اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن
یکی از بخشهای حیاتی و مهم یک ساختمان، قسمت لوله کشی آن است. تمام ورودی ها و خروجی های آب از این قسمت عبور می کند. بنابراین کیفیت آن تاثیر مستقیمی در کاهش هزینه های نگهداری ساختمان دارد. آشنایی با اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن، برای مهندسان و افرادی که قصد ساخت خانه جدید دارند، بسیار مهم خواهد بود. یک بخش اساسی در سیستم لوله کشی، دریچه بازدید فاضلاب است که در صورت بروز مشکل و نشتی آب، دسترسی به فضای داخل لوله را جهت تعمیر و تعویض راحت تر می کند.
انواع روش های لوله کشی فاضلاب
دو روش مختلف برای لوله کشی فاضلاب ساختمان وجود دارد:
- روش سنتی
- روش زیر سقفی
روش سنتی برای اصول لوله کشی فاضلاب
روش سنتی از زمان های قدیم برای لوله کشی خانه ها استفاده می شد که در کف ساختمان فضایی برای لوله ها در نظر می گیرند. سپس لوله کشی را انجام داده و به سراغ سرامیک یا کاشیکاری کف می روند. در روش سنتی تمام مصالح از جمله هواکش و لوله های سیفون، کف ساختمان و زیر سیمان قرار می گیرد. دلیل آن هم این بوده که سیمان بعد از خشک شدن، بسیار مقاوم می شود. در نتیجه در اثر تردد آسیبی به لوله ها وارد نمی شود.
روش زیر سقفی لوله کشی فاضلاب
روش زیر سقفی در مقایسه با لوله کشی سنتی بهتر است و ضعف های آن را ندارد. تفاوت اصلی این دو روش در محل نصب لوله های فاضلاب است که یکی زیر کف و دیگری روی سقف می باشد. در روش زیر سقفی، شیب بندی سیستم لوله کشی به مراتب ساده تر بوده، بنابراین به لوله ها آسیب کمتری رسیده و امکان دسترسی به لوله کشی راحت تر است.
انتخاب بهترین روش لوله کشی فاضلاب
اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن، به طرح و نقشه ساختمان بستگی دارد. برخی از خانه ها طوری طراحی می شوند که امکان لوله کشی فقط به یک روش را دارند. از ملاک های مهم برای انتخاب روش اصولی لوله کشی فاضلاب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بودجه مورد نظر شما نیز در تعیین روش لوله کشی تاثیر دارد.
- عامل مهم دیگر در انتخاب بهترین روش، این است که چقدر طول می کشد تا لوله کشی فاضلاب به طور کامل انجام شود.
- در نهایت عامل مهم دیگر این است که کدام روش تعمیرات، ساده تر می باشد.
مهندس ساختمان با بررسی همه موارد باید بهترین روش را برای لوله کشی فاضلاب انتخاب کند. پس موضوعی نیست که بتوان سلیقه ای در آن عمل کرد.
چطور طول عمر لوله کشی فاضلاب را افزایش دهیم؟
موضوع مهم بعدی در اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن، این است که چطور می توانیم طول عمر لوله را افزایش دهیم. هرچه آسیب مستقیم کمتری به لوله ها وارد شود، طول عمر آن ها نیز افزایش می یابد. در نتیجه به توصیه متخصصین لوله کشی فاضلاب، روش زیر سقفی گزینه بهتری است.
در روش زیر سقفی، لوله ها کاملا مجزا از سقف و وزن آن هستند. اما در روش سنتی، تمام لوله ها در زیر مصالح قرار گرفته و فشار بیشتری به آن ها وارد می شود؛ در نتیجه سریع تر هم خراب می شوند. پس اگر مایل هستید تا در عین افزایش طول عمر لوله فاضلاب، نیاز به تعمیرات هم کاهش پیدا کند، روش زیر سقفی گزینه مطلوب تری است.
کدام روش برای لوله کشی فاضلاب توالت کم هزینه تر است؟
هزینه لوله کشی ساختمان تا حد زیادی به دستمزد لوله کش وابسته است. هرچه طرح نهایی پیچیده تر بوده و نیاز به مهارت بیشتری داشته باشد، دستمزد لوله کش نیز افزایش خواهد یافت. در روش زیر سقفی باید در ارتفاع کار کرد ولی در روش سنتی تمام کار روی زمین خواهد بود.
در روش زیر سقفی باید از بهترین مواد و لوازم موجود در بازار استفاده کرد. همچنین لوله کش ماهر و کاربلد باید استخدام کنید. به دلیل نحوه نصب، دستمزد کارگر، پیچیدگی طرح، داکت کشی لوله ها در دیوار و مواردی از این دست، روش سنتی هزینه به مراتب کمتری خواهد داشت.
اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن برای هر ساختمان ممکن است متفاوت باشد، اما اگر بخواهیم تنها پارامتر هزینه را مد نظر داشته باشیم، روش سنتی از هر نظر ارزان تر بوده و حتی سرعت اجرای آن نسبت به روش زیر سقفی بیشتر است.
مناسب ترین روش لوله کشی فاضلاب برای تعمیرات آتی
با توجه به روش های مختلفی که برای لوله کشی پیشنهاد شد، باید بدانید که ممکن است در آینده هر یک از قطعات نیاز به تعویض داشته باشد. در زمان خرابی، به این موضوع پی خواهید برد که انتخاب یک روش مناسب بر مبنای اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن، چقدر روی هزینه و زمان تعمیرات اثر خواهد داشت. شیوه زیر سقفی برای تعمیرات در آینده بسیار بهینه خواهد بود. دسترسی آسان تر، هزینه کمتر برای تعویض لوله ها و همینطور دستمزد کمتر برای تعمیرات از جمله مهم ترین مزایای این روش است.
در صورتی که لوله کشی را به صورت زیر سقفی انجام داده باشید، امکان اضافه کردن لوله های فاضلاب جدید نیز وجود خواهد داشت. هر واحد می تواند توالت یا حمام جدیدی ساخته و به سادگی لوله کشی ساختمان را به آن متصل کند.
اهمیت مصالح باکیفیت در لوله کشی فاضلاب توالت
سرویس بهداشتی یکی از مهم ترین بخش های هر خانه است که به صورت روزانه از آن استفاده می شود. خرید لوازم و مصالح باکیفیت برای لوله کشی فاضلاب توالت باید در دستور کار هر سازنده ای باشد. سیستم فاضلاب قرار است تمامی فضولات را به سرعت از داخل ساختمان خارج کند. جدا از نحوه لوله کشی، استفاده از لوازم مرغوب باعث می شود که طول عمر کل سیستم افزایش یابد. پس بهتر است که از جدیدترین تکنولوژی های صنعت آب و فاضلاب بهره برد.
حتی اگر ماهرترین کارشناس، لوله کشی فاضلاب ساختمان را انجام داده باشد، چنانچه از لوازم خوبی استفاده نکرده باشید، در مدت زمان کوتاهی کل سیستم فرسوده می شود.
حرف آخر
آشنایی با اصول لوله کشی فاضلاب و بهترین روش آن به دلیل اهمیت بالایی که در طول عمر بنا و آسایش ساکنین دارند، باید برای سازندگان در اولویت قرار گیرد. ایجاد تغییرات عمده در سیستم لوله کشی ساختمان بسیار هزینه بر و دشوار است. در نتیجه با در نظر گرفتن نقشه ساختمان، باید از بین دو روش سنتی و سقفی، مناسب ترین آن ها را انتخاب کرد. هم چنین تعبیه دریچه بازدید فاضلاب در ساخت و سازهای جدید، تعمیر و نگهداری این سیستم را راحت می کند.
دیدگاهتان را بنویسید