کفسازی با ماله پروانه ای و مراحل آن؛ نکات مهم و کاربردی
وقتی میگوییم کفسازی با ماله پروانه ای واقعیت این است که صرفا با یک ماله پروانه ای نمیتوان کفسازی کرد، بنابراین بیشتر منظورمان آموزش کف سازی با ماله پروانه است؛ این کار غلقهای خاصی دارد، واقعا اینقدر ساده نیست که یک ماله موتوری روی بتن بندازید و خودش کارها را انجام دهد.
فوت و فنهایی دارد که ما قصد داریم درباره آن به شما توضیح دهیم، البته سایتهای مختلفی در این باره نوشتهاند، بهترین آنها سایت ابزارینو است که به صورت تخصصی روی تجهیزات ساختمانی کار میکند. بیش از این مقدمه چینی نکنیم و برویم به سراغ آموزش کفسازی با ماله پروانه ای.
مقدمه ای درباره کفسازی با ماله پروانه ای
حتما شما که این مطلب را میخوانید میدانید ماله پروانه ای چیست، اما اگر نمیدانید هم مشکلی نیست، ما در چند خط، خیلی خلاصه درباره این تجهیز مهم صنعتی و ساختمانی توضیح میدهیم.
در واقع ماله پروانه ای که در بازار به آن ماله موتوری هم میگویند، یک ماشین کفسازی است شبیه به هلی کوپتر، البته شباهت آن به هلیکوپتر بیشتر متناظر با بالههای بالگرد است نه کل آن.
همانطور که یک هلی کوپتر به وسیله بالهای خود به پرواز در میآید، ماله پروانه ای هم در زیر خود این بالهها را دارد. البته به آن باله نمیگویند و پرواز هم نمیکند، بلکه به آن تیغه ماله پروانه ای گفته میشود.
این ماشین از یک شاسی یا بدنه، یک موتور [معمولا بنزینی]، گیربکس و تیغهها به همراه سینی ماله پروانه ساخته شده است. خیلی چیز پیچیدهای نیست ولی کارهای مهمی میکند و انواع مختلفی دارد:
به طور کلی دو دسته ماله پروانه ای داریم:
- بدون سرنشین
- سرنشین دار
در ایران به جز در کارهای عمرانی بزرگ، از همین ماله موتوری های بدون سرنشین استفاده میشود، این دستگاه مثل موتور سیکلت، دسته گاز دارد و باید پشت آن بایستید و کار را انجام دهید، اما سرنشیندار، شبیه خودرو است و مثل یک راننده باید داخل آن بنشینید و کار کفسازی را انجام دهید.
حالا که با شکل و شمایل و کار با ماله پروانه آشنا شدید، برویم به سراغ اصل مطلب که نحوه کفسازی با ماله پروانه ای است.
کفسازی با ماله پروانه ای چه مراحلی دارد؟
ابتدا نکتهای که خیلی مهم است و اتفاقا برای خیلی از افراد هم سوال را بگوییم و آن هم اینکه چه زمانی باید از ماله پروانه ای استفاده کرد.
وقتی بتن ریزی انجام میشود و مقطع بتن ریزی پر از مواد بتنی میشود، بلافاصله نمیتوان از ماله پروانه ای استفاده کرد، بلکه باید یک مقدار زمان بگذرد؛ اما این مقدار چقدر است؟
ما تایم و زمان به شما نمیدهیم، چون شرایط در بتن ریزی مهم است، ممکن است بتن ریزی شما در یک محل مسقف یا روباز باشد، ممکن است شرایط آب و هوایی منطقه، گرم، سرد، بارانی یا آفتابی باشد و در هر یک از این شرایط، زمان گرفتن بتن متفاوت است. پس چه باید کرد؟
ما یک فرمول ساده به شما میدهیم که در هر شرایطی که بودید، متوجه شوید موقع استفاده از ماله پروانه ای چه زمانی است.
هر زمان که با چکمه وارد بتن شدید و به اندازه حدودا 0.5 تا 1 سانت چکمه داخل بتن فرو رفت، یعنی زمان ماله کشی شروع شده است.
حالا با این توضیح مراحل را با هم بررسی کنیم:
1- مرحله اول- استفاده از سینی ماله پروانه ای در کفسازی
در پرداخت اولیه باید از سینی ماله پروانه ای استفاده کنید، به خاطر داشته باشید که در هنگام خرید ماله پروانه ای حتما دستگاه شما باید یک دست کامل تیغه و یک عدد سینی داشته باشد.
متاسفانه برخی از فروشندگان، دوز و کلکهایی دارند و با پایین آوردن قیمت ماله در هنگام فروش، به شما این کلک را میزنند که فکر میکنید یک دستگاه با قیمت کمتر خریدید و سود کردید، بیخبر از اینکه در واقع این فروشنده در حقیقت سینی را تیغهها را به شما نمیدهد و میگوید برای خرید اینها باید پول بپردازید و وقتی حساب و کتاب میکنید متوجه میشوید، ای دل غافل، نه تنها سود نکردید بلکه بیشتر با شما حساب کردهاند!
پس در پرداخت اولیه بتن باید از سینی استفاده کنید، اتفاقا این هم سوالی است که خیلیها میپرسند که اول از سینی استفاده کنیم یا تیغه؟
در حقیقت ابتدا باید سینی را انداخته و سطح بتن را صاف کنید، ولی وقتی این کار را میکنید رد سینی به صورت دایره دایره روی بتن میماند که جلوه جالبی ندارد اما این رد، در مرحله بعدی از بین میرود.
نکته: برای اینکه سینی را زیر دستگاه ببندید، لازم نیست تیغهها را باز کنید، بلکه سینی زیر تیغه بسته میشود.
2- مرحله دوم کفسازی با ماله پروانه ای – پرداخت دوم
در این مرحله، ابتدا باید سینی را باز کنید، باز کردن آن هم کاری ندارد، وقتی سینی باز میشود، به دلیل اینکه تیغه بالای سینی وجود دارد، نیازی به باز و بسته کردن آن نیست.
تیغهها به صورت زاویه دار هستند، البته زاویه آنقدری نیست که خیلی محسوس باشد، زاویهها به این دلیل است که اولا بتن روی تیغه نیاید تا کار را خراب کند، دوما فشار بیشتری روی بتن آورده شده و بتن راحتتر و باکیفیت بیشتری صاف میشود.
نکته مهم: کفسازی با ماله پروانه ای نباید زیاد انجام شود
یک نکته فنی مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که استفاده از ماله پروانهای زمان مشخصی دارد، یعنی نباید بیش از حد از ماله موتوری استفاده کرد چون کیفیت بتن را پایین میآورد؛ چرا؟ به این دلیلی که ابزارینو در بخشی از مطلب خود آورده است:
صافکاری بیش از حد با دستگاه ماله پروانه ای یکی از اشتباهاتی است که باید از آن دوری کرد. صیقلی کردن سطح بتن، تمام منافذ آن را میبندد و فرایند طبیعی خشک شدن و گرفتن بتن را به تأخیر میاندازد. بسته به شرایط پروژه باید تعادلی بین پرداخت سطح بتن و خشک شدن آن برقرار کرد.
در کفسازی با ماله موتوری چندبار باید این کار را انجام داد؟
این هم بستگی به بتن و شرایط آن دارد و مهندس مربوطه باید در این باره نظر بدهد ولی معمولا 2 یا نهایتا 3 بار ماله کشی کافی است و بتن کیفیت خوبی میگیرد.
نکته دیگر در کفسازی با ماله پروانه ای این است که شما در پرداخت اولیه به یک سمت حرکت میکند و در پرداخت بعدی باید خلاف جهت اولیه حرکت کنید، به این ترتیب کیفیت ماله کشی بهتر میشود.
جمع بندی از موضوع کفسازی با ماله پروانه ای
رسیدیم به پایان کار اما یک نکته باقی ماند و آن هم اینکه باید در هنگام کار با ماله پروانه به آن استراحت دهید، مثلا پرداخت اول را که انجام دادید، چند دقیقه دستگاه را خاموش کنید و اجازه دهید موتور آن خنک شود.
همچنین به دلیل ساییدن سینی و تیغه روی بتن، کمی از مقاومت حرارتی تیغه ها کم میشود اما اگر چند دقیقه دستگاه را خاموش کنید و به تیغهها و سینی هم استراحت دهید، این مشکل هم برطرف میشود.
امیدواریم از این مطلب که درباره کفسازی با ماله پروانه ای بود استفاده کافی را کرده باشید، در حقیقت این کار یک تخصص است پس بهتر است برای انجام آن حتما از مشاوره افراد باتجربه و فروشندگان آن [مثل ابزارینو] استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید