انواع ورق فولادی چیست؟ استاندارد + کاربرد ورق فولادی!
یکی از قطعات پراستفاده و رایج ورقهای فولادی هستند. امروزه انواع ورقهای فولادی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعتهای مختلف به خصوص صنعت ساختمانسازی استفاده میشوند. برای اینکه بتوان به صورت مستقیم از فولاد در صنعت و بخشهای ساختمانسازی استفاده کرد، باید ابتدا فولاد را به شکل انواع ورقهای فولادی در آورد. از این ورقها به صورت عمده برای طراحی وسایل و تولید تجهیزات متنوع استفاده میشود. هر ورق فولادی برای مصارف مشخصی تولید شده است؛ هر فرد بنابر نیاز و نوع کار خود از ورقهای مخصوص و مرتبط استفاده میکند.
شناخت ورقهای فولادی برای هر فرد و صنعتی واجب و ضروری است. شما به واسطه شناخت و اطلاعات کافی میتوانید از قطعات صحیح و نوع درست ورق فولادی در صنعتهای خود استفده کنید و بتوانید یک پروژه موفق و پایداری داشته باشید.
به صورت کلیتر، ورقهای فولادی بر اساس نوع طراحی و تولید، ویژگی و امکاناتی که دارند به دستههای متفاوتی تقسیمبندی شدهاند. شما کاربران عزیز برای آنکه بتوانید از ورق مناسب و مرتبط استفاده کنید، لازم است تا با انواع ورق فولادی آشنا شوید. برای آشنایی با استاندارد ورق فولادی تا انتهای مبحث همراه ما باشید.
چه روشهایی برای ساخت انواع ورق فولادی وجود دارد؟
روش نورد یکی از روشهای رایج و پرکاربرد برای ساخت ورق های فولادی به حساب میآید. در روش نورد باید فولاد را به صورت قالبهایی آماده شکل دهید؛ در اصطلاح به این امر شمشهای فولادی گفته میشود. دانستن این نکات هنگام خرید و استعلام قیمت ورق مفید است.
بعد از آمادهسازی شمشهای فولادی، مرحله فرایند نورد آغاز میشود. در روش نورد شمشهای فولادی باید از غلتکهای مخصوصی عبور داده شوند؛ توجه داشته باشید که عبور شمش از درون غلتکها باعث کمتر شدن ارتفاع و همچنین افزایش عرض فولادها میشود. با این پروسه، ورقهای فولادی تولید میشوند.
- تولید ورقهای فولادی با روش نورد سرد: ورقهای فولادی که با روش نورد سرد تولید میشوند، دارای کیفیت قابل قبولی هستند. این گونه ورقها سطحی براق و صیقلی مانند دارند. ورقهای فولادی که با روش نورد سرد تولید میشوند، به صورت مستقیم مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین این گونه ورقها با اعمال تغییراتی به قطعات و تجهیزات دیگر تبدیل خواهند شد.
- تولید ورقهای فولادی با روش نورد گرم: در روش نورد گرم قطعات فولادی با دمایی بیشتر از ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد تولید میشوند. وجود این دما باعث میشود قطعات فولاد کمی نرمتر به نظر برسد؛ نرم شدن فولاد باعث آسانتر شدن پروسه تولید ورقههای فولادی میشود. در روش نورد گرم، دمای بالا باعث ایجاد ناهماهنگیهایی در سطح فولاد میشود. با این وجود میتوان نتیجه گرفت که قطعات فولاد در روش نورد گرم، دارای سطح صیقلی مانند و براقی نخواهند بود.
کاربرد 3 انواع ورق فولادی
- ورق سیاه و کاربرد آن: اولین ورق پرکاربرد و رایج، ورق سیاه نام دارد. این ورق به صورت کاملاً مستقیم در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. ورق سیاه با استفاده از روش نورد گرم تولید میشود. ورقهای سیاه سطح مناسب و ظاهر صیقلی ندارند؛ بنابر این بهتر است در مکانهایی که ظاهر و اهمیت نقش چندانی ندارد، استفاده شود.
ورق سیاه در صنایع ساختمانسازی و صنعت سازندگی نقش پررنگی ایفا میکند. کاربرد رایج ورق سیاه در ساخت لوله، ساخت پروفیل، ساخت بدنه، صنعت کشتیسازی و تولید تانکرها است.
برخی از استانداردهای ورق سیاه شامل مصارف ساختمانی، DD۱۱ جهت ساخت کشتی، GRC جهت استفاده در ساخت مخازن است.
- ورق گالوانیزه: یکی دیگر از انواع ورقهای فولادی، ورق گالوانیزه است. این ورق یک عنصر اساسی برای ساخت ورقهای روغنی محسوب میشود. یکی از ویژگیهای بارز ورق گالوانیزه، ضد زنگ بودن آنها است. همچنین ورقهای گالوانیزه به نسبت کیفیت و کاربردی که دارند، از قیمت مقرون به صرفهای بهرهمند هستند. از کاربردهای ورق گالوانیزه میتوان به صنعت خودروسازی، تولید لولههای انتقال آب، ساخت سقف، کابینت آشپزخانه و تانکرهای آب اشاره کرد.
در مورد استاندارد ورقهای گالوانیزه باید بگوییم که این نوع ورقهای فولادی توسط پوششهایی روی سطوح ورقهای روغنی تولید میشوند. تمامی استانداردهای این ورق، مطابق با استانداردهای ورقهای روغنی است.
- ورق رنگی: به مجموعه از فرایندها و کارهای انجام شده روی ورقهای گالوانیزه، ورق رنگی گفته میشود. ورق رنگی، یکی دیگر از نمونههای ورقهای فولادی به شمار میآیند. زمانی که صنعت گران قصد تولید ورقهای گالوانیزه را داشته باشند، باید به رنگآمیزی ورقهای گالوانیزه اقدام کنند.
از ویژگیهای مهم ورقهای رنگی میتوان به ضد زنگ بودن آنها اشاره کرد. این ورقها برای صنایعی که رنگ و ظاهر اهمیت دارد، کاربرد فوقالعادهای دارد.
برخی از کاربردهای ورق رنگی به شرح زیر است:
- تولید لوازم آشپزخانه
- استفاده در نماهای داخلی و خارجی
- تولید بخشی از اجزای اتومبیلها
- استفاده در ساخت و تولید لوازم خانگی
استاندارد ورقهای رنگی به استانداردهای ورق روغنی شباهت دارد.
سایر انواع و کاربرد ورق فولادی
- ورق روغنی: این نوع ورقها عمدتاً توسط روش نورد سرم تولید میشود. این ورقها در طی فرایند تولید با هیچگونه حرارت و دمای بالایی سر و کار ندارند؛ این امر باعث شده ورقهای روغنی از سطحی براق و صیقلی برخوردار باشند.
از ورقهای روغنی به دلیل ظاهر مناسبی که دارند، در مصارف مختلف صنعتی استفاده میشود. کاربرد مهم ورق روغنی در تولید لوله و اتصالات، ساخت بخشهای از بدنه خودروها، تولید ورقهای گالوانیزه و… است.
نکته قابل ذکر اینکه ورقهای روغنی در استانداردهای سطح پایینی تولید میشوند؛ هر کدام از این ورقها با توجه به ویژگی که دارند در مصارف گوناگونی استفاده میشوند.
- ورق اسید شویی: ورقهای اسید شویی به نوعی همان ورقهای سیاه تلقی میشوند؛ اما ورق اسید شویی در طی پورسههای مخصوصی با اسید شست و شو داده میشوند. از کاربردهای ورق اسید شویی میتوان به صنایع کشتیسازی، انتقال لوله گاز و تولید شاسی و رینگ خودروها اشاره نمود.
- ورق قلع اندود: تقریباً همه فعالان در عرصه صنعت با ورق قلع اندود آشنا شدهاند. این ورق استفاده بسیار زیادی به خصوص در زمینه تولید ظروف مواد غذایی نیز دارد. ورق قلع اندود جز دسته ورقهای روغنی محسوب میشوند. به ورقهای قلع اندود، حلب نیز گفته میشود. تولیدکنندگان ورق قلع اندود، برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی، یک لایه قلع را روی ورق روغنی قرار میدهند. این ورقها از لحاظ ساختار به ورقهای گالوانیزه شباهت دارند.
اما ممکن است این سؤال را بپرسید که کاربرد ورق اندود در کجاست؟ یکی از مهمترین موارد کاربردی ورقهای اندود در صنایع دستهبندی مواد غذایی است. از کاربردهای رایج ورق قلع اندود میتوان به تولید قطعات خودرو، محافظهای الکترونیکی، ساخت و تولید برخی از ظروف مواد غذایی اشاره کرد.
در مورد استاندارد ورق قلع اندود نیز باید بگوییم که:
” این نوع ورقهای فولادی از ورقهای روغنی تولید میشوند؛ در واقع به صورت کلیتر، ورق روغنی یک پایه اساسی برای تولید ورق قلع اندود به شمار میآید. ورقهای قلع اندود از حالت نرمی بسیاری بهرهمند هستند و سختی زیادی در این نوع ورق فولادی مشاهده و حس نمیشود. استاندارد این نوع ورقها عمدتاً از نوع ST۱۲ است.”
نتیجهگیری
در این مقاله تمامی انواع ورقهای فولادی به همراه کاربرد و استانداردهای لازم را برای شما بیان کردیم؛ شما پس از مطالعه این مقاله میتوانید انواع ورقهای فولادی را به خوبی شناسایی کنید. ورق های فولادی از دسته های زیادی مثل ورق سیاه، ورق قلع اندود، ورق گالواینزه و … تشکیل شده اند. هر کدام از این ورق های از استاندارد های مشخصی برخوردار هستند. همچنین این ورق ها بر حسب استاندارد و ویژگی که دارند برای مصارف متفاوتی تولید می شوند. کیفیت مناسب ورق و هزینه قابل قبول آن ، گامی موثر در موفقیت کسب و کار و صنعت شما است. توصیه می کنیم از تمامی نکات گفته شده در مقاله استفاده نمایید.
شناخت ورق فولادی به شما کمک میکند تا بنابه نیاز و بودجه خود، بهترین نوع ورق فولادی را تهیه کنید. تمامی ورقهای فولادی از ویژگیها و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار هستند؛ شما طی کار با این نوع ورقها میتوانید یک شناخت کاملی نسبت به حوزه ورق فولاد داشته باشید. اگر مطلبی از انواع ورقهای فولادی جا مانده است، از شما کاربران عزیز خواهشمندیم، برای ما بیان کنید.
دیدگاهتان را بنویسید