ساختمان انرژی صفر چیست؟
ساختمان انرژی صفر یا ساختمان برآیند صفر، به ساختمان هایی اطلاق می شود که تامین انرژی آن ها از طریق سوخت فسیلی صورت نمی گیرد. تولید آلاینده های کربنی در آن ها صفر می باشد. این ساختمان ها در حقیقت جز ساختمان های مدرن محسوب می شوند. ایده ساختمان انرژی صفر، بر آمده از مشکلات بشر برای تامین انرژی از طریق سوخت های فسیلی و همچنین مضرات استفاده از این سوخت ها می باشد. به دلایل متعددی امروزه ساخت و ساز این ساختمان ها، مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت ساختمان های انرژی صفر، زمانی بیشتر مشخص می شود که بدانیم در حال حاضر بخش قابل توجه ای از انرژی های تجدید ناپذیر برای ساختمان ها مصرف می شوند. در حالی که می توان از آن ها استفاده بهتری کرد تا سوخت های فسیلی ارزش افزوده بیشتری داشته باشند.
ساختمان انرژی صفر چگونه نیازهای خود به انرژی را تامین می کند؟
ساختمان انرژی صفر در حقیقت از سیستم هایی استفاده می کند تا از طریق انرژی های تجدید پذیر، مانند انرژی باد و انرژی خورشیدی نیاز های خود را تامین کند. این ساختمان ها به جای استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر و سوخت های فسیلی که برای محیط زیست ضرر دارند؛ از انرژی های تجدید پذیر استفاده می کنند. انرژی های تجدید پذیر هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمی کنند. در ساختمان های انرژی صفر به کمک ابزار ها و تکنولوژی های جدید سعی می شود تا به توان بیشترین استفاده را از انرژی های تجدید پذیر کرد. بعضی از ساختمان های انرژی صفر به طور کلی مستقل از شبکه برق منطقه خود هستند. اما بعضی از ساختمان های انرژی صفر، به طور کلی از شبکه برق مستقل نبوده و می توانند در مواقع نیاز که انرژی های تجدید پذیر پاسخگوی مصرف ساختمان ها نیست؛ از انرژی برق استفاده کنند.
ساختمان برآیند صفر
همان طور که گفته شد نام دیگر ساختمان های انرژی صفر، ساختمان برآیند صفر است. کلمه برآیند، به نحوه عملکرد سیستم های انرژی صفر مربوط است. گاهی انرژی های تجدید پذیر آن قدر نیستند که بتوانند نیاز ساختمان را تامین کنند. در این صورت برای تامین انرژی از شبکه برق استفاده می شود. هنگامی که شرایط مساعد می شود و ساختمان می تواند نیاز های خود را از انرژی های تجدید پذیر دریافت کند؛ سیستم های انرژی تجدید پذیر ساختمان می توانند انرژی اضافی را به شبکه برق بدهند. در این صورت برآیند مصرف انرژی این ساختمان ها صفر خواهد بود.
مصرف بهینه انرژی در ساختمان
آن چه که در طراحی ساختمان انرژی صفر مورد توجه قرار می گیرد تنها استفاده از انرژی های تجدید پذیر مانند انرژی خورشید یا انرژی باد نیست. قبل از استفاده از انرژی های تجدید پذیر، سعی می شود که در این ساختمان ها، مصرف بهینه انرژی بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. اگر به بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان توجه نشود نمی توان تعادل بین تولید انرژی تجدید پذیر و مصرف آن در ساختمان برقرار کرد. در نتیجه برای طراحی و ساختن یک ساختمان انرژی صفر باید به کاهش مصرف انرژی در این ساختمان ها توجه کافی نمود. کاهش مصرف انرژی یا همان بهینه کردن مصرف انرژی، از روش های مختلف و گوناگونی امکان پذیر می باشد. یکی از مهم ترین مراحلی که می توان در آن به مصرف بهینه انرژی توجه نمود؛ مرحله طراحی ساختمان است. در این مرحله می توان با هزینه کمی تدابیری اندیشید که مصرف انرژی در ساختمان کاهش پیدا کند.
ملاحظات لازم برای طراحی و ساخت ساختمان انرژی صفر
در طراحی و ساخت ساختمان انرژی صفر باید به نکاتی توجه کرد. در نظر گرفتن این نکات، پایه های اساسی طراحی ساختمان های انرژی صفر می باشند. در نظر گرفتن شرایط اقلیمی از جمله مهم ترین نکاتی است که در طراحی ساختمان انرژی صفر باید به آن توجه نمود. بررسی شرایط اقلیمی و آب و هوایی زمینی که قرار است در آن، ساختمان ساخته شود می تواند به طراحان کمک کند. در این صورت طراحان می دانند چه قدر و از چه انرژی هایی، می توانند برای تامین مصرف ساختمان استفاده کنند. علاوه بر این مسئله باید محیط های مجاور ساختمان نیز مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین باید سعی کرد تا نیاز های مصرفی ساختمان به طرز قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند. باید در مرحله ساخت و اجرا، از سیستم های کارآمد و با راندمان بالا استفاده نمود. این گونه می توان به اهداف ساختمان انرژی صفر دست پیدا کرد.
مزایای ساختمان انرژی صفر چیست؟
یک ساختمان انرژی صفر، مزیت های قابل توجه ای می تواند برای صاحبان آن و همچنین تمام ساکنان کره زمین داشته باشد. از آن جایی که این ساختمان ها از سوخت فسیلی استفاده نمی کنند؛ در نتیجه آلاینده کربن تولید نکرده و هوا را آلوده نمی کنند. در نتیجه برای تمام ساکنان کره زمین، وجود این ساختمان ها می تواند مفید باشد. همچنین مالکان این ساختمان ها نیز از داشتن یک ساختمان انرژی صفر سود قابل توجه ای می برند. افزایش قیمت سوخت های فسیلی که در آینده اتفاق می افتد؛ نمی تواند برای مالکان ساختمان انرژی صفر، مسئله مهمی محسوب شود؛ زیرا این ساختمان ها از انرژی تجدید پذیر استفاده می کنند. علاوه بر این مسئله هزینه های ماهانه به طرز قابل توجه ای کاهش پیدا می کند زیرا بخشی از هزینه های یک خانواده، برای پرداخت انرژی مصرفی ساختمان می باشد. اما در ساختمان های انرژی صفر از انرژی تجدید پذیر استفاده شده و هزینه برای انرژی پرداخت نخواهد شد.
ضرورت ساخت ساختمان انرژی صفر چالش های پیش روی آن
با توجه به مزیت ها و کاربرد های فراوان یک ساختمان انرژی صفر و همچنین تمام شدن سوخت های فسیلی و انرژی های تجدید ناپذیر در آینده ای نزدیک، ضرورت ساخت ساختمان های انرژی صفر احساس می شود. اما چالش هایی پیش روی این موضوع می باشد. از مهم ترین چالش هایی که پیش روی ساختمان های انرژی صفر قرار دارد؛ کمبود دانش فنی ساختن ساختمان ها و همچنین کمبود سیستم ها و ابزار می باشد. اما می توان امید داشت در آینده نزدیک، این مسائل و چالش ها با کمک پیشرفت دانش و تکنولوژی برطرف شوند.
دیدگاهتان را بنویسید