مهمترین تفاوت های جوش آرگون و جوش CO2
برای جوشکاری قطعات فلزی روشهای مختلفی وجود دارد که جوشکاری آرگون و CO2 از جمله آنها است. هر دو روش برای اتصال دو یا چند قطعه فلزی به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، این دو روش در برخی از پارامترها با هم متفاوت هستند که در این مطلب قصد داریم به بررسی 5 تفاوت جوش آرگون و CO2 بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با مهمترین تفاوتهای این دو روش جوشکاری، همراه ما باشید.
جوشکاری آرگون چیست؟
جوش آرگون که به آن تیگ (TIG) نیز گفته میشود، از جمله روشهای متدوال جوشکار ذوبی با استفاده از قوس الکتریکی است. در این روش از جوشکاری، از الکترودهای مصرف نشدنی (تنگستن) استفاده میشود که هنگام استفاده مصرف نمیشود و به اتمام نمیرسد. میله تنگستن فقط قوس الکتریکی را ایجاد میکند و با ذوب قطعه کار، فرایند جوش کامل میشود.
در این روش از گاز آرگون به عنوان گاز محافظ استفاده میکنند و به همین دلیل است که به آن جوشکاری آرگون میگویند. گاز آرگون این وظیفه را دارد که از حوضچه مذاب در برابر اکسایش محافظت کند. جوش آرگون بسیار پرکاربرد است و برای موارد مختلفی از این روش استفاده میشود که از جمله آنها میتوانیم به جوش محصولات آلومینیومی اشاره کنیم.
جوشکاری CO2 چیست؟
جوشکاری CO2 یکی از پرکاربردترین روشها برای جوش دادن قطعات فلزی به یکدیگر است که از CO2 با مخلوط گازهای خنثی، به عنوان گاز محافظ استفاده میکنند. برخلاف جوشکاری آرگون، در این روش از سیم جوش استفاده میشود که بر خلاف تنگستن در زمان جوشکاری به اتمام میرسد.
جوشکاری CO2 با توجه به مناسب بودن قیمت سیم جوش و تجهیزات مورد استفاده، گزینه مقرون به صرفهی به حساب میآید. در همین راستا، این روش از جوشکاری کاربردهای زیادی دارد که از جمله آنها میتوانیم به ساخت و ساز و ساختمانسازی اشاره کنیم. تولید لوله، خودروسازی و کشتی سازی از دیگر کاربردهای جوشکاری CO2 به شمار میرود.
5 تفاوت مهم جوش آرگون و CO2
در ادامه مطلب به 5 تفاوت جوش آرگون و CO2 اشاره میکنیم.
سرعت انجام جوشکاری
سرعت در انجام کار اولین پارامتری است که جوشکاری آرگون و CO2 در آن با یکدیگر متفاوت هستند. زمان آمادهسازی فرایند جوشکاری آرگون طولانی است و افراد قبل از شروع کار باید تجهیزات را با دقت بسیار بالایی آماده و کالیبره کنند تا فشار گاز مناسب باشد. همچنین قطعات فلزی در جوش آرگون به آرامی سرد میشوند و جوشکاران مجبور هستند که زمان بیشتری برای سرد شدن قطعه کار در نظر بگیرند.
در جوشکاری CO2 به راحتی و در مدت زمان بسیار کوتاهی میتوان تجهیزات را آماده و کار را در سریعترین زمان ممکن شروع کرد. همچنین پس از اتمام جوشکاری، مجبور نیستید که زمان زیادی را برای سرد شدن قطعه کار در نظر بگیرید. با این وجود میتوان گفت که جوشکاری CO2 در مقایسه با آرگون سریعتر و کارآمدتر است و به همین دلیل بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
کیفیت جوش
در جوشکاری تیگ فقط از گاز آرگون استفاده میشود، در حالی که در روش دیگر به مخلوطی از گاز CO2 با گازهای دیگر نیاز است. گازها به طور مستقیم روی پایداری قوس الکتریکی و کیفیت نهایی تاثیرگذار هستند. در همین راستا در جوش آرگون، قوس الکتریکی پایدار است و جوش از کیفیت بسیار خوبی بهره میبرد.
گاز CO2 قوس نامنظمتری ایجاد میکند که این موضوع میتواند منجر به پاشیدگی جوش و پایین آمدن کیفیت جوش شود. با این حال، گاز CO2 میتواند جوش نافذتری ایجاد کند که آن را برای جوشکاری مواد ضخیمتر مناسب میکند.
کاربرد
با توجه به ویژگیهای جوش آرگون و CO2، هرکدام از آنها برای برخی از کاربردها مناسبتر هستند. مثلا برای جوش دادن محصولات آلومینیومی و فولاد ضد زنگ که به کیفیت جوش بالایی نیاز است، از جوش آرگون استفاده میکنند.
اگر استحکام و دوام نسبت به کیفیت جوش در اولویت باشد، بهترین گزینه استفاده از جوشکاری CO2 است که نفوذ جوش بسیار خوبی دارد. معمولا از این روش، برای جوشکاری فلزات و ورقهای فولادی مانند ورق سیاه استفاده میکنند.
هزینه
جوش آرگون و CO2 در هزینه نیز با یکدیگر متفاوت هستند. اولین هزینه مربوط به گاز محافظ است که آرگون به دلیل کمیاب بودن و دسترسی سخت، گرانتر از CO2 است. از نظر تجهیزات، برای جوش آرگون به تجهیزات بیشتر و تخصصیتری نیاز است که این موضوع نیز باعث بالا رفتن هزینههای جوشکاری میشود. به طور کلی اینگونه میتوان گفت که هزینه جوشکاری آرگون به مراتب بیشتر از هزینه جوشکاری CO2 است.
اثرات زیست محیطی
همانطور که میدانید CO2 گاز گلخانهای است که استفاده از آن میتواند اثرات منفی زیست محیطی داشته باشد و باعث آلودگی هوا شود. اما در مقابل، آرگون که به گاز نجیب و بی اثر معروف است، گزینهای سازگار با محیط زیست به حساب میآید که روی گرمایش جهانی اثر منفی ندارد.
جمعبندی: کدام روش جوشکاری مناسبتر است؟
اکنون که با جوش آرگون و CO2 و تفاوت این دو روش آشنا شدید، این سوال پیش میآید که بهترین روش برای جوشکاری کدام است؟ برای انتخاب هر کدام از روشها باید کاربرد خود را در نظر بگیرید و با توجه به نوع کار خود، یکی از روشها را انتخاب کنید. معمولا برای جوشکاری آلومینیوم و فولادهای ضد زنگ که ظاهر و کیفیت جوش در اولویت است، بهتر است به سراغ جوشکاری آرگون بروید. اما برای جوش دادن قطعات فلزی ضخیم مانند ورقهای سیاه که به عمق جوش بالایی نیاز است، استفاده از جوشکاری CO2 پیشنهاد میشود.
دیدگاهتان را بنویسید