بهشتی و …) ادامه تحصیل دهند و در این مورد هیچ گونه محدودیتی برای هنرستانی ها وجود ندارد.
الف) 1 – دروس عمومی و تخصصی رشته معماری در هنرستان
در سال دوم چهار درس ترسیم فنی و نقشه کشی، شناخت مواد و مصالح ، مبانی هنرهای تجسمی و طراحی به دانش آموزان ارائه می شود ولی در سال سوم حجم مطالب بیشتر شده و به نه درس نقشه کشی ، مبانی طراحی معماری ، کاربرد رایانه در نقشه کشی معماری ، نقشه برداری ، کارگاه حجم و ماکت ، متره و برآورد ، عناصر و جزئیات ، آشنایی با بناهای تاریخی و تاسیسات تقسیم می شود که امتحان چهار درس آخر در حوزه ی امتحانات نهایی برگزار می شود .
نمره قبولی در دو درس عناصر و جزئیات و متره و برآورد 12، و برای درس بناهای تاریخی و تاسیسات حداقل نمره قبولی 10 می باشد.
همچنین دروس عمومی رشته معماری در هنرستان به شرح ذیل است :
- ریاضی
- عربی
- زبان خارجه
- تربیت بدنی
- ادبیات فارسی
- زبان فارسی
- جغرافیا ، آمادگی جسمانی
- تعلیمات دینی و قرآن
- تاریخ معاصر ایران
الف) 2 – بازار کار و آینده شغلی رشته معماری در هنرستان
دانش آموز رشته ی معماری بعد از اخذ دیپلم و با یادگیری نرم افزارهای مربوطه می تواند در شرکت های ساختمانی کار نقشه کشی انجام دهد و یا با اخذ فوق دیپلم و کسب تجربه به عنوان سرپرست کارگاه مشغول به کار شود.
همچنین با اخذ مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد علاوه بر فعالیت های قبلی می تواند به عنوان ناظر ساختمانی و طراح معماری و در مقاطع بالاتر به کارهای آموزشی و پژوهشی در قالب استاد یا هیئت علمی دانشگاه ها بپردازد.
الف) 3 – معرفی رشته معماری داخلی هنرستان
ویدیو زیر، معرفی رشته معماری داخلی هنرستان می باشد.
ب – رشته معماری در دانشگاه
این رشته در مقطع کارشناسی 4 سال طول می کشد که قبل از شروع یک نیمسال به عنوان پیش نیاز ارائه می شود و جزو سنوات تحصیل نخواهد بود اما 8 واحد آن جزو واحدهای دوره حساب می شود.
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی مهندسی معماری می توانند برای ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته ادامه تحصیل دهند.
تعداد واحدهای درسی رشته معماری
تعداد کل واحدهای درسی دوره 140 واحد به شرح زیر است:
- دروس عمومی 20 واحد
- دروس پایه 29 واحد
- دروس اصلی 60 واحد
- دروس تخصصی 27 واحد
- دروس اختیاری 4 واحد
بازار کار و درآمد مهندسین معمار
در مقطع کارشناسی به جنبههای فنی معماری بیشتر توجه می شود و فارغالتحصیلان این رشته میتوانند به ساختمان سازی (طراحی فنی ساختمانهای مختلف) مشغول شوند. ولی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد بیشتر به جنبههای هنری معماری می پردازند.
مهندس معمار در کنار طراحی بناها به طراحی و ساخت ماکت و طراحی معماری داخلی هم میتواند مشغول باشد. فارغالتحصیلان معماری آمادگی کار در رشتههای مرتبط با معماری همانند طراحی صحنه یا طراحی صنعتی را هم دارد.
کسانی که از دانشکده معماری فارغ التحصیل می شوند پروانه نظام مهندسی نمی گیرند و نمی توانند یک دفتر مهندسی راه اندازی کنند. ولی با توجه به پیشرفت ساخت و سازهای مسکونی، تجاری، فرهنگی و غیره بازار کار خوبی منتظر فارغ التحصیلان است.
حقوقی که یک مهندس معمار دریافت می کند نسبت به خیلی از مشاغل وضع مطلوب تری دارد و اگر این افراد پروانه اشتغال به کار از سازمان نظام مهندسی داشته باشند بابت هر تاییدیه نقشه مبلغ مناسبی دریافت خواهند کرد.
همچنین اگر این افراد در بخش دولتی استخدام شود، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند. اگر در شرکت های خصوصی کار کنند نیز برحسب سابقه کار و سطح تحصیلات حقوق متفاوتی خواهند داشت.
3 – بازار کار رشته معماری برای بانوان
بازار کار برای مهندسان معمار برای خانم ها به نسبت سایر رشته ها و به ویژه رشته عمران مناسب تر است.
نکته دیگر آن که مهندسان معمار و عمران در برخی از پروژه ها دچار تداخل اند و گاهی به جای مهندس معمار از عمران و برعکس استفاده می کنند.
بازار کار این رشته به گونه ای است که فارغ التحصیلان آن می توانند به ساختمان سازی بپردازند اما فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد چون جنبه های هنری معماری را آموزش می بینند میتوانند به هنر معماری بپردازند از همین رو برای خانم ها داشتن مدرک کارشناسی ارشد بهتر است و به شما توصیه می کنیم اگر می خواهید رشته معماری را ادامه دهید حتما تا مقطع کارشناسی ارشد تحصیل نمایید.
رشته معماری دارای دو جنبه هنری و فنی است در این میان درس های طراحی و زیبایی شناسی ، نحوه زیبا کردن حجم ها و نماها و پلان ها به هنر برمیگردند و دروسی مثل سازه های بتنی و فلزی ، مقاومت مصالح، ایستایی،تاسیسات مکانیکی و الکتریکی به دروس فنی موسوم اند.
در این رشته دروس هنری از اهمیت ویژه ای برخوردارند و دروس علمی و فنی نیز در راستای دروس هنری است. برای مثال یک معمار در طراحی خانه باید فضای آرام بخشی را ایجاد کنند تا باعث اضطراب، خستگی و دلتنگی نگردد. کاری که بیش از رعایت اصول فیزیکی مثل نور و صوت مربوط نیاز به آشنایی با اصول زیباییشناسی دارد.
4 – بازار کار رشته معماری در کانادا
استخدام مهندسان معماری در کانادا از طریق شرکت های خصوصی و دولتی انجام می شود و افراد با مدارک معماری در کانادا می توانند به صورت خود اشتغالی فعالیت داشته باشند. حرفه ی معماری به چرخه اقتصادی و میزان فعالیت ساخت و ساز در منطقه وابسته است.
طبق اعلانیه ای از جانب دولت کانادا، این دولت با تاسیس چهارچوب ویژه ای جهت شناسایی و ارزیابی مدارک تحصیلی خارجی، رسمیت مدارک مهاجران از طریق حرفه معماری، که دوره های کارآموزی را گذارنده اند، تسریع می بخشد.
مهاجرت به روش نیروی متخصص (Skilled-worker)
رشته مهندسی معماری در کانادا در طبقه بندی مشاغل کانادا (NOC) در زیرگروه مهندسی عمران با کد 2132 طبقه بندی می شود و با رشته ی معماری با کد 2151 تفاوت دارد.
مهندسان معماری با توجه به رزومه و سوابقه تحصیلی و کاری خود می توانند در زیرگروه نیروهای متخصص فدرال (FSW) و نیروی متخصص استانی اپلای کنند و از این طریق قادر به اخذ اقامت دائم کانادا نیز خواهند بود.
میانگین حقوق مهندس معمار در کانادا
میانگین حقوق یک مهندس معمار در کانادا 96,769 دلار یا 50 دلار در ساعت است.
10٪ افراد حقوقی پایینتر از 52,570 و 10٪ مهندسان بسیار باتجربه ی معماری حقوقی بالاتر از 136,000 دلار دریافت می کنند.
بین سال های 2014 تا 2024 نرخ افزایش حقوق مهندسان معماری به 8٪ می رسد.
5 – معرفی 5 عادت معماران موفق
وارد شدن به حرفه ی معماری و قرار گرفتن در زمره معماران موفق برای فارغ التحصیلان و معماران جوان می تواند امری جذاب و لذت بخش و شاید هم کمی ترسناک باشد
هر مرحله از کار معماری چالش برانگیز است و نیاز به دقت ویژه ای دارد. برای رسیدن به موفقیت در زمینه معماری رعایت برخی نکات بسیار حائز اهمیت است.
1 – خطر کنید
خطر كردن برای انجام كاری خارج از روال عادی كارها بخشی از یك كار خلاقانه است
دوباره فكر كردن، دوباره تصور كردن، با ابزار جدیدی كار كردن، و پیدا كردن راههای جدید برای همان كارهای قدیمی میتواند بخشی از این خطر كردن باشد.
البته این حرفها به این معنی نیست كه هر چیزی نیازمند نوآوری یا یك عمل برجسته است، بلكه نگاه كردن به یك مسئله از زاویهای دیگر معمولا باعث بروز راهحلهای جالبی میشود كه در یك فرایند كاری استاندارد به آنها هیچ اعتمادی نمیشود و این یکی از ویژگی های بارز معماران موفق است .
2 – کار ها را ساده کنید
هانس هوفمان (Hans Hofmann) نقاش معروف آمریکایی میگوید :
«توانایی در ساده كردن یعنی حذف عناصر غیرضروری تا زمانی كه عناصر ضروری ظاهر شوند»
گاهی ما اجازه میدهیم تا پیچیدگی در فرایند كار وارد شود اگر عنصری كارایی ندارد همچون معماران موفق آن را از بازی كنار بگذاریم.
3 – کار گروهی را فراموش نکنید
کار تیمی در دنیای معماران موفق ضروری است .
سحر و جادوی معماری به تنهایی در دفتر کار شما اتفاق نمی افتد، بلکه روی یک میز گرد که در آن تمام تیم ساخت و ساز بحث و گفتگو می کنند رخ می دهد.
تصور کنید در یک طرح ساختمانی که معمار و مهندس عمران آن با هم هماهنگ نیستند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ چگونه اعضای تیم تشخیص میدهند چه کاری را در چه زمانی باید انجام دهند؟
مطمئن باشید تمامی معماران موفق کار تیمی را سرلوحه زندگی خویش قرار داده اند.
4 – احساس مخاطبانتان را درگیر کنید
در حالی كه عناصر دیداری جذاب معماری حس بینایی افراد را به وجد میآورد، اما تجربه ما از معماری كاملا متفاوت است
به ما به عنوان یك معمار آموزش داده میشود تا هنگام طراحی به تمام حسهایمان فكر كنیم.
باز شدن در یك خانه به روی یك منظره زیبا همانقدر مهم است كه دور نگه داشتن آن از صداهای ناخواسته یا بوی اقیانوس یا دیده شدن درخت سرو كنار پنجره.
معماران موفق به تاثیراتی كه مواد و مصالح گوناگون، مانند بتن كه حسی سرد و چوب كه حسی گرم دارد، ایجاد میكنند فكر میكنند.
معماران موفق حتی به صدای ریزش باران بر روی یك پشت بام فلزی نیز توجه می کند.
5 – اجتماعی باشید
همانطور که قبلا هم اشاره شد معماری کار دفتری نیست! بلکه معماران موفق ارتباطات زیادی را با همکاران و مشتریان را برقرار می کنند.
بنابراین در نظر داشته باشید کار با افراد چالش برانگیز تر از آن هست که فکر می کنید و شما باید به نیازهای خود و اطرافیانتان توجه کنید تا بتوانید راه حل هایی مناسب پیشنهاد دهید.
ممکن است افراد هم مردد و هم سخت گیر باشند. در این زمان مهارت های ارتباطی شما کارساز خواهند بود، شما باید طرحی به آنها ارائه دهید که آنها را راضی کند و در عین حال کارآمد و مقرون به صرفه باشد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تغییرات فهرست بها ابنیه 1403
شیوه نامه تشخیص صلاحیت اشخاص حقوقی نظام مهندسی + اصلاحیه
اکسل حداکثر حق الزحمه مناسب 1402 مشاوران [رایگان]
مدیریت ساخت ، پرطرفدار ترین گرایش عمران
آموزش ترسیم خط چین در اتوکد [تصویری و گام به گام]
دانلود سوالات کنکور ارشد مهندسی عمران 1402 + پاسخ تشریحی
13 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من خودم دانشجوی معماری هستم و معماری رو به همه توصیه می کنم
سلام دوست عزیز
متشکر از ثبت نظر ارزشمند شما در حوزه معماری
لطف میکنید درباره ش توضیح کامل بدید ؟؟؟
سلام وقتتون بخیر، به نظرتون از هنرستان بهتره یا از ریاضی؟
من رشتم معماری بوده و چون به هنر خیلی علاقه داشتم، درس خوندن تو این رشته برام خیلی لذت بخش بوده و به همه کسایی که به هنر علاقه دارند این رشته را توصیه می کنم
سلام محسن عزیز
متشکر از شما بابت ثبت نظر ارزشمندتان
سلام و خسته نباشید بابت مقاله خوبتان
به نظر شما رشته معماری از ریاضی بهتر است یا هنرستان؟
سلام نیلو عزیز
پاسخ به این سوال مقداری دشوار می باشد و هر کدام از این موارد مزایا و معایب مختص خودشان را دارند.
بهتر است جهت انتخاب صحیح، با دقت این مزایا و معایب را که نظر هر فرد متفاوت است را بررسی کنید و در صورت امکان با یک مشاور متخصص مشورت نمایید.
سلام خسته نباشید میخواستم بپرسم هنرستان معمادی بازار کار داره ؟
سلام ستایش عزیز
در صورتی که با علاقه و جدیت این رشته و یا هر رشته دیگری را مطالعه کنید، بازار کار مشتاق شما است و بالعکس
سلام و خسته نباشید به نظر من اگه از هنرستان بریم بهتره چون از نظر عملی بهتر یاد میگیریم و همینطور دروس متمرکز رو معماری هست اما ریاضی درس های فرعی هم داره که یک مقدار کار رو دشوار تر میکنه
سلام من میخوام معماری بخونم از هنرستان برم و فگر میکنم که اینده درخشانی در این راه چشم انتظارمه
با آرزوی موفقیت برای شما هانای عزیز🤍